ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κριτική σκέψη από την ανάποδη

kritiki-skepsi-apo-tin-anapodi-2105293

Hρθαν τα «Μίνιονς» στη μεγάλη οθόνη και τρέξαμε πολλοί αφελείς γονείς να χαρίσουμε διασκέδαση στα μικρά μας. Και τελικά διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά πόσο μαζικά καθορίζεται η έννοια διασκέδαση στις μέρες μας.

Μικρά ανθρωπόμορφα πλάσματα ζητούν απεγνωσμένα κακό αφεντικό. «Αφεντικό» και «βασιλιάς» είναι από τις λίγες λέξεις που καταφέρνει κανείς, μικρός ή μεγάλος, να ξεχωρίσει μέσα από την πολυσυλλεκτική από διάφορες εθνικότητες ακατανόητη γλώσσα τους. Γλωσσικοί γρίφοι ηχητικά και λεκτικά που έχουν αποδέκτες παιδιά σε ηλικίες που παλεύουν είτε μόνα τους είτε με ειδικούς να δομήσουν μία σωστή φωνητικά γλώσσα. Τα πλάσματα-υπηρέτες, υπηρέτες του απόλυτα κακού, έχουν συμπαθητική παρουσία και χαριτωμένο στήσιμο, που μας κάνει και τους πιο υποψιασμένους να παραβλέψουμε την αδυναμία υπόθεσης και νοήματος. Επιφανειακή υπόθεση, που στερείται φαντασίας και ευρηματικότητας.

Τα δύο αυτά στοιχεία εξαντλούνται στα εφέ transformers, που έρχονται να εκπαιδεύσουν τους μικρούς θεατές ώστε να γίνουν οι κατοπινοί θεατές των χολιγουντιανών ταινιών καταστροφής και έντονης ανούσιας και μη ρεαλιστικής δράσης. Πάμπολλες σκηνές μαζών που ακολουθούν άβουλα τον έναν και μοναδικό ηγέτη, απουσία σκέψης των ηρώων του, έλλειψη αξιών και ήθους, και ενέργειες που καθορίζονται από τις συνθήκες και το τυχαίο, είναι επίσης στοιχεία που δίνουν τροφή για συζήτηση με τα παιδιά.

Η ταινία προσφέρει ένα πολύ εύκολο και πλούσιο υλικό για να συζητήσουμε με τα παιδιά μας, ένα υλικό με δυναμική απόλυτης αποδόμησης του τι μας προβάλλεται σαν μόδα, τάση, διασκέδαση. Η αποδόμηση της ταινίας μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να εξηγήσουμε στα παιδιά με απλά λόγια τι σημαίνει ψυχολογία της μάζας και να τα κάνουμε να σκέφτονται για να καταφέρνουν να μην πέφτουν σε αυτήν την παγίδα, που βλέπουμε ότι διαχρονικά και παγκόσμια είναι μία από τις πιο επικίνδυνες.

Μια ταινία για την εξάσκηση της κριτικής σκέψης λοιπόν, από την ανάποδη.