ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το σινεμά δεν φοβάται τίποτα

Το σινεμά δεν φοβάται τίποτα

Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, πολλοί προέβλεπαν την εμπορική παρακμή του κινηματογράφου. Με τη διαδικτυακή πειρατεία να εξαπλώνεται και τις μικρές ή μεγαλύτερες οθόνες των συσκευών, οι οποίες μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε ταινίες όπου και όποτε θέλουμε, να εξαπλώνονται, το μέλλον της σκοτεινής αίθουσας όντως δεν προμηνυόταν ευοίωνο. Αυτά στη θεωρία. Γιατί στην πραγματικότητα, και σύμφωνα με στοιχεία τα οποία γνωστοποιήθηκαν χθες, η κινηματογραφική βιομηχανία κατέγραψε για τη χρονιά που μας πέρασε ρεκόρ εισπράξεων όλων των εποχών, με τις τελευταίες να ανέρχονται στα 38,3 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, 5 ταινίες ξεπέρασαν το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, με τη βοήθεια του νέου «Πολέμου των Αστρων» (2,1 δισ.) σημειώθηκε νέο ρεκόρ στο βορειοαμερικανικό box office, ενώ και η προσέλευση των μικρότερων ηλικιών ήταν σημαντικά αυξημένη. Ολα αυτά ωστόσο μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στις νέες προοπτικές που έρχονται εξ Ανατολής.

Η γιγαντιαία αγορά της Κίνας παρουσίασε φέτος άνοδο 51,2%, με (εισπρακτική) αιχμή του δόρατος μάλιστα δύο εγχώριες παραγωγές και όχι κάποια παγκόσμια επιτυχία. Οι νέες αγορές, γεμάτες από πρόσφατα αστικοποιημένους καταναλωτές, είναι φανερό πως στο εξής θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον πάνω τους –και– όσον αφορά το σινεμά. Αν από του χρόνου δείτε πολλά αμερικανικά μπλοκμπάστερ να έχουν Ασιάτες πρωταγωνιστές,μην παραξενευτείτε…