Στην αύρα του γοτθικού τρόμου

Στην αύρα του γοτθικού τρόμου

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιες ρομαντικές ταινίες τρόμου, οι οποίες κατάφεραν να γίνουν ατμοσφαιρικές, έφεραν μια ξεχωριστή αύρα στο σινεμά του φανταστικού. Χάρη σε αυτές, στοιχειωμένα σπίτια και απόκοσμες ιστορίες με τέρατα απέκτησαν υποβλητική γοητεία. Σε αυτές θέλει να μοιάσει και ο πρόσφατος «Πορφυρός λόφος» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το γκόθικ. Η ταινία δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε από τον σκηνοθέτη του «Λαβύρινθου του Πάνα», η καλλιτεχνική της διεύθυνση και το… αρχιτεκτονικό της σχέδιο όμως της προσδίδουν αρκετό ενδιαφέρον. Ο Ντελ Τόρο προτάσσει και πάλι το πλεονέκτημά του: άριστος γνώστης των ειδικών εφέ και της τέχνης του μέικαπ τα ενσωματώνει δημιουργικά, και με αίσθηση μέτρου, στην αισθητική του.

Κόκκινος θάνατος

Ο στοιχειωμένος πύργος του Ντελ Τόρο, ένα παλιό επιβλητικό κτίσμα της βικτωριανής εποχής, ορθώνεται στα ριζά ενός λόφου σε μια γυμνή περιοχή της Αγγλίας. Το υπέδαφος είναι πλούσιο σε κόκκινη άργιλο και το έδαφος άσπρο από το χιόνι. Με χρώμα συντίθεται η πρώτη αντίθεση της ταινίας. Η δεύτερη, η οποία μένει ανεκμετάλλευτη γιατί το σενάριο κολλάει στα κλισέ και η σκηνοθεσία στις εντυπώσεις, αφορά τη σύγκρουση του παλιού με το νέο. Το σκηνικό του γοτθικού τρόμου θα πάρει τις διαστάσεις ενός απόκοσμου κόκκινου βάλτου. Μια κινούμενη κόκκινη λάσπη απειλεί να ρουφήξει τον τελευταίο απόγονο μιας αριστοκρατικής οικογένειας, τον βαρονέτο Τόμας Σαρπ, εφευρέτη μιας μηχανής εξόρυξης αργίλου που φαντάζει σαν βαμπίρ. Λες και κάποια κατάρα τον καταδίκασε να μη βγει στο φως της βιομηχανικής επανάστασης.

Τον 19ο αιώνα στη Νέα Αγγλία, η Ιντιθ, που έχει χάσει μικρή τη μητέρα της από πανούκλα και πιστεύει πως τα φαντάσματα είναι αληθινά, έλκεται ακατανίκητα από το υπερφυσικό. Θέλει να γίνει συγγραφέας γοτθικής φαντασίας. Και επειδή οι εκδότες δεν θέλουν τέτοιες ιστορίες από γυναίκες, δανείζεται μια γραφομηχανή για να κρύψει τον γραφικό της χαρακτήρα.

Μια μέρα εμφανίζεται στον κοινωνικό της κύκλο ο βαρονέτος Σαρπ, αναζητώντας χορηγό για την εφεύρεσή του. Η γοητεία του και οι επιδόσεις του στο βαλς μαγεύουν την Ιντιθ. Λίγο μετά, όταν ο πλούσιος πατέρας της πεθαίνει από «ατύχημα», αποδέχεται την πρόταση γάμου που της κάνει και τον ακολουθεί στον πύργο του στην Αγγλία. Εκεί, όπου μέχρι τώρα ο Σαρπ ζούσε με την αδελφή του. Ο πύργος, όπως και τα δύο αδέλφια, έχουν πολλά μυστικά.

Από τον «Πορφυρό λόφο» λείπει και η πυκνότητα, περισσεύει όμως η αγάπη του Ντελ Τόρο για τα φαντάσματα, για ταινίες, όπως ο «Στοιχειωμένος πύργος» και η «Πτώση του οίκου των Ασερ», αλλά και για το γοτθικό ρομαντικό. Η ταινία μάς ξαναφέρνει την αύρα του.

Ο δρόμος του φανταστικού

Στο παρελθόν, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι τις αρχές του ’70, τα αγγλικά στούντιο Hammer καθιέρωσαν τη γοτθική αισθητική στο θρίλερ και στις ταινίες τρόμου, υπερτονίζοντας το μακάβριο στοιχείο που κυριαρχεί στις λογοτεχνικές περιγραφές. Οι απόηχοι της Αγγλικής Ρομαντικής περιόδου (1798-1832) και του «γοτθικού μυθιστορήματος», που θα μπορούσε να ήταν μια σπουδή πάνω στο συναίσθημα του τρόμου και στα όριά του, στοίχειωσαν τις κινηματογραφικές εικόνες.

Ο όρος «γοτθικό» προήλθε από τον χώρο στον οποίο διαδραματίζονταν οι πρώτες ιστορίες του είδους: κάποιο ζοφερό μεσαιωνικό κάστρο. Αργότερα, οι ιστορίες αυτές, οι οποίες εκτυλίσσονταν πάντα στο παρελθόν, διερευνούσαν τις δυνατότητες μυστηρίου και τρόμου σε σκοτεινά, βραχώδη τοπία ή ετοιμόρροπα κτίσματα με υγρά υπόγεια, μυστικούς διαδρόμους και φαντάσματα. Κάπως έτσι, ανοίχτηκε ο δρόμος στη μετέπειτα λογοτεχνία της σκοτεινής και παράλογης πλευράς της ανθρώπινης φύσης: του φοβερού εγωισμού, των διεστραμμένων ενστίκτων και του τρόμου που παραμονεύουν κάτω από την ελεγχόμενη και ήρεμη επιφάνεια του συνειδητού.

Υποδειγματική αναβίωση της αισθητικής της Hammer, ήταν η «Γυναίκα με τα μαύρα» του Τζέιμς Γουότκινς το 2012. Το καλύτερο δώρο στον Ντάνιελ Ράντκλιφ, ο οποίος μόλις είχε βγει από τον κύκλο του «Χάρι Πότερ» και ξεκινούσε την ενήλικη καλλιτεχνική του ζωή.

Δείτε

Πορφυρός λόφος (Crimson Peak, 2015)

Toν 19o αιώνα, μια πλούσια Αμερικανίδα, η οποία γράφει ιστορίες με φαντάσματα και θέλει να τις εκδώσει, παντρεύεται έναν Βρετανό αριστοκράτη και μετακομίζει στον ετοιμόρροπο πύργο του. Γυρίστηκε από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. Παίζουν: Μία Βασίσκοβα, Τομ Χίντλστον, Τζέσικα Τσάστεϊν, Τσάρλι Χάναμ (Προβάλλεται στις αίθουσες).

Η γυναίκα με τα μαύρα (Woman in Black, 2012)

Αρθουρ Κιπς, νεαρός δικηγόρος, ο οποίος φέρει βαρέως τον άδικο χαμό της γυναίκας του στη γέννα του γιου τους, πηγαίνει στο απομακρυσμένο χωριό Κράιθιν Γκίφορντ για μια υπόθεση κληρονομιάς. Ενας βάλτος δίπλα στο χωριό είναι στοιχειωμένος από το φάντασμα μιας γυναίκας. Γυρίστηκε από τον Τζέιμς Γουότκινς. Παίζουν: Ντάνιελ Ράντκλιφ (φωτ.), Κιάραν Χιντς, Τζάνετ ΜακΤιρ (Σε dvd)

O στοιχειωμένος πύργος (The Haunting, 1963)

Κλασική ταινία του Ρόμπερτ Γουάιζ. Ενας επιστημόνας προσκαλεί σε ένα στοιχειωμένο πύργο δύο γυναίκες και έναν άντρα για να μελετήσει τη συμπεριφορά τους. (Σε dvd)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή