Πίτερ Τζάκσον: Ο παραμυθάς που «γεννάει» δισεκατομμύρια

Πίτερ Τζάκσον: Ο παραμυθάς που «γεννάει» δισεκατομμύρια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παθιασμένος με το φανταστικό, ο Πίτερ Τζάκσον έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους στην ιστορία του Χόλιγουντ. Το 2004, ο τρίτος «Αρχοντας των δαχτυλιδιών» του σάρωσε τα Οσκαρ, αφού είχε ήδη πετύχει απανωτά εισπρακτικά ρεκόρ. Ο ίδιος βραβεύτηκε τριπλά: ως παραγωγός, ως σκηνοθέτης και ως σεναριογράφος στην κατηγορία του προσαρμοσμένου σεναρίου.

Ο Τζάκσον γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Νέας Ζηλανδίας. Στα 16 του άρχισε να δουλεύει σε τοπική εφημερίδα, μαζεύοντας χρήματα για να αγοράσει εξοπλισμό για να γυρίζει ταινίες. Τις πρώτες ερασιτεχνικές «παραγωγές» του τις είχε ήδη γυρίσει στην αυλή του σπιτιού του και στο κοντινό νεκροταφείο. Τον συνέπαιρναν τα πολεμικά έπη και οι μακάβριες ιστορίες με ζόμπι, όμως όνειρο ζωής γι’ αυτόν ήταν ο Κινγκ Κονγκ – όνειρο που έγινε πραγματικότητα το 2005, μετά το θρίαμβο του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών». Εξομολογήθηκε κάποτε πως σε τρυφερή ηλικία είχε καταστρέψει το γούνινο παλτό της μητέρας του για να φτιάξει ένα ομοίωμα του διάσημου γορίλλα. «Με ενθουσίαζε η ιστορία του άγριου και μοναχικού πλάσματος. Ο Κινγκ Κονγκ, που πάλευε σκληρά σε όλη του τη ζωή για την επιβίωση, καταστράφηκε όταν η καρδιά του μαλάκωσε για μια γυναίκα».

Το σινεμά για τον Τζάκσον ήταν και παραμένει ένα παραμύθι, που κάθε φορά παίρνει σχήμα και μορφή χάρη στις τεχνολογικές εφευρέσεις οραματιστών ή και ονειροπαρμένων αυτοδίδακτων «μικρών επιστημόνων». Ενας χαμένος κόσμος, συναρπαστικός και αλλόκοτος, ζωντανός στη φαντασία ενός ώριμου και επιτυχημένου επαγγελματικά άντρα που μέσα του παραμένει παιδί. Αυτός είναι ο Τζάκσον στις πρώτες «μακάβριες» ταινίες του, στα φανταστικά έπη του Τόλκιν, στην επιστημονική φαντασία (το εξαιρετικό «District 9», του οποίου υπήρξε παραγωγός). Αυτό περιμένουμε και από τη νέα περιπέτεια του Τεν Τεν που ετοιμάζει.

Για το Χόλιγουντ, βέβαια, ο Τζάκσον δεν είναι ο ρομαντικός ιππότης, αλλά ο δαιμόνιος κινηματογραφιστής, που έδωσε μια ψευδαίσθηση ρεαλισμού στην πιο ακραία φαντασία φέρνοντας εκατομμύρια νεαρών θεατών στις αίθουσες. Στο τελευταίο του επίτευγμα, το «Χόμπιτ», κατάφερε να βγάλει και από τη μύγα ξίγκι, κόβοντας σε τρεις φέτες το ομότιτλο βιβλίο του Τόλκιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή