Νέες ταινίες: Το όνειρο ενός τρανσέξουαλ και η επιστροφή του βετεράνου Ρόκι

Νέες ταινίες: Το όνειρο ενός τρανσέξουαλ και η επιστροφή του βετεράνου Ρόκι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταμόρφωση του Εντι Ρέντμεϊν σε «κορίτσι από τη Δανία» (**) αναδεικνύεται σε γεγονός της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας: η μάσκα της γυναίκας στο πρόσωπο του Βρετανού ηθοποιού έτσι κι αλλιώς έχει ανεβάσει την περιέργεια στα ύψη. Η ταινία του Τομ Χούπερ (ο σκηνοθέτης του οσκαρικού «Ο λόγος του βασιλιά») όμως δεν διακρίνεται για αρετές που θα την έκαναν αληθινά ξεχωριστή. Oύτε για τόλμη, που λογικά θα ’ταν απαραίτητη για ένα τόσο σκοτεινό θέμα. Δεν διαφέρει από μια ευπρόσωπη τηλεταινία εποχής, στρογγυλεμένη στις αιχμηρές πτυχές της. Εν ολίγοις, ο Χούπερ και οι παραγωγοί του φιλμ δεν πήραν κανένα ρίσκο. Ο δρόμος του φινετσάτου μελοδράματος φάνηκε ο συντομότερος για την εμπορική επιτυχία.

Το «Κορίτσι από τη Δανία», από το ομότιτλο βιβλίο του Ντέιβιντ Εμπερσχοφ, είναι η συγκινητική, καλλιγραφική, εξιστόρηση μέρους της ζωής του υπαρκτού ζωγράφου Αϊναρ Βέγκενερ, του πρώτου άντρα που αποφάσισε να αλλάξει το φύλο του με τη βοήθεια της χειρουργικής, και να γίνει η Λίλι Ελμπε. Προκάλεσε, βέβαια, σκάνδαλο στη συντηρητική Κοπεγχάγη της δεκαετίας του ’20. Ο Αϊναρ πολλές φορές σκέφτηκε να δώσει τέλος στην τραγική ζωή του, μια φωνή όμως βαθιά μέσα του τού ψιθύριζε πως δεν έπρεπε να αφήσει τη Λίλι να πεθάνει. Τελικά, έχοντας τη συμπαράσταση της συζύγου του Γκέρντα, επίσης ζωγράφου, πήρε στα σοβαρά τον ψίθυρο της καρδιάς του.

Η ταινία είναι υποψήφια για 4 Οσκαρ, τα δύο διεκδικούν ο Ρέντμεϊν, ο οποίος ερμηνεύει σαν να έχει στην πίσω πλευρά του μυαλού του την εικόνα του Πίτερ Ο’ Τουλ, και η Αλίσια Βικάντερ.

Στο «Κριντ: η γέννηση ενός θρύλου» (**) ο Σιλβέστερ Σταλόνε υποδύεται για μία φορά ακόμη τον Ρόκι Μπαλμπόα, τον ήρωα χάρη στον οποίο έγινε διάσημος το 1976. Ο Ρόκι, βετεράνος μποξέρ σήμερα, δέχεται να γίνει προπονητής του γιου τού Απόλο Κριντ (ο αντίπαλός του στο ρινγκ στο πρώτο «Ρόκι»). Γυρίστηκε από τον Ράιαν Κούγκλερ («Μια στάση πριν το τέλος»).

Διάλειμμα για λίγο γέλιο είναι η «Ολοκαίνουργια… Καινή Διαθήκη!» (***) του Βέλγου σκηνοθέτη Ζακό βαν Ντορμέλ («Τοτό ο ήρωας»). Ενας μισάνθρωπος… Θεός, που ζει στο Βέλγιο, μας παρακολουθεί σαν Big Brother μέσω Ιντερνετ. Η κόρη του, που δεν αντέχει τον κυκλοθυμικό του χαρακτήρα, εισβάλλει σαν χάκερ στο λογισμικό κάνοντας γνωστή στους θνητούς την ακριβή ημερομηνία και ώρα που θα πάρουν τον δρόμο για τον Αδη. Ο κόσμος γίνεται άνω-κάτω. Με τον Μπενουά Πουλβόρντ και τη Γιολάντ Μορό.

Προβάλλεται και το φορμαλιστικό «Ιnterruption» (**) του Γιώργου Ζώη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή