Η φθινοπωρινή σύναξη των μικρομηκάδων μας στη Δράμα…

Η φθινοπωρινή σύναξη των μικρομηκάδων μας στη Δράμα…

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Μια ανάσα πριν από τα σαράντα του, το «μικρό» μας κινηματογραφικό φεστιβάλ, των ταινιών μικρού μήκους Δράμας, φιλοδοξεί να γίνει και φέτος ένας «καθρέφτης της κοινωνίας μας», σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλο. Το φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος τα 37 του χρόνια, γιορτάζοντας παράλληλα και τα 20 χρόνια του διεθνούς τμήματός του. Οι εκδηλώσεις άρχισαν χθες στη μακεδονική πόλη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 20/9.

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει 96 ταινίες. Στο ελληνικό συμμετέχουν 38 ταινίες διεκδικώντας βραβεία (συνολικά κατατέθηκαν 165 αιτήσεις) και στο διεθνές 58 από 47 χώρες του κόσμου. Πολυχρωμία και ποικιλία, όπως πάντα, παρά τους δύσκολους οικονομικά καιρούς.

Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Πολωνία. Ξεχωριστό γεγονός, αν σκεφτούμε την κινηματογραφική παράδοση της χώρας αλλά και τη σπουδαία κινηματογραφική της παιδεία.

Στο πλαίσιο σχετικού αφιερώματος θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ) που έχουν διακριθεί σε φεστιβάλ στην Πολωνία και στο εξωτερικό.

Ολα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ της Δράμας φάνταζε σαν το πρώτο βήμα, άλλοτε δειλό κι άλλοτε φιλόδοξο, νέων παιδιών που θέλησαν να δουν την εικόνα του κόσμου μέσα από τον κινηματογραφικό φακό. Οι φθινοπωρινές συνάξεις των μικρομηκάδων μας στη Δράμα κατά τα τελευταία χρόνια επιβεβαίωσαν την ποιότητα του έμψυχου δυναμικού του, στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο ελληνικός κινηματογράφος. Ανησυχία, κοινωνικά ρεφλέξ, φαντασία και αναζήτηση είναι λέξεις που θα ταίριαζαν στις ταινίες των μικρομηκάδων μας.

Η αυλαία ανέβηκε χθες βράδυ με ευχές για την επιτυχία και της φετινής φεστιβαλικής εβδομάδας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν και φέτος μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών, είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους είτε ως φόντο. Σταθερή θεματική είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις, η οικογένεια και τα προβλήματα των παιδιών. Η πώληση βρεφών, το buillying και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς λόγω της κρίσης απασχολούν πολλές από τις φετινές ταινίες». Στην πλειοψηφία τους οι 38 ελληνικές διαγωνιζόμενες ταινίες είναι ανεξάρτητες παραγωγές. Ανάμεσά τους βρίσκονται 2 ντοκιμαντέρ και 5 animation.

Στον υπαίθριο χώρο των γραφείων του φεστιβάλ θα λάβουν χώρα και φέτος τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, ανάμεσα στους καλεσμένους θα είναι η Ιωάννα Καρυστιάνη και ο Γιάννης Ξανθούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή