Νέες ταινίες: Η γέννηση ενός έπους και η παραλλαγή ενός παραμυθιού

Νέες ταινίες: Η γέννηση ενός έπους και η παραλλαγή ενός παραμυθιού

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοχρονιά με ταινίες που ανεβάζουν αρκετά ψηλά τον υδράργυρο στις κινηματογραφικές αίθουσες θα κάνουμε φέτος. Η ναυτική περιπέτεια «Στην καρδιά της θάλασσας» (***), ό,τι καλύτερο για όλους όσοι επιζητούν μια στιβαρή ψυχαγωγική ταινία, φρεσκάρει την κλασική χολιγουντιανή συνταγή. Ο Ρον Χάουαρντ μεταφέρει στην οθόνη το ομότιτλο βιβλίο του Ναθάνιελ Φίλμπρικ (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα) γύρω από το αληθινό ναυάγιο του φαλαινοθηρικού σκάφους «Εσεξ» στον Ειρηνικό, που ενέπνευσε τον Χέρμαν Μέλβιλ να γράψει τον «Μόμπι Ντικ», λογοτεχνικό έργο που θεωρείται κορυφαίο αμερικανικό έπος.

Το 1820, το φαλαινοθηρικό «Εσεξ» αποπλέει από το νησάκι Ναντάκετ (κέντρο της φαλαινοθηρίας και του εμπορίου κητέλαιου μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα). Εχει πλοίαρχο τον νεοφώτιστο Τζορτζ Πόλαρντ, που προέρχεται από μεγάλο ναυτικό «τζάκι», και αντιπλοίαρχο τον θαλασσόλυκο Οουεν Τσέις, που η καριέρα του σκοντάφτει διαρκώς στην ταπεινή κοινωνική καταγωγή του. Το «Εσεξ» γίνεται σκηνικό του ανταγωνισμού των δύο ανδρών, όμως η ένταση γρήγορα ξεφουσκώνει. Υστερα από μήνες στη θάλασσα, περνάει ανοιχτά του Ακρωτηρίου Χορν, στο αρχιπέλαγος της Γης του Πυρός, και αρχίζει να ανεβαίνει προς τον Ισημερινό. Σε αχαρτογράφητα νερά, στην υπεράκτια περιοχή του Ειρηνικού, δυτικά των νησιών Γκαλάπαγκος, δέχεται την επίθεση μιας γιγάντιας λευκής φάλαινας και βουλιάζει. Ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος, ναυαγοί σε διαφορετικές σωστικές βάρκες, είναι από τους ελάχιστους που καταφέρνουν να επιζήσουν.

Ο Τζον Χιούστον, στο κλασικό φιλμ «Μόμπι Ντικ», μεγέθυνε βεντέτα ανθρώπου και φάλαινας δίνοντάς της μυθικές διαστάσεις. Ο Χάουαρντ σήμερα δίνει οικολογική διάσταση στην τραγωδία του «Εσεξ» επιδιώκοντας τη συμφιλίωση του ανθρώπου με τη φύση. Παίζουν: Κρις Χέμσγουορθ, Μπέντζαμιν Ουόκερ, Μπεν Γουίσοου.

Στον «Μικρό πρίγκηπα» (****) του Μαρκ Οσμπορν το παραμύθι του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί γίνεται ο ομφαλός ενός σύγχρονου animation, γύρω από τη δύσκολη παιδική ηλικία ενός κοριτσιού σ’ έναν γκρίζο «πλανήτη» που ο ουρανός του δεν έχει άστρα. Η ηρωίδα μας, το μελαγχολικό Μικρό Κορίτσι, ζει με την εργασιομανή μητέρα της σε έναν κόσμο όπου τα πάντα, έμψυχα και άψυχα, φαντάζουν σαν γρανάζια μιας αόρατης μηχανής. Για να λειτουργήσει εύρυθμα αυτό το μηχανικό σύμπαν, πρέπει ό,τι άχρηστο (ό,τι σχετίζεται με τη φαντασία) να μετατρέπεται σε χρήσιμο «προϊόν» ή «αξία». Το μέλλον του Μικρού Κοριτσιού, όπως το έχει σχεδιάσει η μητέρα της, θα ’ταν ένα οργανόγραμμα στον τοίχο, αν δεν εμφανιζόταν στη ζωή της ένας «τρελός» γέροντας πιλότος, ο οποίος διαρκώς απορρυθμίζει την τάξη. Εξαιρετική ταινία για μικρούς και μεγάλους. Αν τα παιδιά δεν προβληματίζονται με τους υποτίτλους, προτιμήστε την πρωτότυπη βερσιόν.

Tο «Brooklyn» (***) του Τζον Κρόουλι είναι ένα δράμα εποχής, βασισμένο στην ερμηνεία της Σέρσια Ρόναν. Στη δεκαετία του ’50 μια νεαρή Ιρλανδή μεταναστεύει στις ΗΠΑ όπου γνωρίζει τον έρωτα.

Η «Σιωπηλή δολοφόνος» (**) του Χου Χσιάο Χσιεν διαδραματίζεται στην Κίνα του 9ου αιώνα. Είναι ένα κομψοτέχνημα, έχει όμως αδιάφορη πλοκή και εξέλιξη.

Ο «Θαυμάσιος Βοκάκιος» (** 1/2) των αδελφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, εμπνευσμένος από το «Δεκαήμερο», κυλάει σαν παραμύθι για μεγάλους. Λυρισμός και γοητεία του κλασικού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή