Γαλλόφωνο σινεμά με πλήρη ανανέωση

Γαλλόφωνο σινεμά με πλήρη ανανέωση

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα δίκτυο συνεργειών, που ετησίως κινητοποιεί το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, αρχίζει για 17η φορά και φέτος ο αγαπημένος θεσμός για κάθε σινεφίλ. Η έναρξη θα γίνει στις 7 Απριλίου, στη Στέγη, με την αβάν πρεμιέρ της ταινίας «Ο βασιλιάς μου» της Maiwenn, αλλά οι προβολές του Φεστιβάλ θα γίνονται στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου και στους κινηματογράφους Δαναός και Εμπασσυ. Χθες, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ο διευθυντής του κ. Mikaël Hautchamp, μιλώντας για το εύρος του Φεστιβάλ, υπογράμμισε τη δημοτικότητα των γαλλικών ταινιών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το 2015 ήταν εξαιρετική χρονιά για τον γαλλικό κινηματογράφο.

Το Φεστιβάλ, που διαχέει την εικόνα της ποικιλίας, όπως εξήγησε και η κ. Laetitia Kulyk, έχει επεξεργαστεί δράσεις με Ελληνες και ξένους δημιουργούς, σύσταση ελληνογαλλικής κριτικής επιτροπής, συνεργασία με πρεσβείες άλλων χωρών στην Ελλάδα, προσέλκυση ιδιωτών χορηγών, διεύρυνση του δικτύου (φέτος, πέραν του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του αθηναϊκού θεσμού «Νύχτες Πρεμιέρας», προστίθεται το Animasyros), οργάνωση μάστερ κλας και ειδικές προβολές, συντείνοντας έτσι σε ένα σύνολο απολύτως συντονισμένο με όσα συμβαίνουν στον γαλλόφωνο χώρο. Το Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη («Ολύμπιον») από 14 έως 20 Απριλίου. Απώτερος σκοπός είναι η μεγαλύτερη διείσδυση του γαλλικού κινηματογράφου στις ελληνικές αίθουσες, διευρύνοντας μία παράδοση δεκαετιών και μία ενεργή σχέση ανάμεσα στο ελληνικό κοινό και στο γαλλικό σινεμά (σινεφίλ ή εμπορικό).

Η διάθεση συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου με τους Ελληνες δημιουργούς διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια και στο επιμελημένο τρέιλερ που ανατίθεται σε Ελληνα σκηνοθέτη. Το φετινό είναι δημιουργία της Αρασέλης Λαιμού, και όλη η οπτική επικοινωνία που συνάδει με τη νέα οπτική ταυτότητα του Γαλλικού Ινστιτούτου προέρχεται από το δημιουργικό γραφείο This is That.

Οι προβολές χωρίζονται σε τρεις ενότητες («Διαγωνιστικό τμήμα», «Πανόραμα γαλλόφωνου κινηματογράφου», «Βιβλίο στην οθόνη»). Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι Delphine & Muriel Coulin, Λήδα Γαλανού, Σπύρος Γιανναράς, Στεφανία Γουλιώτη, Παναγιώτης Ευαγγελίδης.

​​Ολο το πρόγραμμα στο www.festivalfrancophone.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή