Εαρινή σύναξη γνωστών κινηματογραφιστών στις Κάννες

Εαρινή σύναξη γνωστών κινηματογραφιστών στις Κάννες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 69 του χρόνια γιορτάζει το Φεστιβάλ των Καννών. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα φέτος φαντάζει σαν συνάθροιση γνωστών σκηνοθετών, κάποιοι από τους οποίους έχουν ζήσει και στιγμές ευτυχίας στις Κάννες. Από τους 21 που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα, ελάχιστοι χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Συμμετέχουν και Ελληνες δημιουργοί: Ο Θάνος Αναστόπουλος, με το ντοκιμαντέρ «Η τελευταία παραλία» (το φιλμ είναι συνσκηνοθετημένο με τον Νταβίντε ντελ Ντέγκαν), στο επίσημο πρόγραμμα στο πλαίσιο των Ειδικών Προβολών, και η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με τη μικρού μήκους ταινία της «Limbo» στην Εβδομάδα Κριτικής.

Το φεστιβάλ αρχίζει στις 11/5, με επισημότητα που αρμόζει στο διασημότερο κινηματογραφικό σαλόνι του πλανήτη, αλλά και με Γούντι Αλεν εκτός συναγωνισμού. Το «Cafe Society», με τον Τζέσε Αϊζενμπεργκ και την Κρίστεν Στιούαρτ στους βασικούς ρόλους, είναι η 14η ταινία του Αμερικανού χιουμορίστα που συμμετέχει στις Κάννες, αλλά και η πρώτη του που είναι γυρισμένη ψηφιακά. Η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του ‘30 σε Νέα Υόρκη και Λος Αντζελες. Η αυλαία θα πέσει στις 22/5.

Μια ματιά στο πρόγραμμα των τελευταίων τριών ημερών (συνήθως εκεί περιμένουν τα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα) είναι ενδεικτική για το πώς χτυπάει η καρδιά των Καννών φέτος. Ο Πολ Βερχόφεν, που τον είχαμε ξεχάσει στην εποχή του «Βασικού ενστίκτου», επιστρέφει με το «Elle» και την Ιζαμπέλ Ιπέρ στον ρόλο μιας δυναμικής γυναίκας που θέλει να εκδικηθεί τον βιαστή της. Ο Ασγκάρ Φαραντί (ο Ιρανός που κέρδισε Οσκαρ με το «Ενας χωρισμός») στο «Forusfhande» μεταφέρει το κλασικό έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου» στην πραγματικότητα του σύγχρονου Ιράν. Ο Σον Πεν επανέρχεται ως σκηνοθέτης με το « Τhe Last Face». O Δανός Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν (του εξαιρετικού «Drive», αλλά και του ανεκδιήγητου «Mόνον ο Θεός συγχωρεί») επανακάμπτει (;) με το «The Neon Demon». Ο Κρίστιαν Μουνγκίου (κορυφαίος του ρουμανικού νέου κύματος και βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα για το «4 μήνες, 3 εβδομάδες, 2 ημέρες») ταξιδεύει στην Κρουαζέτ με το «Bacalaureat». Ο Καναδός Ξαβιέ Ντολάν (παιδί-θαύμα του καναδικού σινεμά, αλλά και αγαπημένος των Καννών) αναμένεται με το «It’s Only the End of the World» – το καστ είναι πρώτης γραμμής: Μαριόν Κοτιγιάρ, Λεά Σεϊντού, Βενσάν Κασέλ.

Στο 69ο φεστιβάλ θα διαγωνιστούν, επίσης, ο Μπρουνό Ντιμόν («Ma Loute»), ο Κεν Λόουτς («I Daniel Blake»), ο Παρκ Τσαν Γουκ («Mademoiselle»), ο Τζεφ Νίκολς («Loving»), ο Τζιμ Τζάρμους («Paterson»), ο Πέδρο Αλμοδόβαρ («Julieta»), ο Ζαν Πιερ και ο Λικ Νταρντέν («La Fille Inconnue»), ο Ολιβιέ Ασαγιάς («Personal Shopper») κ.ά. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί το «The BFG» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, φιλμ βασισμένο στο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής φέτος είναι ο Τζορτζ Μίλερ, του «Μad Max».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή