Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs: Δυναμικά πρώτα βήματα

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs: Δυναμικά πρώτα βήματα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs, που διοργανώνεται στη Μυτιλήνη και ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ με την απονομή των βραβείων, δεν είναι οι τελετές που μετράνε ούτε η πρόκριση και η διάκριση. Η παρουσία των θεατών, φοιτητών, κατοίκων του νησιού και εθελοντών, δίνει τον τόνο και δηλώνει το μέγεθος της επιθυμίας. Η φετινή, δεύτερη χρονιά, με 101 ντοκιμαντέρ από 37 χώρες –που προβάλλονταν σε 11 συνολικά νησιά του Αιγαίου– συγκέντρωσε ιστορίες ανθρώπων από διαφορετικά μέρη του πλανήτη.

Αφηγήσεις για μικρά και μεγάλα γεγονότα, παρελθόντα και σύγχρονα, που αφορούν μεμονωμένα άτομα ή ολόκληρες χώρες. «Αν κάποιος αναζητούσε να περιγράψει με δύο λέξεις το περιεχόμενο του AegeanDocs 2014 θα πρότεινα: κατάματα την πραγματικότητα. Κατάματα, χωρίς περιστροφές, ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα», όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κώστας Σπυρόπουλος.

Σε μια Μυτιλήνη φθινοπωρινή, με βροχή και αέρα τις τελευταίες ημέρες, αλλά γεμάτη ζωή και κίνηση, λόγω της παρουσίας φοιτητών κυρίως, το φεστιβάλ προσφέρει μια πιο προσεκτική και διεισδυτική ανάγνωση του κόσμου: για το φαινόμενο του εθνικισμού, της λαθρομετανάστευσης, των οικογενειακών σχέσεων, των πολιτικών παρεμβάσεων, του ανθρώπινου ψυχισμού. Τα πρώτα βήματα του AegeanDocs είναι δυναμικά και παρεμβατικά, χρειάζεται όμως περαιτέρω στήριξη τόσο από τον δήμο όσο και από την τοπική κοινωνία (συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο και βοηθάει με όλες τις δυνάμεις του).

Τη φετινή κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Μαρκ Γκαστίν, Γιάννης Σκοπετέας, Στρατής Τσουλέλης, Λενιώ Μυριβήλη και Ανδρέας Σεφτελής. Τα ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκαν είναι: «Καλάβρυτα, άνθρωποι και σκιές» του Ηλ. Γιαννακάκη, «Four years of night» Itamar Alcalay (Ισραήλ), «As you like» Paula Onet (Ρουμανία) και «Το πρώτο σκαλοπάτι» της πρωτοεμφανιζόμενης Αφροδίτης Ταυρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή