Ο «Αστακός» ξεκίνησε δυναμικά

Ο «Αστακός» ξεκίνησε δυναμικά

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά -έως πολύ- θετικό ήταν από πλευράς εισιτηρίων το άνοιγμα του «Αστακού», της νέας, πολυσυζητημένης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, που προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη στις αίθουσες.

Συγκεκριμένα, το βραβευμένο στις Κάννες φιλμ έκοψε μέχρι και το Σαββατοκύριακο 11.005 εισιτήρια στα 8 σινεμά (7 στην Αθήνα και ένα στην περιφέρεια) στα οποία προβάλλεται. Η επίδοση αυτή θεωρείται αρκετά ενθαρρυντική, έχοντας πάντα κατά νου πως το ιδιαίτερο ύφος του Λάνθιμου δεν είναι εύκολα προσβάσιμο από τις μεγάλες μάζες του κοινού – για αυτό άλλωστε και η ταινία απουσιάζει από τα προγράμματα των πολυκινηματογράφων.

Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε πως ο «Κυνόδοντας», η ταινία δηλαδή η οποία απογείωσε την καριέρα του σκηνοθέτη και μαζί το λεγόμενο greek weird cinema, έφτασε συνολικά περίπου τις 35 χιλιάδες εισιτήρια, με κόσμο να συρρέει επί μήνες στο «Αστυ» για να δει αυτό το «περίεργο» φιλμ για το οποίο όλοι μιλούσαν. Αντιθέτως οι «Αλπεις», η επόμενη, πιο περίπλοκη ταινία του Λάνθιμου, δεν έπιασε ανάλογες επιδόσεις παρά το γεγονός πως βρήκε ευρύτερη διανομή. Με τον «Αστακό» πάντως τα πράγματα είναι διαφορετικά: εδώ έχουμε μια διεθνή συμπαραγωγή, με ηθοποιούς παγκοσμίως γνωστούς, «στολισμένη» με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής των Καννών και μπόλικη κουβέντα να τη συνοδεύει ήδη μήνες πριν από την πρώτη προβολή. Επόμενο είναι λοιπόν το κοινό να ανυπομονεί να δει περί τίνος πρόκειται…

Για να κρατηθούν ωστόσο αυτά τα νούμερα και τις επόμενες εβδομάδες, ώστε η ταινία να πάει πραγματικά καλά -πάντα για τα δεδομένα του ύφους της-, πρέπει το ίδιο το κοινό να αναλάβει τη… διαφήμιση. Για να το πούμε απλά δηλαδή, αν η πλειονότητα όσων είδαν την ταινία αυτή την εβδομάδα εντυπωσιαστεί ή έστω μείνει ευχαριστημένη, αυτό θα στείλει εξίσου πολλούς στην αίθουσα και προσεχώς. Το ίδιο είχε συμβεί άλλωστε και με τον «Κυνόδοντα», όταν από στόμα σε στόμα η ταινία διαδόθηκε και έγινε αντικείμενο κουβέντας στις αθηναϊκές παρέες πολύ πριν γνωρίσει την οσκαρική δόξα. Οι κριτικές των «ειδικών» είναι μάλλον μοιρασμένες -υπάρχουν διθυραμβικές αλλά και μέτριες- ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση θα λέγαμε πως λίγο μετράνε. Ούτως ή άλλως είναι θετικό που μια αναμφισβήτητα ποιοτική ταινία δείχνει να προσελκύει και την προσοχή του κοινού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή