Ζωή και προσδοκίες μεταναστών στον «ενδιάμεσο σταθμό» της Αθήνας

Ζωή και προσδοκίες μεταναστών στον «ενδιάμεσο σταθμό» της Αθήνας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xάρη στο ελβετικό διαβατήριό του, ο Kaveh Bakhtiari κυκλοφορεί στην Αθήνα απαλλαγμένος από τον φόβο της αστυνομίας. Μπορεί, ακόμα, να εγκαταλείψει την πόλη όποτε θέλει, χωρίς να πέσει θύμα εκμετάλλευσης των διακινητών. Αντίθετα, ο ξάδελφός του Μοχσέν βγαίνει στον δρόμο γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συλληφθεί και πως, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, κανένας δεν θα επιχειρήσει να τον προστατέψει. Οπως και οι συμπατριώτες του, με τους οποίους μοιράζεται έναν αυτοσχέδιο ξενώνα, ήρθε στην ελληνική πρωτεύουσα θεωρώντας πως ήταν μόνο ένας «ενδιάμεσος σταθμός» προς την Ευρώπη και με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής. Ομως για να καταφέρει να «δραπετεύσει», θα πρέπει είτε να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του –και τη μοίρα, από την οποία λαχταρούσε να ξεφύγει–, είτε να ρισκάρει άλλο ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι.

Η ιστορία του Μοχσέν δεν έχει happy end – και πώς θα μπορούσε να έχει, αφού ο νέος Ιρανός δεν πρωταγωνιστεί σε ταινία μυθοπλασίας, αλλά σε ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη σύγχρονη Αθήνα. Το φιλμ του Kaveh Bakhtiari, με το οποίο αρχίζει η νέα σεζόν του κύκλου προβολών CineDoc, τιτλοφορείται «Stop-Over», παρουσιάστηκε στις Κάννες στο πλαίσιο του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών και ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Για ένα χρόνο, ο ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτης κατέγραψε την καθημερινότητα του ξαδέλφου του και των συντρόφων του, συχνά διακινδυνεύοντας και ο ίδιος τη σωματική του ακεραιότητα.

«Δεν έχω κακή ανάμνηση από τους Ελληνες, που κι αυτοί υποφέρουν. Νιώθω κοντά τους κι ας μη μιλάω ελληνικά», αναφέρει σήμερα ο Bakhtiari. «Οι κακές αναμνήσεις μου σχετίζονται με διοικητικά ζητήματα, τη διαφθορά και την αστυνομία. Είναι δυσάρεστο το αίσθημα ότι οι άνθρωποι που οφείλουν να σε προστατέψουν, στην πραγματικότητα είναι εναντίον σου», συνεχίζει. «Με θλίβει αυτό που βλέπω να συμβαίνει. Είχα επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από την κρίση και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τώρα με κάνει να επαναστατώ. Ομως με ενοχλεί όταν ακούω ότι όλα τα προβλήματα οφείλονται στους μετανάστες – γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι μετανάστες δεν επιθυμούσαν να μείνουν στην Ελλάδα».

Το φιλμ «Stop-Over/ Ενδιάμεσος σταθμός» θα προβληθεί αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή της Διεθνούς Αμνηστίας, εκδήλωση γνωριμίας με τις εθνικές κουζίνες των μεταναστών σε συνεργασία με το Culinary Backstreets Athens, και συναυλία με μελωδίες της Μεσογείου. Το πρόγραμμα προβολών του CineDoc είναι διαθέσιμο στο cinedoc.gr.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή