«Αντίο» στον παθιασμένο, αρχοντικό και πολυσχιδή σερ Κρίστοφερ Λι

«Αντίο» στον παθιασμένο, αρχοντικό και πολυσχιδή σερ Κρίστοφερ Λι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πέρυσι τον είδαμε να παίρνει μέρος σε σκηνές δράσεις στο τελευταίο μέρος της φανταστικής τριλογίας «Χόμπιτ», πολλοί αναρωτιούνταν πώς τα καταφέρνει ακόμα σε αυτή την ηλικία. Ο σερ Κρίστοφερ Λι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών την Κυριακή –ο θάνατός του άργησε να δημοσιοποιηθεί κατόπιν οικογενειακής επιθυμίας– ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του μοντέρνου κινηματογράφου. Μπορεί για μεγάλο μέρος του κοινού να έμεινε για πάντα ταυτισμένος με τον αρχετυπικό ρόλο του Δράκουλα, τον οποίο ο ίδιος δημιούργησε, η αλήθεια όμως είναι πως ο Κρίστοφερ Λι έχει πολλές ακόμα σπουδαίες στιγμές στο παλμαρέ του και μια απίστευτη φιλμογραφία, η οποία μετράει πάνω από 200 συμμετοχές σε ταινίες και δεκάδες άλλες σε τηλεοπτικές σειρές από το 1948.

Τον πρώτο «Δράκουλα» του 1958 ακολούθησαν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 8 σίκουελ –αμφιβόλου κινηματογραφικής αξίας τα περισσότερα– καθιερώνοντας τον Λι ως φιγούρα αμφιλεγόμενη και πάντως τρομακτική, το στιλ της μορφής που χρησιμοποιούν οι μανάδες για να τρώνε το φαγητό τους τα παιδιά τους… Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, πάντως, ο Βρετανός ηθοποιός εγκατέλειψε τον συγκεκριμένο ρόλο, φοβούμενος ότι είχε πια ξεπέσει στην καρικατούρα. Παρ’ όλα αυτά, οι ρόλοι σε ταινίες φαντασίας πάντα τον συνάρπαζαν και σκηνοθέτες, όπως ο Τιμ Μπάρτον, για παράδειγμα, ήταν παραπάνω από πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν το αρχοντικό παράστημα και την επιβλητική φωνή του στους ανάλογους ρόλους.

Η μεγάλη του «επιστροφή», ωστόσο, ήρθε στις αρχές της νέας χιλιετίας, οπότε και ανέλαβε ρόλους σε δύο από τα πιο φιλόδοξα κινηματογραφικά πρότζεκτ των τελευταίων δεκαετιών. Το πρώτο ήταν η αναβίωση του «Πολέμου των Αστρων» του Τζορτζ Λούκας, όπου και ερμήνευσε τον χαρακτήρα του σκοτεινού Λόρδου Ντούκου, προσφέροντας με την ισχυρή παρουσία του μια θετική πινελιά σε μια, κατά τα άλλα, μέτρια ταινία. Ο δεύτερος -και σημαντικότερος- ρόλος ήταν αυτός του Μάγου Σάρουμαν στην τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και αργότερα σε αυτήν του «Χόμπιτ». Οντας και ο ίδιος μεγάλος θαυμαστής του κόσμου του Τόλκιν, ο Λι, αν και ήδη ηλικιωμένος, ρίχτηκε με τα μούτρα στη δουλειά κάνοντας εκτός των γυρισμάτων ατελείωτα voice over και εξαντλώντας ακόμα και τον σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον, προκειμένου να πετύχει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Εκτός των ταινιών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η ζωή του, ο Κρίστοφερ Λι ήταν ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης, που ασχολούνταν επίσης με τη λογοτεχνία και τη μουσική στο είδος της μέταλ. Ο δίσκος του «Charlemagne: By the Sword and the Cross», μάλιστα, βραβεύτηκε ως ένα από τα άλμπουμ της χρονιάς για το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή