Νέες ταινίες: Η πιο συναρπαστική ανάμνηση από τους Δίδυμους Πύργους

Νέες ταινίες: Η πιο συναρπαστική ανάμνηση από τους Δίδυμους Πύργους

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 7 Αυγούστου 1974, λίγο πριν από την άδοξη έξοδο του Νίξον από τον Λευκό Οίκο, ένας θεόμουρλος Γάλλος ισορροπιστής, ο Φιλίπ Πετί, πιάστηκε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης για το «καλλιτεχνικό έγκλημα του αιώνα». Στις 6 Αυγούστου ο Πετί μπήκε κρυφά με τους συνεργούς του στους νεόδμητους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center. Οταν έπεσε η νύχτα, τέντωσε ένα συρματόσχοινο ανάμεσά τους και το επόμενο πρωινό περπάτησε στα σύννεφα επί 45 λεπτά της ώρας. Το κοινό του, Νεοϋορκέζοι με στραμμένο το βλέμμα στον ουρανό, παρακολουθούσε άναυδο.

To 2009 o Βρετανός σκηνοθέτης Τζέιμς Μαρς περιέγραψε αυτό το… θαύμα του Πετίτ στο ντοκιμαντέρ του «Σε τεντωμένο σχοινί» (Man on Wire) κερδίζοντας Οσκαρ. Σήμερα, στη «Βόλτα στο κενό» (***) , ο Ρόμπερτ Ζεμέκις σκηνοθέτησε τη βιογραφία του Πετί. Ευχάριστη ταινία, με ανάλαφρο στυλ και 3D που την υποστηρίζει: κάνει τη βόλτα του Πετί στα σύννεφα να φαίνεται πιο εντυπωσιακή.

Βιογραφική είναι και η δεύτερη αξιοπρόσεκτη χολιγουντιανή ταινία της εβδομάδας, το «Θυσιάζοντας ένα πιόνι» (**) του Εντουαρντ Ζούικ. Αναφέρεται στον Αμερικανό σκακιστή Μπόμπι Φίσερ (Τόμπι Μαγκουάιρ) και τη νικηφόρο μονομαχία του με τον Ρώσο Μπόρις Σπάσκι, παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, το 1972. Ο Φίσερ, που έβλεπε παντού Ρώσους κατασκόπους και Εβραίους συνωμότες, κλονίστηκε ψυχικά και η φήμη του καταστράφηκε.

Το «Macbeth» (***) του Αυστραλού σκηνοθέτη Τζάστιν Κερζέλ είναι η καλλιτεχνική πρόταση της εβδομάδας. Θεοσκότεινη ταινία, όπως και το έργο του Σαίξπηρ, γύρω από έναν κύκλο αίματος που μεγαλώνει καθώς ο Μακμπέθ ανεβαίνει στον θρόνο της Σκωτίας. Εξαιρετικές ερμηνείες από τον Μάικλ Φασμπέντερ και τη Μαριόν Κοτιγιάρ στον ρόλο της λαίδης Μακμπέθ.

Στον «Αρχάριο» (**), της Νάνσι Μάγιερς, που αναζητά το πνεύμα των κωμωδιών του Φρανκ Κάπρα, ένας χήρος συνταξιούχος (Ρόμπερτ ντε Νίρο) μπαίνει σε πρόγραμμα επανένταξης στην αγορά εργασίας και προσλαμβάνεται σε εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου. Στην αρχή φαντάζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Λίγο μετά, όμως, το παλιό και το νέο βρίσκουν σημεία επικοινωνίας και ισορροπίας. Κανείς δεν περισσεύει! Αυτό είναι το μήνυμα. Συμπρωταγωνιστεί η Αν Χάθαγουεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή