«Λευκός καπνός» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

«Λευκός καπνός» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Φεστιβάλ των Καννών βρίσκεται από χθες ο Ορέστης Ανδρεαδάκης με τη νέα του ιδιότητα, αυτή του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κατόπιν μακράς συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ, έπειτα και από την εισήγηση της γενικής διευθύντριας του φορέα Ελίζ Ζαλαντό, κατέληξε στο πρόσωπο του γνωστού κριτικού κινηματογράφου. Εχοντας να επιλέξουν μεταξύ 18 υποψηφίων, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν ο πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Μισέλ Δημόπουλος, ο κριτικός κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος, ο διανομέας Λευτέρης Αδαμίδης, ο σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, τα μέλη του Δ.Σ. με την επιλογή του Ορέστη Ανδρεαδάκη απέδειξαν ότι μπορεί να υπερβεί κομματικές στενωπούς και να ξεπεράσει προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες.

Εποχή συνεργασιών

Οι αλλαγές στο Φεστιβάλ, όμως, δεν τελειώνουν με την επιλογή του νέου διευθυντή. Επειτα από μια καθ’ όλα ανοδική πορεία του θεσμού, που ξεκίνησε από τη διεθνοποίησή του το 1992, επί Μισέλ Δημόπουλου και Δημήτρη Εϊπίδη, με το πληθωριστικό ύφος της Δέσποινας Μουζάκη και την επιστροφή στους φεστιβαλικούς δεσμούς του με τον Δ. Εϊπίδη, τώρα αλλάζει σελίδα και εποχή. Οπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, λόγω της διευρυμένης ετήσιας δραστηριότητας του οργανισμού, το Φεστιβάλ θα προχωρήσει στην αναδιαμόρφωση των δομών του καλλιτεχνικού προγράμματος, με τη σύσταση τμημάτων Προγράμματος και Επιλογής Ταινιών για τις δύο διεθνείς διοργανώσεις του φορέα: το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με άλλα λόγια, το Φεστιβάλ ακολουθεί τη σύγχρονη εποχή, που προτάσσει τις συνεργασίες ως λύση για την αποδοτικότερη λειτουργία μεγάλων φορέων. Εάν ευοδωθούν οι συζητήσεις που γίνονται για την αξιοποίηση του κριτικού κινηματογράφου και συνεργάτη του Φεστιβάλ Γιώργου Κρασσακόπουλου και του έμπειρου στελέχους του φορέα Δημήτρη Κερκινού στις νέες θέσεις ευθύνης, θα προκύψει ένα συνεργατικό σχήμα ανθρώπων της ίδιας γενιάς που, παρά τις αποκλίσεις τους, διαθέτουν κοινή αισθητική και αντίληψη για τον κινηματογράφο και αγαπούν το Φεστιβάλ.

Ποιος είναι

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης είναι δημοσιογράφος, συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», διευθυντής του περιοδικού «Σινεμά» και συνιδρυτής του φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου «Athens Open Air Film Festival». Εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου για εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικούς σταθμούς. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου. Το 2013 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή