Οι καλοί, οι κακοί και τα θαύματα

Οι καλοί, οι κακοί και τα θαύματα

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρέιλερ ταινιών, δημοσιεύματα που προαναγγέλουν επιτυχίες, αλλά και ο απόηχος των διεθνών φεστιβάλ υπόσχονται έναν θερμό κινηματογραφικό χειμώνα. Οι προβλέψεις όμως έχουν ρίσκο, ειδικά σε καιρούς που το σασπένς και η πρωτοτυπία σπανίζουν. Ο χειμώνας είναι πληθωρικός σε ποσότητα, άγνωστος Χ σε ποιότητα (κυρίως των ταινιών που έχουν παρακάμψει το δίλημμα: ψυχαγωγία ή τέχνη; επιζητώντας σχέσεις εμποστοσύνης με το ευρύ κοινό), αλλά και νεφελώδης, αν αφουγκραστούμε την αγωνία αιθουσαρχών και διανομέων.

Στους καταλόγους υπάρχουν μεγάλοι πρωταγωνιστές και blockbuster (όπως η «Εξοδος», που νοσταλγεί τον γιγαντισμό της εποχής του «Μπεν Χουρ»). Αρλεκιν, που ονειρεύονται τις «9 1/2 εβδομάδες» (όπως οι «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» από το ομότιτλο μεστ σέλερ, που θα ’ρθουν με τον Αγιο Βαλεντίνο) αλλά και καθημερινές ιστορίες. Ρεαλιστικές, σαν και αυτές των αδελφών Νταρντέν και του Κεν Λόουτς, ή και σουρεαλιστικές, σαν του Ρόι Αντερσον που θριάμβευσε στην βενετσιάνικη Μόστρα. Υπάρχουν και Ελληνες στο μέτωπο του κινηματογραφικού μας χειμώνα. Ο Θοδωρής Αθερίδης και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης για τα μούλτιπλεξ, ενώ ο Πάνος Κούτρας, ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Aλεξης Αλεξίου επιστρέφουν δυναμικά και πιο καλλιτεχνικά στο προσκήνιο. Ο κατάλογός μας είναι ενδεικτικός, χαρτογραφεί λιτά το τοπίο.

20+2 Ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε

Interstellar. Ο Κρίστοφερ Νόλαν μετά το «Ιnception» σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Με Μάθιου ΜακΚόναχι, Αν Χαθαγουεϊ, Τζέσικα Τσάστεϊν, Μάικλ Κέιν κ.α (6/11)

Inherent Vice. Ο Πολ Τομας Αντερσον (Τhe Master) μετάφερει στην οθόνη το βιβλίο του Τόμας Πίντσον -συγγραφέα που δύσκολα διαβάζεται. Το αριστούργημα ή το ναυάγιο της χρονιάς; Με Χοακίν Φίνιξ, Τζος Μοπρόλιν, Οουεν Ουίλσον. (8/1)

Το κορίτσι που εξαφανίστηκε. Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ. Ενας άντρας θεωρείται ύποπτος για φόνο μετά την εξαφάνιση της γυναίκας του. Με Μπεν Αφλεκ, Ρόζαμοθντ Πάικ. (2/10)

Εξοδος: θεοί και βασιλιάδες. Το Χόλιγουντ ξαναφοράει χλαμύδα για την βιβλική ιστορία του Μωϋσή. Του Ρίντλεϊ Σκοτ με τον Κρίσταν Μπέιλ. (11 /12)

Into the Woods. Η Μέριλ Στριπ ως κακιά μάγισσα και ο Τζόνι Ντεπ ως κακός λύκος στο πολυβραβευμένο μιούζικαλ που έγινε τανία από τον Ρομπ Μάρσαλ. (1/1)

Χειμερία νάρκη. Ενας διανοούμενος κλείνεται σε ένα ξενοδοχείο στην ορεινή Καπαδοκία. Υπαρξιακό δράμα του Τούρκου Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες.

 

The Cut. Η οδύσσεια ενός άντρα μετά την γενοκτονία των Αρμενίων. Του Τουρκο-γερμανού σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν (15/1)

Leviathan. O Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ («Επιστροφή») επιστρέφει με μια αλληγορία για τη σημερινή Ρωσία.

Τα θαύματα. Ιταλική έκπληξη χρονιάς; Η κόρη μελισσοκόμου συγκρούεται με το περιβάλλον της. Της Αλίσε Ρορβάκερ. (30/10)

Stations of the cross. Γερμανικη έκπληξη της χρονιάς; Δράμα με ένα κορίτσι εμμονικό με την θρησκεία

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence. Μικρές ιστορίες του Ρόι Αντερσον για το θαύμα, αλλά και την τραγωδία που λέγεται άνθρωπος. Χρυσός Λέοντας στη Μόστρα.

Ο μικρός Νικόλας πάει διακοπές. Σκανδαλιές και ατμόσφαιρα ‘60s στην παραλία… Του Λορέν Τιράρ. (2/10)

Jimmy’s Hall. Στην Ιρλανδία του 1930, ένας πρώην μετανάστης δίνει ζωή σε ένα πολιτιστικό κέντρο. Του Κεν Λόουτς. (4/12)

Serena. Το διάσημο κινηματογραφικό ζευγάρι των ημερών μας, ο Μπράντλεϊ Κούπερ και η Τζένιφερ Λόρενς, σε δράμα εποχής με φόντο της Αμερική του οικονομικού κραχ. Της Δανέζας Σούζαν Μπίερ. (18/12)

Fury. Η επέλαση των συμμάχων στην ναζιστική Γερμανία. Του Ντέιβιντ Αγιερ. Με Μπραντ Πιτ, Σάια Λαμπέφ. (20/11)

Big Eyes. Ο Τιμ Μπάρτον σκηνοθετεί τον Κρίστοφ Βαλτς και την Εϊμι Ανταμς σε μια ταινία για τους ζωγράφους Ουόλτερ και Μάργκαρετ Κιν. (25/12)

Η συγκάλυψη. Ενας μπάρμαν μπλέκει στον υπόκοσμο του Μπρούκλιν. Ρεαλιστικό θρίλερ του Μίκαελ Ρόσκαμ. Με Τομ Χάρντι, Νούπι Ράπας, Τζέιμς Γκαντολφίνι. (6/11)

Ο αγγελιοφόρος πρέπει να πεθάνει. Η αληθινή ιστορία του δημοσιογράφου Γκάρι Γουέμπ, που διερεύνησε την πιθανή διαπλοκή της CIA με τους βαρώνους της κοκαϊνης. Του Μάικλ Κουέστα. Με τον Τζέρεμι Ρένερ. (13/11)

Get on Up. Η βιογραφία του Τζέιμς Μπράουν από τον Τέιτ Τέιλορ («Υπηρέτριες»). Με τον Τσάντουικ Μπόουζμαν. (27/11)

Samba. Οι σκηνοθετες Ερίκ Τολεαντό και Ολιβιέ Νακάς των «Αθικτων» επιστρέφουν με συγκίνηση και χιούμορ. (13/11)

Η έκρηξη. Ελληνικό μίγμα δράματος και μαύρης κωμωδίας από τον Σύλλα Τζουμέρκα. Με την Αγγελική Παπούλια.

Τετάρτη 4:45. Ενας άντρας έχει 32 ώρες για να μάθει πώς η ζωή του τσακίστηκε. Νεονουάρ του Αλέξη Αλεξίου («Ιστορία 52»). Με τον Στέλιο Μάινα.

12 Ρόλοι που δεν θα μας αφήσουν αδιάφοροι

Ο Αλ Πατσίνο. Ο κορυφαίος ηθοποιός επιστρέφει με δύο ταινίες που συζητήθηκαν όσο λίγες στα πρόσφατα φεστιβάλ του Τορόντο και της Βενετίας. Θα τον δούμε στο «The Humbling» του βετεράνου Μπάρι Λέβινσον, από το βιβλίο του Φίλιπ Ροθ, και στο «Manglehorn» του Ντέβιντ Γκόρντον Γκριν όπου ενσαρκώνει έναν μισάνθρωπο.

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ. Ο πάμπλουτος τζέντλεμαν του «Πρίτι γούμαν» πρωταγωνιστεί σε ρόλο …άστεγου, στο «Time Out of Mind» του Ορεν Μόβερμαν. Κατά έναν κριτικό, «ένας ρόλος και ένα φιλμ που μας εξοικοιώνουν με την ιδέα πως η φτώχεια δεν είναι μόνον για αυτούς που γεννήθηκαν φτωχοί».

Ο Τίμοθι Σπολ στον ρόλο του ιδιόρυθμου ζωγράφου Γουίλιαμ Τέρνερ, στο (Mr. Turner» του Βρετανού Μάικ Λι. (27/11)

Η Μαριόν Κοτιγιάρ στο ρεαλιστικό κοινωνικό δράμα των Βέλγων Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν «Δύο μέρες, μια νύχτα», γύρω από την καθημερινή ασφυξία του εργαζόμενου στη σύγχρονη Δυτική Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού. (13/11)

Ο Μάικλ Κίτον στον πιο παράξενο και υπαρξιακό ρόλο του, στο «Birdman» του Αλεχάντρο Ιναρίτου, που φαντάζει σαν αποδόμηση του …Μπάτμαν -ο ρόλος που έκανε διάσημο τον Κίτον στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. (22/1)

Ο Μπιλ Μάρεϊ στο «St. Vincent» του πρωτοεμφανιζόμενου στη σκηνοθεσία Θίοντορ Μέρφι. Ενας αποτυχημένος στη ζωή αναλαμβάνει να φροντίζει τον 12χρονο μελαγχολικό γιο μιας χωρισμένης γειτόνισσάς του. (23/11)

Ο Ζαν Ντιζαρντέν. Ο Γάλλος ηθοποιός, βραβευμένος με Οσκαρ για το «The Artist», πρωταγωνιστεί στο «La French» του Σεντρίκ Χιμένεζ -αστυνομική περιπέτεια παλιάς κοπής με φόντο τη Μασσαλία των δεκαετιών του ‘70 και του ‘80. Ενας δικαστικός έχει κάνει σκοπό τη ζωής του την εξάρθρωση του κυκλώματος των ναρκωτικών. (15/1)

Ο Γουίλεμ Νταφό στον ρόλο του Πιέρ Πάολο Παζολίνι στην ομότιτλη βιογραφική ταινία του πάντα απρόβλεπτου Εϊμπελ Φεράρα.

O Ρόμπερτ Ντιβάλ στον «Δικαστή» του Ντέιβιντ Ντόπκιν. Ο σπουδαίος ηθοποιός ενσαρκώνει έναν δικαστή που κατηγορείται για φόνο. Ο «άσωτος» γιος του (Ρόμπετ Ντάουνι τζούνιορ), επιτυχημένος δικηγόρος πια, επιστρέφει δίπλα του για να τον υπερασπιστεί. (23/10)

O Κώστας Νικούλι και ο Νίκος Γκέλια στο «Xenia» του Πάνου Κούτρα. Απειροι, αλλά εξαιρετικοί, στους ρόλους δύο νεαρών Αλβανών, γεννημένων στην Ελλάδα, που αναζητούν τον Ελληνα πατέρα τους. (2/10)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή