Ενα ιστορικό ντοκιμαντέρ: ο «μύθος» των Αναβρύτων ζωντανεύει ξανά

Ενα ιστορικό ντοκιμαντέρ: ο «μύθος» των Αναβρύτων ζωντανεύει ξανά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​ρχές της δεκαετίας του ’80 και τελειώνοντας το Δημοτικό οι γονείς μου με ρώτησαν πολύ σοβαρά αν θα με ενδιέφερε να «δοκιμάσουμε να μπεις στα Ανάβρυτα». Είχαν, μόλις, καταργηθεί οι πολύ αυστηρές εισαγωγικές εξετάσεις από τη νεόκοπη, τότε, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά τα «Ανάβρυτα» διατηρούσαν μέσα μου ένα κομμάτι από τον μεταπολεμικό τους μύθο, μια αθηναϊκή εκδοχή του Ιτον (…) χωρίς τα δίδακτρα και τον ενοχλητικό βρετανικό καιρό. Δεν ξέρω πώς είχα κατασκευάσει από μόνος μου μια τόσο παρατραβηγμένη φαντασίωση.

Νομίζω έφταιγαν οι καθιερωμένες κυριακάτικες εξορμήσεις στην Κηφισιά: ενώ πλησιάζαμε, κάθε φορά που περνούσαμε από το Κτήμα Συγγρού, η μητέρα μου μας έδειχνε τα «Ανάβρυτα». Ξέραμε την ιστορία του, ξέραμε για το οικοτροφείο που είχε σταματήσει να λειτουργεί ήδη από το 1976, ξέραμε ότι εδώ έρχονται οι «καλύτεροι» στα «φιλολογικά μαθήματα». Υποψιασμένος για τις μετέπειτα γυμνασιακές μου επιδόσεις στα

Μαθηματικά και στη Φυσική, είχα επενδύσει πολλά στην ύπαρξη των κλασικών Αναβρύτων. Τελικά, η λογική πρυτάνευσε (μαζί και η προεφηβική τεμπελιά), και έπεισα τους γονείς μου ότι δεν ήταν τόσο καλή ιδέα να διανύω δύο φορές την ημέρα την απόσταση Νέα Σμύρνη-Μαρούσι.

Ετσι, ο «μύθος» των Αναβρύτων δεν ξεθώριασε ποτέ μέσα μου. Τα θυμήθηκα όλα αυτά στο άκουσμα της παρθενικής προβολής του ιστορικού ντοκιμαντέρ του Νίκου Πολίτη «Εθνικόν Εκπαιδευτήριον Αναβρύτων.

Ενα ελληνικό εκπαιδευτήριο, ένα όραμα, μία ελπίδα», παραγωγής 2015 και διάρκειας 83 λεπτών στις 4 Μαρτίου στις 8 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο.

Το όνομα του Νίκου Πολίτη δεν είναι άγνωστο καθώς η προηγούμενη σκηνοθετική του δουλειά («Παύλος, Ενας ασυνήθιστος βασιλιάς») τάραξε τα νερά και πυροδότησε συζητήσεις. Η τύχη το έφερε έτσι και διασταυρώνεται εκ νέου με την ελληνική βασιλική δυναστεία. Του το ζήτησε ο Σύλλογος Αποφοίτων, για να πληροφορηθεί στην πορεία ότι το Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων ήταν ένα δημιούργημα του Παύλου και της Φρειδερίκης που δεν ήθελαν ο διάδοχος Κωνσταντίνος να πάει σχολείο στο εξωτερικό (όπως οι αδελφές του, Σοφία και Ειρήνη) ή σε κάποιο από τα «καλά» ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της εποχής. Λειτούργησε για πρώτη φορά τη σχολική περίοδο 1949-1950 με βάση την παιδαγωγική μέθοδο του Kurt Hahn. Οι μαθητές βίωναν μια σχολική πραγματικότητα σχεδόν ημιστρατιωτικού χαρακτήρα και πειθαρχίας. Με την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων το 1982 τα Ανάβρυτα άρχισαν να χάνουν σταδιακά  τον «ελιτίστικο» χαρακτήρα τους.

Σε ό,τι αφορά την προβολή, η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 7 ευρώ. Το ντοκιμαντέρ θα διατίθεται και σε dvd έναντι 10 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή