Η ιλαροτραγωδία του Τζορτζ Κλούνεϊ

Η ιλαροτραγωδία του Τζορτζ Κλούνεϊ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «Παιχνίδι του χρήματος», κωμικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ, επιστρέφει στην επικαιρότητα ως σκηνοθέτις η Τζόντι Φόστερ. Το θέμα είναι κοινότοπο, ο τρόπος όμως με τον οποίο το ξαναφέρνει η Φόστερ στην οθόνη το κάνει ελκυστικό. Ενας σούπερ σταρ της τηλεόρασης, κυνικός και αστείος σόουμαν, που ενημερώνει το κοινό για αναδυόμενες ευκαιρίες στο χρηματιστήριο, ανακαλύπτει ξαφνικά την καλή πλευρά του εαυτού του. Ο ηθικός εξαγνισμός για τον τηλεστάρ αρχίζει όταν εισβάλει στο στούντιο της ζωντανής εκπομπής του ένας οπλισμένος «τρομοκράτης», ο οποίος τον υποχρεώνει να φορέσει ένα γιλέκο με εκρηκτικά. Το αληθινό σοκ, όμως, που θα βγάλει τον τηλεστάρ από τον τοξικό πύργο του infotainment business και των ριάλιτι, για να τον κάνει ήρωα ενός πραγματικού «σόου» στους δρόμους, δεν έρχεται από τη νιτρογλυκερίνη, αλλά από τη live κατακρήμνιση της «μετοχής» του.

Ο Λι Γκέιτς, ο ήρωας που ενσαρκώνει ο Κλούνεϊ, είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του νέου «είδους» δημοσιογράφου-τηλεπαρουσιαστή που σαγηνεύει τα πλήθη χειραγωγώντας το συναίσθημα. Καθημερινά ο Λι προτείνει μία μετοχή-ευκαιρία, όπως οι διαφημιστές πωλούν δίαιτες που υπόσχονται να σε κάνουν μοντέλο. Χορεύει, ουρλιάζει, χοροπηδάει. Κάνει απίστευτα καραγκιοζιλίκια στο στούντιο· τα δίνει όλα για να ανεβάσει τον πυρετό των θεατών του. Φαντάζει σαν γκουρού του χρήματος, όταν παρουσιάζει τεχνικές αναλύσεις των διακυμάνσεων των μετοχών, με οίστρο μετεωρολόγου που προβλέπει λιακάδα διαβάζοντας τον βαρομετρικό χάρτη. Ξυπνάει την επιθυμία του κόσμου για εύκολο κέρδος που προκαλεί ανοδική τάση της μετοχής στα ταμπλό της Γουόλ Στριτ.

Μόχλευση

Ο Λι το χρυσό «παπαγαλάκι» είναι ο βασικότερος κρίκος στην αλυσίδα μόχλευσης μετοχών. Μετά το πρώτο κύμα εντολών για αγορά της μετοχής, η διαδικασία γίνεται απρόσωπη. Τη δουλειά την αναλαμβάνουν οι αλγόριθμοι, που φτιάχτηκαν για να συγκεντρώνουν μοχλευμένες μετοχές. Οταν ο αλγόριθμος δεν έχει «πειραχτεί», το σύστημα λειτουργεί ρολόι. Οταν κάτι πάει «λάθος», καταστρέφοντας ανθρώπους και οικονομίες μιας ζωής, τότε πρέπει να ψάξεις τα «δακτυλικά» αποτυπώματα πάνω στον αλγόριθμο για να βρεις τον κλέφτη. Ο νεαρός «τρομοκράτης», ο Κάιλ Μπάντγουελ, που ανατινάχτηκε η ζωή του όταν έσκασε η φούσκα μιας μοχλευμένης μετοχής, μπαίνει στο κλουβί με τον «παπαγάλο» αναζητώντας αποτυπώματα.

Στον βουβό «Χρυσοθήρα» του Τσάπλιν, η ευτυχία που υποσχόταν ο πλούτος για να εξορυχθεί από το χιόνι απαιτούσε σωματική δύναμη και αγριότητα. Σήμερα σε ταινίες όπως το «Παιχνίδι του χρήματος» ο πλούτος βρίσκεται στην πληροφορία και στην ταχύτητα με τις οποίες μπορείς να φέρεις τα πάνω-κάτω στο ταμπλό των άυλων αξιών. «Δεν δημιουργώ, μόνον κατέχω», λέει ο Γκόρντον Γκέκο στο «Wall Street», στο οποίο το 1987 ο Ολιβερ Στόουν εξήγησε απλά πώς γίνεται μία οικονομία να πολλαπλασιάσει σε λίγα δευτερόλεπτα την αξία της στα χαρτιά, βάζοντας μία βόμβα στα θεμέλιά της. Ο άσημος Κάιλ Μπάντγουελ, που απειλεί τη ζωή του διάσημου Λι Γκέιτς, είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, με πάθη και αδυναμίες, που πίστεψε πως η πληροφορία είναι χρυσός. Και την πάτησε όπως και τόσοι άλλοι.

Η Φόστερ περνάει μέσα από τις συμπληγάδες της «Σκυλίσιας μέρας» του Σίντνεϊ Λιούμετ και του «Mad City» του Κώστα Γαβρά, εμποτίζοντας με σαρκασμό μία mainstream ταινία, στο μεταίχμιο κοινωνικού δράματος και πολιτικού θρίλερ. Το «Παιχνίδι του χρήματος» είναι η τραγωδία του απελπισμένου «τρομοκράτη» (το μικρό ψάρι, άλλωστε, είναι μια χαψιά για τον καρχαρία) αλλά και η κωμωδία του αστείου σόουμαν που βρίσκει τον σοβαρό του εαυτό. Η Φόστερ ποντάρει τα ρέστα της στον εξαγνισμό του γελοίου ανθρωπάκου.

Το παιχνίδι του χρήματος ***

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΘΡΙΛΕΡ

Σκηνοθεσία: Τζόντι Φόστερ

Ερμηνείες: Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζακ Ο’ Κόνελ, Τζούλια Ρόμπερτς, Λένι Βενίτο, Ντομινίκ Γουέστ.

Το πρόσωπο της εβδομάδας

Η χημεία ανάμεσα στον Τζορτζ Κλούνεϊ και στον Τζακ Ο’ Κόνελ κρατάει ψηλά τον πήχυ του ενδιαφέροντος για το «Παιχνίδι του χρήματος» (Money Monster, είναι ο αυθεντικός τίτλος). Σε ταινίες σαν και αυτήν, οι λεπτές αποχρώσεις του… κάστινγκ πολλές φορές κάνουν τη διαφορά. Ο Κλούνεϊ ήρθε ακριβώς στα μέτρα του ήρωά του, του Λίο Γκέιτς, ενσαρκώνοντας έναν ήρωα, υπόδειγμα δυναμισμού, που μεταμορφώνεται εσωτερικά καθώς εξελίσσεται σε ζωντανή μετάδοση η ομηρεία του. Παίζει με στυλ, αλλά και με ολίγη μανιέρα, γιατί το προσωπείο του είναι κωμικό. Ο Κλούνεϊ είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, ο ήρωας της ταινίας. Το κέντρο βάρους, όμως, στο «Παιχνίδι του χρήματος» είναι ο αντιήρωας, ο Τζακ Ο’ Κόνελ, που ενσαρκώνει τον απελπισμένο Κάιλ Μπάντγουελ. Ο νεαρός ηθοποιός, ανερχομένο αστέρι του Χόλιγουντ, ανταποκρίνεται πλήρως παίζοντας με ρεαλισμό τον ρόλο του.

Το 2014, ο ιρλανδικής καταγωγής Ο’ Κόνελ χαρακτηρίστηκε από Αγγλους κριτικούς ο πιο ταλαντούχος ηθοποιός του βρετανικού κινηματογράφου. Το παραγνωρισμένο στη χώρα μας «Γροθιές στους τοίχους» και το υπερεκτιμημένο «71» τού άνοιξαν τον δρόμο προς το Χόλιγουντ. Το εισιτήριο για την υπερατλαντική του πτήση ήρθε την ίδια χρονιά από την Αντζελίνα Τζολί, που αναζητούσε πρωταγωνιστή για τον «Αλύγιστο».

Ηθελε έναν νεαρό, που να μη δείχνει τρέντι και να μην έχει χολιγουντιανό στιλ, για να ενσαρκώσει τον υπαρκτό Λιούι Ζαμπερίνι, δρομέα ολυμπιακών επιδόσεων και βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή