Κινηματογραφική βιομηχανία, πολύ σκληρή για να πεθάνει

Κινηματογραφική βιομηχανία, πολύ σκληρή για να πεθάνει

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί ισχυρίζονται πως η κινηματογραφική βιομηχανία βρίσκεται σε περίοδο παρακμής. Λίγο η σεναριακή ένδεια, λίγο η τεράστια άνοδος της τηλεόρασης, υπάρχει γενικώς η εντύπωση πως το σινεμά έχει χάσει τα τελευταία χρόνια την αίγλη του παρελθόντος. Σε όλα αυτά υπάρχει αναμφισβήτητα δόση αλήθειας, ωστόσο οι «ψυχροί» αριθμοί έχουν διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα το 2015, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες, ήταν έτος-ρεκόρ με τις παγκόσμιες κινηματογραφικές εισπράξεις να αγγίζουν τα 38 δισ. δολάρια και 5 ταινίες (επίσης για πρώτη φορά) να ξεπερνούν το «φράγμα» του 1 δισ.

Η καλοκαιρινή επανεκκίνηση του «Τζουράσικ Παρκ», το σίκουλ των κομίστικων «Αvengers», τα δαιμόνια «Μinions», η έβδομη συνέχεια των «Μαχητών των δρόμων» και φυσικά ο πιο πρόσφατος «Πόλεμος των άστρων», προσείλκυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια θεατών στις αίθουσες και γέμισαν τα ταμεία των μεγάλων στούντιο. Τα τελευταία παραμένουν πιστά στην πρακτική του σχεδόν μηδενικού ρίσκου. Συνεχή σίκουελ, ήρωες κόμικς, αναβιώσεις σπουδαίων franchise του παρελθόντος· καθόλου τυχαία η πρώτη πεντάδα των γιγάντων του box office αποτελείται αποκλειστικά από τέτοιες ταινίες.

Σπουδαιότερο ρόλο και από τα είδη ωστόσο παίζουν οι νέες αγορές. Ιδιαίτερα η αγορά της Κίνας, η οποία κατέγραψε άνοδο 48,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας συνολικά τα 6,8 δισ. εισπράξεων και «απειλώντας» πια ευθέως εκείνη της Βορείου Αμερικής – τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως το προσπέρασμα θα γίνει πιθανότατα μέσα στην επόμενη διετία. Λαμβάνοντας αυτά υπ’ όψιν, τα αμερικανικά στούντιο εντάσσουν πια απαραιτήτως στα μεγάλα μπλοκμπάστερ τους και έναν-δυο χαρακτήρες με στυλ… ασιατικό. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως τα στοιχεία από τη χαώδη κινεζική αγορά δεν είναι πάντα απολύτως αξιόπιστα: πρόσφατα μάλιστα το εγχώριο φιλμ «Monster Hunt», το οποίο υποτίθεται πως είχε κάνει ρεκόρ εισπράξεων, αποδείχτηκε πως είχε «μαγειρέψει» ελαφρώς τα νούμερα για να φτάσει σε αυτό το επίτευγμα.

Ανεξαρτήτως πάντως των αριθμών, το ποιοτικό ζήτημα του Χόλιγουντ παραμένει. Σαφώς το 2015 είδαμε και αρκετά καλά φιλμ, ωστόσο αυτά μοιάζουν με εξαιρέσεις σε μια βιομηχανία που «τρέχει» περίπου στον αυτόματο πιλότο. Στοχεύοντας πια ξεκάθαρα στις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες, αυτές που αποτελούν το βασικό κοινό των πολυκινηματογράφων, τα μεγάλα στούντιο αρχίζουν να λειτουργούν περισσότερο ως κατασκευαστές θεάματος και λιγότερο ως μαικήνες του καλού μαζικού σινεμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή