Ο μόνος δημοφιλής πόλεμος

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφημερίδες, μπλογκ, ιστοσελίδες, τηλεόραση, σινεμά· όπου κι αν γύριζες το βλέμμα σου την εβδομάδα που μας πέρασε έβλεπες αναφορές στον «Πόλεμο των άστρων – Η Δύναμη ξυπνά». Τι κι αν η πρεμιέρα του έβδομου πολυαναμενόμενου μέρους του έπους επιστημονικής φαντασίας απέχει οκτώ ολόκληρους μήνες (τα φετινά Χριστούγεννα); Η κυκλοφορία ενός σύντομου teaser με σκηνές από την ταινία πυροδότησε τέτοιο ενθουσιασμό, ώστε επισκίασε οτιδήποτε άλλο στην κινηματογραφική επικαιρότητα – θυμηθείτε, μιλάμε απλώς για ένα τρέιλερ.

Ο όλος χαμός βέβαια δεν είναι τυχαίος. Πίσω του κρύβεται το εξαιρετικά στρατηγικό μάρκετινγκ της Ντίσνεϊ, η οποία αποφασίζοντας πριν από δύο χρόνια να εξαγοράσει τη LucasΑrts (εταιρεία η οποία είχε τα δικαιώματα του franchise) έναντι 4 δισ. δολαρίων, έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να εξαργυρώσει την επένδυσή της στο πολλαπλάσιο. Η πρώτη από αυτές ήταν να επιλέξει τον Τζ. Τζ. Αμπραμς («Lost», «Super 8») για να σκηνοθετήσει το νέο επεισόδιο που σηματοδοτεί την επιστροφή του «Πολέμου των άστρων», μία δεκαετία μετά την τελευταία εκδοχή του Τζορτζ Λούκας. Βασικό χαρακτηριστικό του Αμπραμς –πέραν της ειδικότητάς του στις ταινίες φαντασίας– είναι πως ανήκει ουσιαστικά στη γενιά εκείνη που μεγάλωσε με τις αρχικές ταινίες και αποτελεί φανατικό θαυμαστή της σειράς.

«Σεβασμός στους φαν»

Βασική πολιτική του νέου πρότζεκτ «Πόλεμος των άστρων» είναι εκείνο που οι ίδιοι οι παραγωγοί ονομάζουν «σεβασμό στους φαν». Τοποθετώντας τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη και δίνοντάς του ελευθερία έκφρασης, η σειρά σύντομα επέστρεψε στις γνώριμες και αγαπημένες ρίζες της. Ηδη τα όσα έχουμε δει από τα δύο μικρά teaser φέρνουν πολύ περισσότερο στον νου τη θρυλική πρώτη τριλογία των δεκαετιών του ’70 και του ’80, παρά τη σαφώς κατώτερη αντίστοιχη των ’00s. Το πιο πρόσφατο από αυτά, το οποίο είχε περισσότερα από 88 εκατομμύρια «χτυπήματα» σε ένα 24ωρο κυκλοφορίας, τελειώνει με ένα πλάνο του Χαν Σόλο (Χάρισον Φορντ) παρέα με τον πιστό του μαλλιαρό συνοδοιπόρο «Τσούι»: δεν ήταν και λίγοι αυτοί που δάκρυσαν… Σε κάθε περίπτωση, εκατοντάδες φανατικοί θαυμαστές, ως επί το πλείστον ενήλικοι, κατασκήνωσαν κανονικά τις προάλλες έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Αναχάιμ της Καλιφόρνιας, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στην εκδήλωση όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το τρέιλερ. Μόλις ο Αμπραμς έμαθε τι γινόταν, έστειλε πίτσες για όλους.

Για να καταλάβει κανείς όλη αυτή την «τρέλα», πρέπει να έχει κατά νου τι σημαίνει «Πόλεμος των άστρων» ως ποπ φαινόμενο, τοποθετημένο μάλιστα στο ανάλογο χρονικό πλαίσιο. Οι σημερινοί 45άρηδες έχουν στην καρδιά –περισσότερο κι από το μυαλό– τους τις ταινίες ως τον δεσμό εκείνο που για πρώτη φορά τούς συνέδεσε με τη μαγεία του κινηματογράφου. Αντίστοιχα οι 25-30άρηδες πέρασαν στην ψηφιακή εποχή των ειδικών εφέ μέσω της δεύτερης τριλογίας, μεγαλώνοντας μάλιστα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου σταδιακά οι «σπασίκλες» των κόμικς και των ταινιών φαντασίας έγιναν απίστευτα δημοφιλείς και σε πολλές περιπτώσεις πλούσιοι – λάβετε υπ’ όψιν το τηλεοπτικό φαινόμενο του «The Big Bang Theory», για παράδειγμα. Σκεφτείτε μόνο πώς ένιωσαν κάποιοι από αυτούς –οι δημιουργοί της μικρής start-up «Sphero» συγκεκριμένα– όταν το τηλεκατευθυνόμενο ρομποτάκι τους επιλέχθηκε από τους παραγωγούς ως νέος σύντροφος του αγαπημένου R2-D2 για τη νέα ταινία.

Μιλήσαμε παραπάνω για το πρότζεκτ «Πόλεμος των άστρων». Αυτό προφανώς δεν περιλαμβάνει μόνο την ταινία των φετινών Χριστουγέννων. Ταυτόχρονα με τη σχεδόν σίγουρη συνέχεια της βασικής ιστορίας με τουλάχιστον άλλα δύο επεισόδια, επιπλέον φιλμ σχετικά με τη συγκεκριμένη μυθολογία ήδη ετοιμάζονται και θα ξεκινήσουν να τροφοδοτούν τις αίθουσες από την επόμενη χρονιά. Ας μη γελιόμαστε· μια κανονική βιομηχανία έχει μπει σε κίνηση και η (οικονομική) επιτυχία της είναι περίπου δεδομένη. Ας ελπίσουμε, στο μεταξύ, αυτή να παράγει και μερικές αξιόλογες ταινίες, ικανές να τις θυμόμαστε για κάτι περισσότερο από τις ατελείωτες ουρές των multiplex.

Στο i-Tunes

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν επίσημα στο i-Tunes τα έξι επεισόδια του «Πολέμου των άστρων», έτσι οι φίλοι της σειράς έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να προμηθευτούν –νόμιμα– τις ταινίες και σε ηλεκτρονική μορφή. Χρήσιμο αφού πολλοί έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν «μαραθώνιους» προκειμένου να προετοιμαστούν αναλόγως για τη νέα κυκλοφορία στο τέλος του χρόνου. Και εδώ προκύπτει το –όχι και τόσο προφανές– ερώτημα: ποια είναι η ιδανική σειρά για να δει κάποιος το σύνολο των μέχρι τώρα ταινιών του «Πολέμου των άστρων»;

Χρονολογικά τα πιο πρόσφατα μέρη (αυτά της δεκαετίας του 2000) πρέπει να ιδωθούν πρώτα, μιας και πρόκειται για τα επεισόδια I, II και III. Πολλοί ωστόσο πιστεύουν ότι ταιριάζει καλύτερα να δει κάποιος πρώτα τα παλιά επεισόδια, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν τη δική τους αυτοτέλεια και δεν εξαρτώνται από τα προηγούμενα. Τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι –οι πιο σκληροπυρηνικοί– οι οποίοι υποστηρίζουν πως η ιδανική σειρά αποτελείται από μια μείξη παλιών και νεότερων, με τα τελευταία να λειτουργούν ως εκτενή φλας μπακ στην κυρίως ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή