Spectre: 12 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Spectre: 12 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο James Bond μεταφέρεται για 24η φορά στη μεγάλη οθόνη σε μία καταιγιστική υπερπαραγωγή με πολλές ανατροπές. Είναι η δεύτερη ταινία της θρυλικής σειράς που σκηνοθετεί ο βραβευμένος με Όσκαρ Sam Mendes (Skyfall) με πρωταγωνιστή -για τέταρτη φορά- τον εμβληματικό για τον ρόλο Daniel Craig. Τον μοχθηρό και αδίστακτο εχθρό του ευρηματικού μυστικού πράκτορα υποδύεται ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Christoph Waltz (Django Unchained, The Inglourious Basterds), ενώ αυτή τη φορά το ένα από τα Bond Girls ενσαρκώνει η μεθυστική και πιο ώριμη από κάθε άλλη προκάτοχο της Monica Bellucci (Irreversible). Στην ταινία εμφανίζεται η γοητευτική Léa Seydoux, ενώ θα απολαύσουμε και πάλι τους Ralph Fiennes ως Μ, Ben Whishaw ως Q, Naomi Harris ως Eve Moneypenny και το καινούριο μοντέλο της Aston Martin που σχεδιάστηκε ειδικά για την ταινία.

Σύνοψη

Ένα κωδικοποιημένο μήνυμα από το παρελθόν στέλνει τον James Bond σε μια μοναχική αποστολή στην Πόλη του Μεξικού και τελικά στη Ρώμη, όπου συναντά τη Lucia Sciarra (Monica Bellucci), την όμορφη και απαγορευμένη χήρα ενός περιβόητου εγκληματία. Ο Bond εισχωρεί σε μία μυστική συνάντηση και ανακαλύπτει την εγκληματική οργάνωση, γνωστή ως SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion).

Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, ο Max Denbigh (Andrew Scott), ο νέος αρχηγός του Κέντρου της Εθνικής Ασφάλειας, θέτει υπό αμφισβήτηση τις τακτικές του Bond και αλλά και τη MI6 με επικεφαλής τον νέο M (Ralph Fiennes). Ο Bond στρατολογεί κρυφά τη Moneypenny (Naomie Harris) και τον Q (Ben Whishaw) για να τον βοηθήσουν να βρει τη Madeleine Swann (Léa Seydoux), την κόρη του παλιού του αντιπάλου του Mr White (Jesper Christensen), που μπορεί να εξιχνιάσει το δίκτυο της SPECTRE. Ως κόρη ενός δολοφόνου, μπορεί να καταλάβει τον Bond με έναν τρόπο που οι περισσότεροι αδυνατούν να συλλάβουν.

Η εξέλιξη

Spectre: 12 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood-1

Η ευκαιρία να εξερευνήσει τις ιστορίες όλων αυτών των χαρακτήρων είχε ζωτική σημασία για τον σκηνοθέτη Sam Mendes, που επιστρέφει για δεύτερη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη με πρωταγωνιστή τον θρυλικό πράκτορα. «Όλα ξεκινάνε από τον χαρακτήρα για μένα» λέει ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης. «Ήθελα να εξερευνήσω όλες τις πτυχές των χαρακτήρων που άφησα πίσω μου στο Skyfall. Γεμίσαμε τη MI6 με μία νέα γενιά ανθρώπων, έναν καινούριο Μ, μία καινούρια Moneypenny και έναν καινούριο Q. Ήθελα όλες αυτές τις σχέσεις να εξελιχθούν».

Για τον ηθοποιό Daniel Craig τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα. «Θέλαμε να είμαστε καλύτεροι από το Skyfall. Τόσο απλά. Δεν είχαμε επιλογή. Έπρεπε να είμαστε πιο εντυπωσιακοί και πιο καλοί. Με το Skyfall, ενεργοποιήσαμε κάτι και θέλαμε να πάμε παρακάτω και να πειραματιστούμε κι άλλο».

Ο Bond αναζωογονείται στο τέλος του Skyfall. Έκανε καινούριο ξεκίνημα, επισημαίνει ο σκηνοθέτης, και αυτό έχει έντονη επίδραση στο Spectre. Σε αυτή την καινούρια ταινία, ο πιο διάσημος μυστικός πράκτορας του κόσμου ελέγχει το πεπρωμένο του. Έχει μια συγκεκριμένη αποστολή, κανείς και τίποτα δεν θα μπει εμπόδιο.

«Το Skyfall ήταν μια ιστορία αντίδρασης από την πλευρά του Bond» εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Στην πρώτη σκηνή καταδιώκει κάποιον με το παλιό του τρόπο, αλλά τον πυροβολούν πριν καν τους τίτλους αρχής και για το υπόλοιπο της ταινίας είναι ένα βήμα πίσω από τον Javier Bardem που υποδύεται τον Silva. Μπορείς ακόμα και να υποστηρίξεις ότι στο τέλος του Skyfall ο Bond έχει αποτύχει. Δεν κατάφερε να κρατήσει τη M ζωντανή και παρ’ όλο που ο θάνατος του Silva είναι μια νίκη για τον Bond, υπάρχουν άλλα ζητήματα που δεν έχουν πάει καλά. Έτσι, με το Spectre, ήθελα να του δώσω την ευκαιρία να εξιλεωθεί».

H νέα Spectre

Spectre: 12 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood-2

Αυτή η τάση εξιλέωσης του Bond έδωσε στους δημιουργούς μεγάλο εύρος σε ό,τι αφορά τις αφηγηματικές ιδέες αλλά και τα σημεία όπου διαδραματίζεται η ταινία. Στην ταινία βλέπουμε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα από το παρελθόν, που στέλνει τον 007 από την Πόλη του Μεξικό μέχρι τη Ρώμη, όπου συναντά τη Lucia Sciarra. Όσο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ο Bond εισχωρεί σε μία μυστική συνάντηση και ανακαλύπτει τα ίχνη της Spectre. Η εγκληματική οργάνωση έχει εμφανιστεί σε έξι προηγούμενες ταινίες του Bond, τα Dr No, From Russia With Love, Thunderball, You Only Live Twice, On Her Majesty’s Secret Service και Diamonds Are Forever, συστήνοντας μας ένα σωρό κακούς. Στο Spectre όμως η οργάνωση επανέρχεται με την εικόνα του 21ου αιώνα.

«Δεν είμαστε προσκολλημένοι στις προηγούμενες εκδοχές της Spectre. Δημιουργούμε τη δική μας εκδοχή. Η ταινία μας είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουμε ξανά τη Spectre και τον σούπερ κακό, να τον ενεργοποιήσουμε για την επόμενη γενιά».

Ο Craig συμφωνεί. «Η ύπαρξη της Spectre ανοίγει πολλά μονοπάτια. Μας επιτρέπει να είμαστε παραδοσιακοί και να φέρουμε κάτι καινούριο την ίδια στιγμή».

Η νέα εποχή

Spectre: 12 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood-3

Οι δημιουργοί της ταινίας είναι ενθουσιασμένοι με τις αφηγηματικές εξελίξεις στα αρχηγεία της MI6. Στο Λονδίνο, ο Max Denbigh (Andrew Scott), με τον κωδικό C, γίνεται ο αρχηγός του Κέντρου Εθνικής Ασφάλειας.

«Υπάρχει μια σχολή σκέψης στην ταινία που λέει ότι τα θέματα της εθνικής ασφάλειας πρέπει να είναι ελέγχονται από το κέντρο, ό,τι πρέπει να στηριζόμαστε στην παρακολούθηση και να αφήνουμε τα drones να κάνουν τη βρώμικη δουλειά» επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Ο C αμφισβητεί αν χρειάζεται να στέλνουμε ανθρώπους στο πεδίο μάχης. Η MI6 τίθεται, λοιπόν, σε κίνδυνο. Ειδικά το τμήμα με τους πράκτορες 00».

Έτσι, ο 007 επιστρατεύει τη βοήθεια του Q και της Moneypenny και ξεκινά μια περιπέτεια που τον οδηγεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, μερικά εκ των οποίων δεν έχει επισκεφτεί ποτέ. Ο σκηνοθέτης εξηγεί: «Δεδομένου ότι ο Bond έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στο δικό του ταξίδι, ήμασταν σε θέση να παίξουμε με πολλά διάσπαρτα σημεία. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και ένα ακόμα μεγαλύτερο γεωγραφικά ταξίδι σε αυτήν την ταινία απ’ ό,τι στο Skyfall».

«Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό στην τελευταία ταινία» προσθέτει «γιατί κινούμασταν πολύ γύρω από το Λονδίνο. Ναι, έχουμε τις σκηνές στη Σαγκάη και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στο δεύτερο μισό η ταινία διαδραματίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο Λονδίνο και στη Σκωτία».

Διάρκεια: 150’

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Sam Mendes

Σενάριο (βασισμένο στους χαρακτήρες του Ian Fleming): John Logan, Neal Purvis, Robert Wade

Παραγωγοί: Barbara Broccoli, Michael G. Wilson

Παίζουν: Daniel Craig, Christoph Waltz, Ralph Fiennes, Monica Bellucci, Lea Seydoux, Dave Bautista, Ben Whishaw, Naomie Harris

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Hoyte Van Hoytema, FSF NSC

Σχεδιασμός Παραγωγής: Dennis Gassner

Μοντάζ: Lee Smith ACE

Μουσική: Thomas Newman

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT