Σε Ψυχρό Πόλεμο με φινέτσα…

Σε Ψυχρό Πόλεμο με φινέτσα…

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κατάσκοποι και ο Ψυχρός Πόλεμος ξανάρχονται στο κινηματογραφικό μας προσκήνιο με το «Κωδικό όνομα U.N.C.L.E», περιπέτεια με χιούμορ και στυλ, βασισμένη σε διάσημη τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’60. Ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γκάι Ρίτσι, που πριν από μερικά χρόνια έφερε την αισθητική του graphic novel στον κόσμο του Κόναν Ντόιλ ανανεώνοντας τον Σέρλοκ Χολμς, έδωσε αίσιο τέλος στο πολύχρονο «σίριαλ» της μεταφοράς του «The Man from U.N.C.L.E» (ο πρωτότυπος τίτλος) στη μεγάλη οθόνη. Επί 35 χρόνια παραγωγοί και σκηνοθέτες, ανάμεσά τους ο Κουέντιν Ταραντίνο και ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, σχεδίαζαν μάταια την κινηματογραφική διασκευή του.

Ενα 20λεπτο απόσπασμα, που προβλήθηκε στους δημοσιογράφους, μας έδωσε μια πρώτη γεύση. Η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’60, αλλά και η αίσθηση ότι ο κόσμος τότε, παρά τη σκιά του Ψυχρού Πολέμου, αντίκριζε με σιγουριά και αισιοδοξία το μέλλον, φαίνεται πως έχουν πετύχει ένα εύφλεκτο κράμα νοσταλγίας. Το κατά τα φαινόμενα ευφάνταστο κινηματογραφικό παραμύθι του Ρίτσι είναι γυρισμένο στο Λονδίνο και κυρίως στην Ιταλία, με πρωταγωνιστές τον Χένρι Κάβιλ, τον Αρμι Χάμερ και την ανερχόμενη Αλίσια Βικάντερ. Στο πρόσφατο «Από μηχανής» του Αλεξ Γκάρλαντ, είδαμε τη μικροκαμωμένη Βικάντερ να παίζει ένα ρομπότ εξελιγμένης νοημοσύνης. Ο Ρίτσι, πιο ιπποτικός, την παρέδωσε στους μεγάλους μόδιστρους εκείνης της εποχής. Η φινέτσα, αλλά και ο μοντερνισμός που χαρακτήρισε τη δεκαετία του ’60, λειτουργούν ως καταλύτης στην ταινία του. Υπομονή, όμως, μέχρι την πρεμιέρα στις 20/8.

Τρέμε Τζέιμς Μποντ!

Το 1962 ο Σον Κόνερι ταυτίστηκε με τον κινηματογραφικό Τζέιμς Μποντ, έναν άψογο στους τρόπους υπερήρωα τον οποίο είχε επινοήσει ο συγγραφέας Ιαν Φλέμινγκ. Δύο χρόνια μετά, ήρθε το τηλεοπτικό «The Man from U.N.C.L.E» (από τα αρχικά United Network Command for Law and Enforcement) για να διευρύνει την επιρροή των κατασκόπων στην ποπ κουλτούρα. Ο Φλέμινγκ, συνεργάτης της σειράς στο ξεκίνημά της, ήταν αυτός που βάπτισε τον έναν από τους δύο ήρωές της, τον Ναπολέοντα Σόλο.

Τα 105 επεισόδια, που προβλήθηκαν στο NBC από τον Σεπτέμβριο του 1964 μέχρι τον Ιανουάριο του 1968, έκαναν μόδα τις κατασκοπικές ιστορίες και ενέπνευσαν δεκάδες διασκεδαστικές παρωδίες. Ο Ρόμπερτ Βον και ο Ντέιβιντ ΜακΚάλουμ έγιναν διάσημοι. Ενσάρκωσαν αντίστοιχα έναν Αμερικανό κατάσκοπο (Ναπολέων Σόλο) και έναν Ρώσο (Ιλια Κουριάκιν) που παραμερίζουν τις διαφορές τους για τη σωτηρία του πλανήτη. Αίφνης, μια τρέλα για κατασκοπική ίντριγκα κατέλαβε τους Αμερικανούς, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες σειρές, όπως το «Get Smart», το «Mission Impossible» ή το «Τhe Wild Wild West».

Ο δικός μας κομμουνιστής!

Το «Τhe Man from U.N.C.L.E» είχε gadget και όμορφα κορίτσια, όπως οι περιπέτειες του Μποντ. Ηταν και αρκετά τολμηρό πολιτικά, καθώς πόνταρε στη δύναμη των αντιθέτων. Μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου ανέτρεπε, διασκεδαστικά και με αφέλεια, στερεότυπα φέρνοντας στο ίδιο στρατόπεδο δύο ορκισμένους εχθρούς. Στον πρώτο χρόνο προβολής της η σειρά δεν είχε ιδιαίτερη θεαματικότητα. Τον Ιούνιο του 1965, όμως, έσπασε κάθε ρεκόρ: την έβλεπαν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί κάθε εβδομάδα.

Αρχικά, οι παραγωγοί ήθελαν ένα σίριαλ με βασικό πρωταγωνιστή τον Βον. Ο Αμερικανός ήρωας πρέπει πάντα να έχει τον πρώτο λόγο. Αλλαξαν όμως σχέδια όταν διαπίστωσαν ότι, παραδόξως, το κοινό έβλεπε με ιδιαίτερη συμπάθεια τον Κουριάκιν και κάπως έτσι απογειώθηκε η καριέρα του ΜακΚάλουμ. Για την πτήση του στ’ άστρα, όμως, έπαιξε ρόλο και η αμετροέπεια των μίντια, που συνέκριναν τη φήμη του με αυτήν των Beatles λόγω της σκωτσέζικης καταγωγής του και της κόμμωσής του! Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στους «New York Times» στο απόγειο της δόξας του, «στην αρχή μου έστελναν γράμματα του τύπου “πώς τολμάς και υποδύεσαι ένα Ρώσο”. Τώρα μου γράφουν “αγαπητέ Ιλια, μπορεί να είσαι κομμουνιστής, αλλά είσαι ο δικός μας κομμουνιστής”».

Δείτε

Κωδικό όνομα U.N.C.L.E (The man from U.N.C.L.E, 2015)

Διασκεδαστική κατασκοπική περιπέτεια του Γκάι Ρίτσι από την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’60, στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Ρόμπερτ Βον και ο Ντέιβιντ ΜακΚάλουμ (φωτ.). Ο Ναπολέων Σόλο, πρώην τυχοδιώκτης και νυν πράκτορας της CIA, συνεργάζεται με τον Ιλια Κουριάκιν, πράκτορα της KGB, εναντίον μιας οργάνωσης που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Γκάμπι Τέλερ, θυγατέρα ενός Γερμανού επιστήμονα. Παίζουν: Χένρι Κάβιλ, Αρμι Χάμερ, Αλίσια Βικάντερ, Χιου Γκραντ. (Πρεμιέρα στις 20/8.)

Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο (The spy who came in from the cold, 1965).

Κλασική κατασκοπική ταινία του Μάρτιν Ριτ από το βιβλίο του Τζον Λε Καρέ. Από τις κορυφαίες του είδους. Ενας πράκτορας της ΜΙ6 μπλέκει σε ένα λαβύρινθο μετά μια αποτυχημένη επιχείρηση στο Checkpoint Charlie στο Βερολίνο του Ψυχρού Πολέμου. Με Ρίτσαρντ Μπάρτον, Κλερ Μπλουμ, Οσκαρ Βέρνερ. (Σε blu-ray από την Criterion, χωρίς ελληνικούς υποτίτλους. Αναζητήστε την στο Διαδίκτυο.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή