Το γκλάμουρ, ο Ντόναλντ Τραμπ και η επιστροφή του Αλμοδόβαρ

Το γκλάμουρ, ο Ντόναλντ Τραμπ και η επιστροφή του Αλμοδόβαρ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μισά περίπου της διαδρομής του έφτασε το 69ο φεστιβάλ των Καννών, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό σαλόνι του πλανήτη, με τους χολιγουντιανούς σταρ που καταφτάνουν καθημερινά, να παρελαύνουν στο κόκκινο χαλί διαφημίζοντας τις ταινίες τους.

Το γκλάμουρ, σήμα κατατεθέν των Καννών, αποκτάει όμως και πολιτικό βάρος όταν διασημότητες, όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ, επιτίθενται σφόδρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας πως οι «Αμερικανοί δεν θα παραδώσουν τα ηνία της πατρίδας τους στον φόβο». Ο Κλούνεϊ, ο οποίος πιστεύει πως στο ψυχαγωγικό σινεμά ταιριάζει και η πολιτική, βρέθηκε στο φεστιβάλ για το «The Money Monster» της Τζόντι Φόστερ, στο οποίο πρωταγωνιστεί μαζί με την Τζούλια Ρόμπερτς και τον Τζακ Ο’ Κόνελ. Το φιλμ περιστρέφεται γύρω από την οικονομική κρίση καταγγέλλοντας τα «κόλπα» των επενδυτικών εταιρειών.

Η πολιτική ήταν παρούσα και στο «I, Daniel Blake» του 80χρονου Κεν Λόουτς, ο οποίος σημειώνει ένα ρεκόρ: διεκδικεί για 13η φορά τον Χρυσό Φοίνικα. Ο ήρωάς του, ένας ξυλουργός που παθαίνει καρδιακό έμφραγμα, έρχεται αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία, αλλά και με τις συνέπειες του «κουρέματος» του κοινωνικού κράτους. Στη συνέντευξη Τύπου, ο αριστερός Λόουτς αναφέρθηκε και στο Brexit, λέγοντας πως θα έστελνε τη χώρα του στην αγκαλιά της άκρας δεξιάς.

Από τις Κάννες πέρασαν επίσης ο Γούντι Αλεν, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Ράιαν Γκόσλινγκ, ο Ράσελ Κρόου, η Μαριόν Κοτιγιάρ και άλλοι γνωστοί εκπρόσωποι του θεάματος. Βοήθησε και το Σαββατοκύριακο για το ταξίδι στη λουτρόπολη της Κυανής Ακτής. Ταινία αληθινά μεγάλη, όμως, δεν έχει φανεί ακόμη στο διαγωνιστικό – αν και το «Toni Erdmann», γερμανική κομεντί της Μάρεν Αντε, διανθισμένη με κοινωνικές ανησυχίες, κίνησε το ενδιαφέρον του Τύπου.

Στο χθεσινό διαγωνιστικό πρόγραμμα κυριάρχησε το «Loving» του Τζεφ Νίκολς (τον περασμένο Φεβρουάριο ο Νίκολς είχε συμμετάσχει και στην Μπερλινάλε με τον «Εκλεκτό της νύχτας»). Το «Loving», γύρω από την αληθινή ιστορία του πρώτου διαφυλετικού γάμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν ο Τζόελ Ετζερτον και η Ρουθ Νέγκα. Η σημερινή μέρα είναι του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο οποίος επιστρέφει στην Κρουαζέτ με την «Julieta» του. Με ενδιαφέρον αναμένεται και το «Personal Shopper» του Ολιβιέ Ασαγιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή