18 ντοκιμαντέρ γύρω από τον κόσμο μας, στην Αθήνα

18 ντοκιμαντέρ γύρω από τον κόσμο μας, στην Αθήνα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με τα μάτια ανοιχτά», με αυτόν τον τίτλο αρχίζει σήμερα στην Τεχνόπολη ένα αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 24/4. Το πρόγραμμα απαρτίζεται από 18 ταινίες, σημερινές αλλά και παλιότερες παραγωγές, βραβευμένες οι πιο πολλές σε φεστιβάλ. Τι κοινό έχουν ο «Θηραϊκός όρθρος» του Σταύρου Τορνέ και του Κώστα Σφήκα με το «Επόμενος σταθμός, ουτοπία» του Απόστολου Καρακάση; Απεικονίζουν πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας, σε διαφορετικές εποχές και από διαφορετική οπτική γωνία, αλλά με την ίδια διάθεση να αναδείξουν αόρατες όψεις του φαινομενικά ορατού κόσμου.

Στο πρόγραμμα, όμως, υπάρχουν και ξένες ταινίες, στραμμένες στη Συρία και στον πόλεμο. Στο «A Syrian Love Story» καταγράφεται η οδύσσεια ενός ζευγαριού, που τα μέλη του γνωρίστηκαν σε φυλακή της Συρίας πριν από 15 χρόνια. Ο σκηνοθέτης Σον ΜακΑλιστερ τους παρακολουθεί από το 2009 μέχρι την έκρηξη της Αραβικής Ανοιξης. Στο «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», ο Λεωνίδας Βαρδαρός αφηγείται την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στα ορυχεία του Κολοράντο στις αρχές του 20ού αιώνα. Στα «Σημάδια του ουρανού» η Μάρω Αναστοπούλου παρουσιάζει τις παράλληλες ζωές δύο ανδρών στη σημερινή Αμοργό, που οργανώνουν την καθημερινότητά τους «αποκωδικοποιώντας» μηνύματα που τους στέλνουν οι άνεμοι, τα αστέρια και τα σύννεφα. Στο «Αρκαδία, χαίρε» ο Φίλιππος Κουτσαφτής ταξιδεύει στο παρόν και στο παρελθόν της Αρκαδίας. Στο «πειραματικό» Theresienstadt οι ναζί συγκέντρωσαν Εβραίους καλλιτέχνες, για την υποχρεωτική παραγωγή… πολιτισμού στο περιθώριο της καταναγκαστικής εργασίας. Στο «Returns to Homs», γυρισμένο στη Χομς της Συρίας, ο Ταλάλ Ντερκί καταγράφει στιγμές από τη ζωή δύο νέων αντρών, τα όνειρα και τις απογοητεύσεις τους.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room. Πληροφορίες στο http://www.technopolis-athens.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή