Ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου σαν ένα… road movie

Ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου σαν ένα… road movie

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες του χριστιανικού κόσμου είναι, αναμφισβήτητα, αυτή του Αποστόλου Παύλου. Ο άνθρωπος που από φανατικός διώκτης των Χριστιανών μεταβλήθηκε στον πιο ακούραστο κοινωνό της πίστης, ταξιδεύοντας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι από εκείνους τους χαρακτήρες που θα ήταν ιδανικοί για… road movie. Ωσπου να φτάσουμε πάντως σε αυτό το μάλλον ευφάνταστο σενάριο, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μία πιο επιστημονική προσέγγιση της ιστορίας στη σειρά ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Σαρόγλειο Μέγαρο και αποτελεί συμπαραγωγή του ΟTE TV και της White Fox. Εκεί ο Στέλιος Μάινας ως αφηγητής ακολουθεί την πορεία του Αποστόλου των Εθνών, ξεναγώντας μας στα μέρη από όπου εκείνος πέρασε και ανέπτυξε την αποστολική του δράση.

Ενα από τα πρώτα πράγματα που προσέχει κανείς στο ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Καραντινάκη είναι τα εντυπωσιακά, καρτποσταλικής υφής πλάνα και η πλούσια παραγωγή. Αυτή επέτρεψε στους δημιουργούς να ταξιδέψουν σε 8 χώρες και σε 25 πόλεις με τις οποίες έχει συνδεθεί το όνομα του Παύλου. Οπως μάλιστα επισήμανε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, το συγκεκριμένο οδοιπορικό μόνον εύκολο δεν ήταν, μιας και αρκετές από τις προς επίσκεψη περιοχές βρίσκονταν μέσα σε εμπόλεμες ζώνες. Με τη βοήθεια του ντοκιμαντέρ ο θεατής περιηγείται αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, προσκυνήματα, μουσεία και ναούς, ενώ γνωρίζει και τοποθεσίες άγνωστες στο ευρύ κοινό, όπως η φυλακή του Αποστόλου Παύλου στην Εφεσο, η Κοιλάδα των 1.000 και 1 εκκλησιών, το σκαφτό μοναστήρι, η Εκκλησία της Παναγίας της Πισιδιώτισσας και η κολώνα του Μαρτυρίου του Αποστόλου των Εθνών στη Ρώμη.

Φυσικά, ένα ντοκιμαντέρ για τον Απόστολο Παύλο δεν θα μπορούσε παρά να έχει έντονο θρησκευτικό περιεχόμενο. Την ιστορική και θεολογική επιμέλεια της σειράς έχει αναλάβει ομάδα θεολόγων-ιστορικών της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, ενώ στην αφήγηση παρεμβάλλονται ακόμη απόψεις ακαδημαϊκών καθώς και συνεντεύξεις κορυφαίων ιερωμένων, όπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω, το ντοκιμαντέρ του OTE TV έχει μία επιπλέον αξία: Συνδέεται άμεσα με το κομμάτι του θρησκευτικού και του προσκυνηματικού τουρισμού. Οπως επισήμανε και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, που παραβρέθηκε στην παρουσίαση, η διαδρομή του Παύλου αποτελεί ιδανική περιήγηση στην Ελλάδα, ικανή να αναδειχθεί ως αυτοτελές ταξίδι από τους Φιλίππους μέχρι την Αθήνα, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σαμοθράκη, την Καβάλα, την Αμφίπολη, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και το Αργοστόλι.

​​Το ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» κάνει πρεμιέρα στις 29/6, στις 9 μ.μ., στο OTE History.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή