Νέες ταινίες: «Η αγάπη είναι παραξένη» στο Μανχάταν

Νέες ταινίες: «Η αγάπη είναι παραξένη» στο Μανχάταν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στο δράμα του Αϊρα Σακς «Η αγάπη είναι παραξένη»(**1/2), που εκτυλίσσεται στο σύγχρονο Μανχάταν, ο Μπεν και ο Τζορτζ παντρεύονται έπειτα από 40 χρόνια συμβίωσης. Λίγο μετά, θα υποστούν τις συνέπειες: ο Τζορτζ, καθηγητής μουσικής σε σχολείο της Καθολικής Εκκλησίας, απολύεται. Το ζευγάρι πουλάει το διαμέρισμά του και χωρίζει προσωρινά μέχρι να βρεθεί οικονομικότερη στέγη για τον γάμο του. Ο Τζορτζ μετακομίζει στο διαμέρισμα δύο φίλων του και ο Μπεν στο σπίτι του ανιψιού του, ο οποίος έχει σύζυγο και γιο στην εφηβεία.

Ο Σακς έχει κάνει ήδη μια καθοριστική κίνηση για την ταυτότητα του φιλμ: αρνήθηκε τη στράτευσή του σε μια γκέι θεματολογία, απεστράφη και τον δογματισμό του πολιτικώς ορθού. Η «Αγάπη είναι παράξενη» είναι μια στρέιτ ταινία για δύο γκέι που παντρεύτηκαν. Στη θέση τους θα μπορούσε να είναι ένα ετερόφυλο ζευγάρι. Το ενδιαφέρον του Σακς είναι στραμμένο στη ζωή γύρω τους, στον χρόνο που κυλάει αφήνοντας ένα απόσταγμα άλλοτε γλυκό κι άλλοτε πικρό.

Το φιλμ δεν έχει εξάρσεις ή ανατροπές, δεν συμβαίνει κάτι τρανταχτό. Η μυθοπλασία θυμίζει τις ντοκιμαντερίστικες ιρανικές ταινίες του Αμπάς Κιαροστάμι, στις οποίες δεν υπάρχει «ζωτικός» χώρος για τον θάνατο. Παράλληλα, οι εικόνες έχουν μια τσεχοφική ηρεμία. Αυτή είναι και η ανάσα τους: ο ψίθυρος μιας σχέσης που δεν εικονογραφείται σαν μπεργκμανικό υπαρξιακό δράμα ούτε σαν γουντιαλενική τραγωδία, αλλά αφήνεται στη ροή της καθημερινότητας. Ενδιαφέρουσα η ιδέα, όμως χρειαζόταν κι ένας καταλύτης για να μετατρέψει τη φλυαρία σε μελωδία. Ατού της ταινίας είναι οι πειστικές ερμηνείες και κυρίως η εξαιρετική φωτογραφία του Χρήστου Βουδούρη. Το απαλό φως άλλοτε δίνει μια ήρεμη, σχεδόν μεταφυσική υφή, στη φθορά κι άλλοτε εξαφανίζει την ένταση από τις συγκρούσεις.

«Χόμπιτ: η μάχη των πέντε στρατών» (**). Ο Πίτερ Τζάκσον κλείνει και αυτήν την τριλογία επικής φαντασίας, που βασίστηκε στο βιβλίο του Τόλκιν. Οι πιστοί θαυμαστές του θα τον τιμήσουν.

«Το αγόρι και ο κόσμος» (****).Η έκπληξη της εβδομάδας, ένα animation του Βραζιλιάνου Αλε Αμπρέου σαν όπερα χρωμάτων. Ενα μικρό αγόρι αναζητάει τον πατέρα του σε ένα ταξίδι που ισοδυναμεί με μύηση στη ζωή.

Magical Girl» (**)  Ισπανικό θρίλερ του Κάρλος Βερμούτ. Ενας πατέρας μπλέκει σε μιαν αλλόκοτη ιστορία για χάρη της άρρωστης κόρης του.

«Αισθηματίες» (**) Ελληνικό νουάρ, με σεναριακά σχήματα, αλλά και αυθεντικά συναισθήματα, από τον Νίκο Τριανταφυλλίδη. Εξαιρετικό σάουντρακ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή