Νέες ταινίες: Χάος αντί για μυστήριο στην Καλιφόρνια του Τόμας Πίντσον

Νέες ταινίες: Χάος αντί για μυστήριο στην Καλιφόρνια του Τόμας Πίντσον

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Εμφυτο ελάττωμα» (**)  (Inherent Vice) παραμένει ένας τίτλος-γρίφος μέχρι το τελευταίο καρέ της ταινίας. Ο δημιουργός της, ο Πολ Τόμας Αντερσον, τόλμησε να μεταφέρει στην οθόνη το «αστυνομικό» μυθιστόρημα του Τόμας Πίντσον, του «μεταμοντέρνου Τζόις» όπως τον έχουν χαρακτηρίσει.

Κάτι περισσότερο από παράτολμο το εγχείρημα: η δύναμη του Πίντσον βρίσκεται αποκλειστικά στην περιγραφή. Στα μυθιστορήματά του η πλοκή, προσχηματική και αποσπασματική, φαντάζει σαν ένας λαβύρινθος-φάρσα. Αυτό ισχύει και για το «Εμφυτο ελάττωμα», που είναι και το πιο προσιτό στον μέσο αναγνώστη. Σε ό,τι αφορά το φιλμ, φανταστείτε ένα «Pulp Fiction» του Αντερσον. Ενα ψυχεδελικό νουάρ για το τέλος της πιο ηλιόλουστης εποχής, της δεκαετίας του ’60, με φόντο την Καλιφόρνια. Κουραστικό, όμως, για τους παραπάνω λόγους.

Ο Ντοκ Σπορτέλο, χίπης διαρκώς «φτιαγμένος», φαντάζει σαν ένας Φιλιπ Μάρλοου σε ένα φιλμ που αναμεταδίδει απόηχους του νουάρ, όπως οι εκπομπές του ραδιοφώνου, ψάχνοντας στις συχνότητες την ταυτότητά του ως είδος. Ο Αντερσον θολώνει σκόπιμα τον αφηγηματικό του άξονα: η εκτός κάδρου φωνή του αφηγητή δεν είναι του Σπορτέλο, αλλά της πρώην αγαπημένης του, της Σάστα, που του ζητάει να εμπλακεί στο σχέδιο απαγωγής του πάμπλουτου εραστή της. Πρόκειται για μεγαλοεργολάβο, τον οποίο η σύζυγός του θέλει να τον κλείσει σε ψυχιατρείο για να βάλει χέρι στην περιουσία του.

Ακολουθεί χαμός αντί για μυστήριο! Ο Σπορτέλο θα ξυπνήσει δίπλα σε ένα πτώμα και στη συνέχεια θα μπλέξει σε μια περιπέτεια, στην οποία συμμετέχει κι ένα φαινομενικά ετερόκλητο πλήθος: Ο μεγαλοεργολάβος, ο οποίος θέλει να ισοπεδώσει μια περιοχή μαύρων για να την ξαναχτίσει. Ενας σκληρός αστυνόμος με βάδισμα Τζον Γουέιν και κόμμωση Φλίντστοουν. Μια παράξενη Κινέζα, υπάλληλος σε sex shop. Ενας «νεκρός» σαξοφωνίστας που έχει αναγκαστεί να γίνει «καρφί». Ενας οδοντίατρος, επικεφαλής της μυστηριώδους οργάνωσης Χρυσός Κυνόδοντας. Επίσης, πρώην Μαύροι Πάνθηρες, μοιραίες γυναίκες, αλλά και κουφιοκέφαλοι νεοναζί.

Στο «Θα χυθεί αίμα», ο Αντερσον περιέγραψε τις ριζικές αλλαγές στην Καλιφόρνια, από το 1911 μέχρι το Κραχ του ’29, μετά τον ερχομό των πετρελαιάδων. Είχε για οδηγό του το «Oil» του Απτον Σινκλέρ. Σήμερα, με τον Πίντσον παραμάσχαλα, επιχειρεί μια ανορθόδοξη τοιχογραφία της Καλιφόρνιας. Είμαστε στην εποχή της φρενίτιδας του real estate, της απομυθοποίησης των ναρκωτικών, της φρίκης που προκάλεσε η δολοφονία της Σάρον Τέιτ από τους παρανοϊκούς της συμμορίας του Τσαρλς Μάνσον. Η Αμερική μπαίνει σιγά σιγά στον εφιάλτη του Βιετνάμ.

Η «Επιχείρηση Μαύρη Θάλασσα» (***) είναι ένα καλογυρισμένο θρίλερ από τον Κέβιν ΜακΝτόναλντ ( «Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας»). Η δράση του εκτυλίσσεται στην κοιλιά ενός υποβρυχίου. Μια ομάδα Βρετανών και Ρώσων τυχοδιωκτών αναζητούν τόνους χρυσού στην λάσπη της Μαύρης θάλασσας ­βρίσκονται στο ναυάγιο ενός γερμανικού υποβρυχίου. Πρόκειται για δάνειο, που είχε δοθεί από την τότε Σοβιετική Ενωση προς τη χιτλερική Γερμανία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ειρήνης. Σασπένς και απληστία! Παίζουν: Τζουντ Λο, Σκουτ ΜακΝέρι, Τζόντι Ουιτάκερ, Μάικλ Σμάιλι, Μπεν Μέντελσον.

Το «Cake» (**) λες και φτιάχτηκε για να πλασάρει την πρωταγωνίστριά του, την Τζένιφερ Ανιστον, στις υποψηφιότητες για τη Χρυσή Σφαίρα και τα Οσκαρ. Μάταιος ο κόπος σε ό,τι αφορά τα δεύτερα. Η Κλερ, η οποία έχει κερδίσει τη μάχη για τη ζωή μετά από ένα σοβαρό ατύχημα (στο οποίο, όμως, έχασε το παιδί της) εισβάλει στη ζωή ενός χήρου. Ο άτυχος άνδρας προσπαθεί να μεγαλώσει μόνος τον μικρό του γιο μετά την αυτοκτονία της γυναίκας του. Τυπικό χολιγουντιανό μελόδραμα με μια αδιάφορη Ανιστον σε έναν ρόλο που δεν της ταιριάζει. Συμπρωταγωνιστούν: Σαμ Ουόρθιγκτον, Αννα Κέντρικ,Αντριάνα Μπαράζα. Γυριστηκε από τον Ντάνιελ Μπαρνζ.

Το «John Wick» είναι μια ιστορία εκδίκησης με φόντο τη Νέα Υόρκη δοσμένη με στιλ και καταιγισμό δράσης. Ενας παροπλισμένος επαγγελματίας δολοφόνος πιέζεται από τη ρώσικη μαφία για να ξαναπιάσει δουλειά… Γυρίστηκε από τον Ντέιβιντ Λιτς και τον Τσαντ Σταχέλσκι. Παίζουν: Κιάνου Ριβς, Μάικλ Νίκβιστ, Γουίλεμ Νταφό, Αλφι Αλλεν

Ο «Καιρός για ήρωες» (**) του Αγγελου Κοβότσου και της Καλλιόπης Λεγάκη. Ντοκιμαντέρ γύρω από τον βετεράνο δημοσιογράφο Ηλία Δημητρακόπουλο (ζει στην Ουάσινγκτον), που μήνυσε τη CIA και συνεχίζει να συλλέγει στοιχεία για την προσαγωγή του Κίσινγκερ στο δικαστήριο της Χάγης. Οι δύο σκηνοθέτες καταγράφουν τις συνομιλίες του με τον Ροβήρο Μανθούλη, επίσης σκηνοθέτη. Ο Μανθούλης επισκέπτεται τον Δημητρακόπουλο στον οίκο ευγηρίας όπου ζει και συζητάει μαζί του για μια πτυχή του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, στο οποίο αναμείχτηκε από …καραμπόλα και η δική μας ΚΥΠ! Λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο που γκρέμισε τον Νίξον, η αποκαλυπτική έρευνα του Δημητρακόπουλου τον έβαλε στο μάτι του κυκλώνα. Οι αφηγήσεις του Μανθούλη, όμως, για την δικές του εμπειρίες στο Παρίσι, όπου έζησε αυτοεξόριστος επί χούντας, αλλά και η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια γέφυρα με την σημερινή εποχή (η οικονομική κρίση που τσακίζει την Ελλάδα) βγάζουν εκτός θέματος τον «Καιρό για ήρωες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή