Πώς θα φέρουμε ξένες παραγωγές στην Ελλάδα

Πώς θα φέρουμε ξένες παραγωγές στην Ελλάδα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία να μας συστήσει το νέο Δ.Σ. του Κέντρου Κινηματογράφου και παράλληλα να μας παρουσιάσει τις προθέσεις του υπουργείου όσον αφορά την κινηματογραφική παραγωγή –ξένη και εγχώρια– είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κέντρου. «Πρέπει να συγχρονίσουμε το βήμα μας και στον κινηματογράφο. Και πολύ σύντομα θα το κάνουμε», δήλωσε αρχικά ο κ. Ξυδάκης, επικεντρώνοντας την προσοχή του σε δύο κυρίως προϋποθέσεις, ώστε η χώρα μας να γίνει ελκυστικός προορισμός για ξένες παραγωγές όλων των μεγεθών, οι οποίες τώρα κατευθύνονται κατά κανόνα προς άλλους γειτονικούς προορισμούς. Η πρώτη και σημαντικότερη είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις μέσω επιστροφής φόρου ή με μεταβιβάσιμο πιστωτικό φόρο της τάξης του 25%-30%, για τη θεσμοθέτηση των οποίων έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο ΥΠΟΙΚ. Στη συνέχεια, υπάρχει η απλοποίηση των γραφειοκρατικών και των λοιπών διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να γυριστεί μια ταινία, ελληνική ή ξένη, και σχετίζονται κυρίως με τα χωροταξικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα πολλά αιτήματα που γίνονται για παραχώρηση άδειας γυρισμάτων σε αρχαιολογικούς χώρους και μέχρι σήμερα απαιτούν την έγκριση του ΚΑΣ. Οπως είπε, η μεταφορά αυτής της αρμοδιότητας στις κατά τόπους εφορείες θα επιτάχυνε σημαντικά τη διαδικασία. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αλέξης Γρίβας, από την πλευρά του, εστίασε στην ενίσχυση των ελληνικών παραγωγών στο εξωτερικό, αλλά και στην πρόθεση του ΕΚΚ να αναζητήσει και άλλες πηγές χρηματοδότησης πέραν της κρατικής επιχορήγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή