Αλλη μια γενιά προς τα αστέρια

Αλλη μια γενιά προς τα αστέρια

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσον αφορά τον «Πόλεμο των άστρων», ανήκω σε εκείνη τη γενιά που είδε πρώτα τα «καινούργια». Η δεύτερη τριλογία (1999-2005) του Τζορτζ Λούκας μπορεί να απογοήτευσε τους παλιούς φαν, όμως θυμάμαι να εντυπωσιάζει εμάς τους νεότερους, στους οποίους το σύμπαν του «Star Wars» ήταν καινούργιο και θαυμαστό. Λίγα χρόνια αργότερα, έχοντας δει και τις παλιές ταινίες σε DVD, είχαμε πια κι εμείς «κολλήσει» οριστικά, γίναμε με λίγα λόγια κοινωνοί του ποπ φαινομένου που μοιάζει να μεταφέρεται –και να ανανεώνεται– από γενιά σε γενιά.

Δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο να συμβεί και με την επανεκκίνηση του μύθου διά χειρός Τζ. Τζ. Αμπραμς, η οποία κυκλοφορεί αυτή την Πέμπτη στα σινεμά: να απογοητεύσει δηλαδή και να ενθουσιάσει εξίσου. Σε κάθε περίπτωση, είτε μοιάζει περισσότερο στις προ δεκαετίας ψηφιακές υπερπαραγωγές είτε στα κλασικά του πρότυπα των δεκαετιών του ’70 και του ’80, το νέο φιλμ αποτελεί αδιαμφισβήτητα το κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς.

Οταν το 2013 η Ντίσνεϊ εξαγόρασε τη LucasFilms και μαζί το brandname του «Πολέμου των άστρων» έναντι 4 δισ. δολαρίων (κοψοχρονιά), ήταν προφανές τι θα ακολουθήσει· εδώ δεν μιλάμε απλώς για μια ταινία ή έστω τριλογία, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί, αλλά για ένα ολόκληρο πρότζεκτ, το οποίο σχεδιάστηκε για να «τραβήξει» μαζί του ολόκληρη την κινηματογραφική βιομηχανία. Από το πρώτο σύντομο teaser, που κυκλοφόρησε σχεδόν ένα χρόνο πριν, μέχρι τα πλήρη τρέιλερ και τις επίσημες παρουσιάσεις, κάθε μικρή και μεγαλύτερη είδηση γύρω από την ταινία προκαλούσε διαδικτυακό παροξυσμό. Γενικώς πρέπει να είναι ελάχιστα τα φιλμ στην ιστορία του σινεμά για τα οποία έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά προτού καν κυκλοφορήσουν.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη πάντως είναι ότι το κομμάτι της εμπορικής καμπάνιας, παρά την τεράστια συζήτηση, ίσως τελικά και να μην είναι τόσο εξωπραγματικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, το κόστος για την προώθηση της ταινίας δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια, ποσό φαινομενικά τεράστιο, στην πραγματικότητα όμως κατά τι λιγότερο από αυτό που αποτελεί κανόνα για τα περισσότερα μεγάλα μπλοκμπάστερ. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, κάτι τέτοιο δεν είναι και παράλογο: ο «Πόλεμος των άστρων» είναι, κατά βάση, ένα προϊόν αυτοδιαφημιζόμενο.

Οι ιππότες Τζεντάι, οι σκοτεινοί Σιθ, οι στρατιώτες-κλώνοι, τα γιγάντια διαστημόπλοια, οι φανταστικοί πλανήτες και τα φεγγάρια· όλα αυτά είναι ο «Πόλεμος των άστρων». Μαζί με τα αδέρφια Λουκ και Λέια, τον δημοφιλέστατο κακό Νταρθ Βέιντερ, τον πειρατή Χαν Σόλο, τον τριχωτό Τσιουμπάκα, τον γκαφατζή C-3PO και όλους τους άλλους χαρακτήρες, αποτελεί ένα τεραστίων διαστάσεων καλτ φαινόμενο. Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι εκατοντάδες αναφορές που υπάρχουν σε άλλες (άσχετες) ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ακόμα και βιβλία. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, όταν και συντελέστηκε η λεγόμενη εκδίκηση του «σπασίκλα» (βλέπε και «The Big Bang Theory»), με την υποκουλτούρα των κόμικς και της φαντασίας να έρχονται για τα καλά στο προσκήνιο, ήταν φανερό πως η επιστροφή της geek «ναυαρχίδας» θα προκαλέσει πάταγο.

Ισως να ήταν ακριβώς η «λαϊκή» απαίτηση των θαυμαστών του franchise, που έδωσε ουσιαστικά τη δουλειά σε έναν από αυτούς. Ο Τζ. Τζ. Αμπραμς, ο οποίος είχε αποδείξει ήδη την αξία του με τη μεταφορά του «Star Trek», υποσχέθηκε να γυρίσει τον «Πόλεμο των άστρων» στις ρίζες του. Εδωσε ρόλο σε παλιούς πρωταγωνιστές, όπως ο Χάρισον Φορντ και ο Μαρκ Χάμιλ, απέκλεισε άλλους λιγότερο… δημοφιλείς και προτίμησε να κάνει γυρίσματα σε αυθεντικά σκηνικά, αντί να ψηφιοποιήσει τα πάντα. Κυρίως φρόντισε με μαεστρία να κρατήσει τα διάφορα «μυστικά» της ταινίας επτασφράγιστα ώς το τέλος, δημιουργώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη προσμονή και κουβέντα ενόψει της χριστουγεννιάτικης κυκλοφορίας.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν ο νέος «Πόλεμος των άστρων» θα αποδώσει τα προσδοκώμενα σε επίπεδο εισπράξεων. Σίγουρα ο «τρομερά αγχωμένος» σκηνοθέτης του, όπως πρόσφατα τον χαρακτήρισε ο φίλος και μέντοράς του Στίβεν Σπίλμπεργκ, θα ήθελε πολύ να σπάσει το ρεκόρ όλων των εποχών του «Αvatar» (2.73 δισ. δολάρια), όμως κι αυτό να μη συμβεί, δεν χάθηκε ο κόσμος. Το σίγουρο είναι πως άλλη μια γενιά θα ξεκινήσει το ταξίδι της προς τα αστέρια· όσο για εμάς τους υπόλοιπους, έχουμε ήδη αρχίσει τους «μαραθώνιους» με τα παλιά φιλμ για να προετοιμαστούμε κατάλληλα…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή