Και επισήμως ακυβέρνητο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλήθεια, θα είναι σήμερα στο γραφείο του στο Κέντρο Κινηματογράφου ο Γρηγόρης Καραντινάκης; Θα απαντάει στο τηλέφωνο ως γενικός διευθυντής του ΕΚΚ; Μέσα Ιανουαρίου λήγει, επισήμως, και η παράταση της θητείας του. Πληροφορίες συνθέτουν την εικόνα μιας εμπόλεμης ζώνης στο κτίριο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Εχουν βγει μαχαίρια, κατά το κοινώς λεγόμενο. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό το μέλος του Δ.Σ. Γιάννης Γλέζος είχε υποβάλει ένσταση κατά της υποψηφιότητας του σκηνοθέτη Χάρη Παπαδόπουλου, για τη θέση του Γρ. Καραντινάκη. Η υποψηφιότητα του προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών είχε πάρει τέσσερις ψήφους σε σύνολο επτά. Ομως ήταν γνωστό ότι ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας αντιστεκόταν σθεναρά στις ποικίλες πιέσεις να υπογράψει τον διορισμό του Χ. Παπαδόπουλου, για τον οποίο είχε ούτως ή άλλως αντιδράσει με επιστολές και ένα μεγάλο μέρος του κινηματογραφικού χώρου (Ακαδημία Κινηματογράφου, ΣΑΠΟΕ – παραγωγοί, ΕΣΠΕΚ – σκηνοθέτες, παραγωγοί κ.ά.).

Αυτά, ως παρελθόν. Γιατί από σήμερα το ΕΚΚ είναι και τυπικά και πρακτικά ακυβέρνητο. Ο κ. Τασούλας αφήνει πίσω του ένα επικίνδυνα ταραγμένο τοπίο. Με «λυμένα ζωνάρια», αντιπαλότητες, εντάσεις, ασυνεννοησία (η λέξη-κλειδί), κρυμμένες φιλοδοξίες που διαγκωνίζονται, ανθρώπους που μάχονται λυσσαλέα και παρασκηνιακά για τις κενές καρέκλες. Από την άλλη, είτε από υπουργική επιλογή είτε από τις συγκυρίες είτε από καθαρή τύχη αποφεύγονται, μάλλον, τα χειρότερα. Να αναλάβει, δηλαδή, τη θέση του γενικού διευθυντή ένας άνθρωπος που δεν στηρίζεται από την ενεργό και παραγωγική πλειονότητα των κινηματογραφιστών. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που το ελληνικό σινεμά παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή