Ενα θερινό σινεμά παίρνει ξανά ζωή

Ενα θερινό σινεμά παίρνει ξανά ζωή

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΕΟΝ, με το Community Project, ήδη από το 2014 επιμένει να παρεμβαίνει στην πόλη. «Η βάση του προγράμματος είναι η διαπολιτισμικότητα και μέσα από αυτό απευθυνόμαστε στις τοπικές κοινωνίες, στις κοινότητες των ανθρώπων στις γειτονιές της Αθήνας, για να γεφυρώσουμε τις όποιες διαφορές σε ηλικίες ή κουλτούρες. Μικρές, συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις τέχνης και πολιτισμού, εργαστήρια και συζητήσεις, είναι ανοιχτά σε όλους με ελεύθερη είσοδο», λέει στην «Κ» η διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΝΕΟΝ επιστρέφει με μία εβδομάδα (30/5-5/6) αναβίωσης του εγκαταλελειμμένου θερινού κινηματογράφου «Στέλλα». Το πρότζεκτ «Κυψέλη – The Ring» επανενεργοποιεί το υπαίθριο σινεμά με την εγκατάσταση «The Ring», μία ανοιχτή πρόσκληση προς εικαστικούς, μουσικούς, επιμελητές και το κοινό να «χρησιμοποιήσει» τη νέα αυτή «αγορά του Δήμου». «Αυτό που θέλαμε ήταν να δείξουμε υλικό χωρίς πλοκή, για να μην “κλειδώσουμε” το κοινό. Προσδοκούμε να ενεργοποιήσουμε τις αισθήσεις των επισκεπτών, να δουν για πρώτη φορά κάτι που έχει σχέση με τη σωματικότητα. Ετσι δημιουργήθηκε το “Ring”, που έχει την έννοια της ελευθερίας κινήσεων μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη. Αλλωστε δεν έχουμε διδακτικό σκοπό – στοχεύουμε στην εξοικείωση σε μια τέχνη, που ακόμη κι αν τη μισήσεις, θα έχεις ήδη εμπλακεί σ’ έναν διάλογο», δηλώνει στην «Κ» η επιμελήτρια Ελενα Παπαδοπούλου.

«Βασικός μας στόχος, η κοινότητα της Κυψέλης να έρθει ξανά σε επαφή με ένα τοπόσημο της γειτονιάς του και ο Δήμος να θέσει το σινεμά και πάλι σε λειτουργία», αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου. Ετσι, οι προβολές περιλαμβάνουν το «Perfect Lives» (1984) –όπερα για την τηλεόραση σε επτά επεισόδια, του Robert Ashley–, το «Employment Contract» (1992) –μια ταινία μικρού μήκους του επιμελητή της Documenta 14, Pierre Bal-Blanc– και το «GreenScreenRefrigeratorAction» (2010), μια ταινία του Mark Leckey επιλεγμένη από τους Dexter Sinister. Κάθε βραδιά θα κλείνει με παράσταση με μουσικούς που διερευνούν τον αυτοσχεδιασμό και τη σωματικότητα της μουσικής. Το «Στέλλα» θα είναι ανοικτό για τα νεότερα μέλη της κοινότητας, για μουσικά εργαστήρια με την ομάδα Υ2 και κηπουρική με τον κ. Ταξιάρχη Ανδριτσόπουλο, που, όπως λέει στην «Κ» η Ελενα Παπαδοπούλου, «στόχος είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν, μέσω της φροντίδας των λουλουδιών και να αντιληφθούν την έννοια της φροντίδας γενικότερα».

​​Τενέδου 34, Κυψέλη. Είσοδος ελεύθερη. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο: http://neon.org.gr/gr/exhibition/community-project-kypseli-gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή