Το γέλιο έρχεται από τη Γαλλία

Το γέλιο έρχεται από τη Γαλλία

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο γαλλικές κωμωδίες υποδεχόμαστε το καλοκαίρι στα θερινά σινεμά: το «Μην ενοχλείτε, παρακαλώ», που ήδη προβάλλεται και την «Οικογένεια Μπελιέ», που αναμένεται στις 11 Ιουνίου. Εμπορικές ταινίες που σπάζουν τη μονοτονία των χολιγουντιανών blockbuster αναζητώντας το ευρύ ενήλικο κοινό του κινηματογράφου, που βρίσκει πληκτική την ξέφρενη περιπέτεια και την καταιγιστική δράση. Η περυσινή απρόσμενη επιτυχία του «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες στους διανομείς και τους αιθουσάρχες, οι οποίοι ελπίζουν πως οι Ελληνες θα ξαναγελάσουν γαλλικά και το φετινό καλοκαίρι.

Δείγματα μιας νέας γαλλικής ηθογραφίας που τη διακρίνει η αμεσότητα της γελοιογραφίας. Η νοσταλγία για το παρελθόν αλλά και στερεότυπα που συνδέονται με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, είναι τα στοιχεία που ανανεώνουν την ηθογραφία και στις δύο αυτές ταινίες. Οταν ο ευθυμογράφος έχει κέφια, η πένα του εμπλουτίζει το ανέκδοτο: ξύνει το επίχρισμα των στερεοτύπων (τα πιο κοινότοπα αφορούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία) αναζητώντας την ταυτότητα του σημερινού μικρομεσαίου Γάλλου, που νιώθει τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια του.

Πάρτι στου Μισέλ!

Στο «Μην ενοχλείτε, παρακαλώ» ο Μισέλ, μεσοαστός οδοντίατρος, είναι λάτρης της κλασικής τζαζ και εραστής του ανέφικτου: ονειρεύεται μια ώρα απόλυτης ησυχίας για ν’ απολαύσει το σπάνιο «Me, Myself and I» (κάποιου Neil Youart!) που μόλις βρήκε ανέλπιστα σε ένα παζάρι μεταχειρισμένων δίσκων βινυλίου. Είναι ένα ηλιόλουστο πρωινό Σαββάτου κι αυτός επιστρέφει τρέχοντας στο διαμέρισμά του στο κέντρο του Παρισιού. Ατυχείς συμπτώσεις και παρεξηγήσεις, όμως, δεν θα του επιτρέψουν να ζήσει αυτές τις λίγες στιγμές ευτυχίας.

Η ερωμένη του τον περιμένει στο απέναντι καφέ σε κατάσταση υστερίας από τις ενοχές (αποφάσισε να πει τα πάντα στη γυναίκα του Μισέλ, που τυγχάνει και φίλη της), ενώ η γυναίκα του θέλει να του εξομολογηθεί μια παλιά της απιστία.

Ενός κακού μύρια έπονται. Το διαμέρισμα του Μισέλ πλημμυρίζει εξαιτίας ενός αδέξιου Πορτογάλου υδραυλικού, που δηλώνει Πολωνός για να ανεβάσει την αξιοπιστία του. Παράλληλα, ο βέρος Πολωνός, που ζει στον κάτω όροφο, μεταφέρει το πάρτι των ενοίκων της πολυκατοικίας στο σαλόνι του Μισέλ. Τέλος, υπάρχει και ο ακτιβιστής γιος του δυστυχούς μουσικόφιλου που εισβάλλει στο διαμέρισμα του πατέρα του οδηγώντας ένα τσούρμο δύσμοιρων Ασιατών μεταναστών.

Ο οικείος κόσμος μετατρέπεται οσονούπω σε μια δίνη που ρουφάει τον Μισέλ, ο οποίος έχει κολλήσει σαν τη βελόνα του πικάπ στις στροφές του παλιομοδίτικου «σπάνιου» δίσκου. Ο Μισέλ φαινομενικά είναι αστείος, γιατί δεν βλέπει ή δεν θέλει να δει λίγο πιο πέρα από τη μύτη του. Στην πραγματικότητα είναι ένα παιδί που δεν θέλει να μεγαλώσει, και διαφεύγει διαρκώς από την πραγματικότητα είτε λέγοντας ψέματα, είτε εθελοτυφλώντας.

«The Artist», βουκολικά…

Η «Οικογένεια Μπελιέ» στην πρώτη ματιά μοιάζει με χοντροκομμένο αστείο. Της αξίζει όμως μεγαλύτερη προσοχή: πρόκειται για νεανική ιστορία ενηλικίωσης που έχει χωνέψει με τον πιο λειτουργικό τρόπο το οσκαρικό γαλλικό «The Artist».

H έφηβη Πολά, η οποία ζει σε αγρόκτημα στη γαλλική εξοχή (μια σημερινή εικόνα της Γαλλίας που μας θυμίζει την ξεχασμένη Γαλλία του Μαρσέλ Πανιόλ) είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην οικογένειά της και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι γονείς της και ο μικρός αδελφός της είναι κωφάλαλοι. Παρά την αναπηρία τους, όμως, έχουν αρπάξει τη ζωή στα χέρια τους. Το αγρόκτημά τους είναι μια όαση ευτυχίας σε έναν κόσμο που απειλείται από υποκριτές και φανφαρόνους δημάρχους. Η Πολά, που βοηθάει τους γονείς της στις καθημερινές δουλειές στη φάρμα, αλλά και στις εξωτερικές επαφές τους, είναι πηγαίο ταλέντο στο τραγούδι. Το χάρισμά της το ανακαλύπτει ένας καθηγητής μουσικής, που νιώθει θαμμένος στην επαρχία, και την πείθει να πάρει μέρος στην ετήσια οντισιόν της γαλλικής ραδιοφωνίας στο Παρίσι.

Ηρθε η στιγμή για τους κωφάλαλους γονείς της να «ακούσουν» το πέταγμά της.

Δείτε

Μην ενοχλείτε, παρακαλώ (Une heure de tranquilite, 2015)

Κωμωδία του Πατρίς Λεκόντ βασισμένη στο θεατρικό έργο του Φλοριάν Ζελέρ. Ο μεσήλικας Μισέλ το μόνο που θέλει από τη ζωή, είναι μια ώρα ησυχίας για να ν’ ακούσει έναν σπάνιο δίσκο τζαζ που μόλις αγόρασε. Κανείς, όμως, δεν τον καταλαβαίνει. Παίζουν: Κριστιάν Κλαβιέ, Καρόλ Μπουκέ, Ρόζι Ντε Πάλμα, Βαλερί Μπονετόν. (Προβάλλεται στις αίθουσες)

Οικογένεια Μπελιέ (La famille Belier, 2014)

Κωμωδία του Ερίκ Λατριγκό, τεράστια εμπορική επιτυχία με πάνω από επτά εκατομμύρια εισιτήρια. Η νεαρή Πολά, μαθήτρια Γυμνασίου, ζει σε ένα αγρόκτημα. Ολοι στην οικογένειά της είναι κωφάλαλοι εκτός από αυτήν (φωτ.). Ο πατέρας, ο οποίος έχει θυμώσει με τα καμώματα του απερχόμενου δημάρχου, αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές. Παράλληλα, η Πολά, που έχει φωνή τραγουδίστριας, κάνει πρόβες θέλοντας να πάρει μέρος σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού στο Παρίσι. Παίζουν: Λουάν Εμερά, Καρίν Βιάρ, Φρανσουά Νταμιέν. (Πρεμιέρα στις 11/6)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή