Νέες ταινίες: Ξεχωριστό σουηδικό θρίλερ που δεν λερώνει το χιόνι…

Νέες ταινίες: Ξεχωριστό σουηδικό θρίλερ που δεν λερώνει το χιόνι…

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια τεχνητή χιονοστιβάδα πυροδοτεί εκρήξεις στα θεμέλια ενός κατά τα φαινόμενα ευτυχισμένου γάμου. Απειλεί τη συνοχή του και γίνεται αφορμή για μια αληθινή «ταινία καταστροφής», την «Ανωτέρα βία» του Σουηδού σκηνοθέτη Ρούμπεν Εστλαντ, που ανεβάζει ψηλά τον πήχυ της κινηματογραφικής μας εβδομάδας.

Ο Τόμας και η Εμπα βρίσκονται στις Γαλλικές Αλπεις με τα δυο τους παιδιά για μία εβδομάδα διακοπών. Το πρωινό της δεύτερης ημέρας, την ώρα που παίρνουν το πρωινό τους, μια ελεγχόμενη χιονοστιβάδα σκάει σαν φούσκα στον τοίχο του ξενοδοχείου. Ξέφυγε από τον έλεγχο για άγνωστο λόγο. Ο Τόμας αρπάζει το έξυπνο κινητό του και γίνεται μπουχός. Η Εμπα αγκαλιάζει ενστικτωδώς τα παιδιά τους για να τα προστατεύσει. Λίγο μετά, σοκαρισμένη, αναρωτιέται τι σόι προστάτης οικογένειας είναι ο άντρας της. Ο Τόμας θα οδηγηθεί με συνοπτικές διαδικασίες στο καθαρτήριο, που εκεί ψηλά στις Αλπεις δεν έχει φλόγες αλλά πολύ κρύο και παχύ χιόνι. Στο DNA της «Ανωτέρας βίας» υπάρχει και ο προτεσταντισμός.

Η σκηνή με τη χιονοστιβάδα μια εντυπωσιακή σκηνή θρίλερ, έτσι όπως το εννοεί ο Εστλαντ. Λίγο μετά σε μια άλλη, στην οποία ένα τηλεκατευθυνόμενο παιχνίδι-ιπτάμενος δίσκος ξεφεύγει από την πορεία του διακόπτοντας μια συζήτηση αμπελοφιλοσοφίας γύρω από την αντίδραση του Τόμας, μπάζει από το παράθυρο, ολίγον παράλογα, και το χιούμορ. Ο Εστλαντ μας επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις.

Κάτω από το πυκνό χιόνι σιγοβράζει ένα δράμα, σαν κι αυτά που κυριάρχησαν στις ταινίες του Μπέργκμαν. Στην κατάλευκη επιφάνεια του χιονιού, που φαντάζει σαν αφρός για αναγκαστικές προσγειώσεις, εκτυλίσσεται ένα συναρπαστικό μπρα ντε φερ ανάμεσα στο θρίλερ (ξεχάστε αίματα και νοσηρές καταστάσεις, ο Εστλαντ δεν λερώνει το χιόνι) και τη σαρκαστική κωμωδία.

Η γλυκόπικρη κομεντί «Πάρ’ το από την αρχή» (** 1/2) του Τζον Κάρνεϊ έχει αρκετά από τα κλισέ του είδους, κυλάει όμως και σαν αυτοσχεδιασμός στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Εχει δύο καλούς πρωταγωνιστές, την Κίρα Νάιτλι και τον Μαρκ Ράφαλο και πολλή μουσική. Μια νεαρή Λονδρέζα συνθέτις φτάνει στη Νέα Υόρκη μαζί με τον φίλο της, πολλά υποσχόμενο τραγουδιστή, για να υπογράψουν συμβόλαιο με μια δισκογραφική που ψάχνει νέα ταλέντα. Η νεαρή, η οποία εκτός από ταλέντο έχει αρχές και αξίες, αμέσως συνειδητοποιεί πως δεν την ενδιαφέρει τέτοιος «γάμος». Ενα βράδυ θα γνωρίσει τυχαία ένα μουσικό παραγωγό, που τον έχει ξεβράσει το ίδιο κύμα εμπορευματοποίησης. Αυτός της προτείνει να ηχογραφήσουν τον δίσκο της σε δρόμους, ταράτσες και πλατείες. Η ταινία ανακαλύπτει χρυσό εκεί όπου δεν θέλει να φτάσει το βλέμμα της μουσικής βιομηχανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή