Ελις, το νησάκι των ξεριζωμένων

Ελις, το νησάκι των ξεριζωμένων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοίχοι της Αθήνας και του Πειραιά θα μετατραπούν σε ανοικτές οθόνες απόψε. Θα δεχτούν το 14λεπτο «Εllis» του JR –με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο–, το τρέιλερ του οποίου έγινε viral πριν από λίγο διάστημα. Το φιλμ μάς ταξιδεύει νοερά στην εποχή που η Ευρώπη μετανάστευε μαζικά στην Αμερική. Στο «Ellis» συμπυκνώνονται όνειρα, αλλά και χίμαιρες, μισού και πάνω αιώνα. Το νησάκι Ελις, απέναντι από το Μανχάταν, συνδέθηκε με το αμερικανικό όνειρο εκατομμυρίων Ευρωπαίων, που έφταναν με υπερωκεάνια στη «Γη της Επαγγελίας» από τα τέλη το 1892 μέχρι το 1954.

Στο «Ellis», ο Ρόμπερτ ντε Νίρο περιπλανιέται ως αφηγητής στο χιονισμένο τοπίο, αλλά και στους διαδρόμους του παλιού νοσοκομείου ανάμεσα σε σκιές και «φαντάσματα»: ασπρόμαυρα πορτρέτα αντρών και γυναίκων συνθέτουν ένα κολάζ. Η σιωπή γίνεται έκφραση και η μνήμη επίκαιρο μάθημα ευαισθησίας, τώρα που τα κύματα της μετανάστευσης σκάνε με θόρυβο σε ακτές και τείχη της Δύσης. «Μιλώντας για το παρελθόν είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις το παρόν και να προσεγγίσεις το μέλλον», λέει ο JR – πολυπράγμων καλλιτέχνης.

Στο Ελις μεταφέρονταν οι μετανάστες που ταξίδευαν τρίτη θέση, για να τους δουν οι γιατροί και οι αρμόδιοι που τους έδιναν χαρτιά και ενίοτε όνομα. Για τους επιβάτες της πρώτης και δεύτερης θέσης, αυτή η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί στις καμπίνες τους. Οι υγιείς περνούσαν το τελευταίο σύνορο προς τον Νέο Κόσμο, οι άλλοι επέστρεφαν στο πλοίο. Στατιστικές, δημοσιευμένες κατά καιρούς, δείχνουν ότι το 40% των σημερινών Αμερικανών πολιτών έχουν έναν πρόγονο που μπήκε στις ΗΠΑ περνώντας από την πύλη του Ελις.

Το «Ellis» προβάλλεται σήμερα και την Κυριακή 22/11 υποτιτλισμένο, δωρεάν για το κοινό, σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Μια δράση, στο πλαίσιο της δωρεάν παγκόσμιας προβολής της ταινίας. Η οργάνωση γίνεται από τη Γιώτα Σκουβαρά και τη ΜΚΟ «Π».

Οι σημερινές προβολές είναι στην πρόσοψη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (19.00), στο πάρκινγκ της Πειραιώς 20 (21.00) και Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου -πλατεία Καρύτση (23.00). Για το πρόγραμμα της Κυριακής 22/11, αλλά και για άλλες πληροφορίες, επισκεφθείτε το https://magic.piktochart.com/out/9165886-ellis-screenings-in-greece

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή