Διόρθωση του «λάθους» και επιχείρηση επανεκκίνησης

Διόρθωση του «λάθους» και επιχείρηση επανεκκίνησης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διόρθωση του «λάθους» κατά την υπογραφή του 3ου μνημονίου, που στέρησε τον ελληνικό κινηματογράφο από την πολύτιμη επιστροφή φόρου, αλλά και η πρόθεση για νοικοκύρεμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κυριάρχησαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του ΕΚΚ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Στη σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε στο «ισοδύναμο» (που θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του «λάθους») το οποίο υπολογίστηκε σε 2 εκατομμύρια ευρώ για την παρούσα χρήση. Μίλησε επίσης για την ανάγκη μονιμοποίησης του «ισοδυνάμου», για την επιχείρηση είσπραξης του περιβόητου 1,5% από τα διαφημιστικά έσοδα (το οποίο οφείλουν τα τηλεοπτικά κανάλια), αλλά και για την πολιτική του βούληση για «μη παρέμβαση» στα διοικητικά και καλλιτεχνικά πράγματα των θεσμών που εποπτεύει.

Συνολικά εξασφαλίστηκαν περίπου 6.800.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση ταινιών και τη λειτουργία του ΕΚΚ. Από αυτό το ποσό, το 1 εκατομμύριο είναι για προγράμματα επιμόρφωσης και υποστήριξης νέων κινηματογραφιστών, αλλά και για τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών του ΕΚΚ.

Ο πρόεδρός του Γιάννης Λεοντάρης αναφέρθηκε στο κλείσιμο εκκρεμοτήτων γύρω από παραγωγές ταινιών που είχαν ήδη ολοκληρωθεί ή ξεκινήσει να γυρίζονται. Προσδιόρισε και τους άξονες πολιτικής της νέας διοίκησης του Κέντρου, με στόχο την «καλλιτεχνική και διοικητική αναβάθμισή του» δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Εδωσε έμφαση στην προκήρυξη των 4 θέσεων διευθυντών (σύμφωνα με τον νόμο 3905/10) και στη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού και οργανογράμματος έως τον Σεπτέμβριο.

Η εξωστρέφεια, το νοικοκύρεμα και ο διάλογος, αλλά και η αναδιάρθρωση δομών, όπως αυτή του Hellenic Film Commission Office (που μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ελκυστικό σκηνικό για ξένες παραγωγές) έγιναν για μία ακόμη φορά θέμα συζήτησης. Το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων, όμως, που θα άνοιγαν νέους ορίζοντες στην Ελλάδα-κινηματογραφικό ντεκόρ, είναι λιγάκι σκοτεινό, γιατί σχετίζεται και με τους «θεσμούς» των δανειστών μας.

Η είδηση που βγήκε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αφορά τον κ. Αλέξη Γρίβα, προκάτοχο του κ. Λεοντάρη, που παραμένει στο Eurimages. «Υπάρχει εθνικός εκπρόσωπος με εξαιρετική εμπειρία. Η δουλειά του μας παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας (…) όταν λήξει η θητεία του θα συζητήσουμε μαζί του για τις προθέσεις του», δήλωσε ο κ. Λεοντάρης.

Σε 19 ταινίες που έχουν ολοκληρωθεί (μυθοπλασίες και ντοκιμαντέρ, μεγάλου και μικρού μήκους) θα μοιραστούν 93.700 ευρώ. Εγκρίθηκαν 7 παραγωγές του βασικού προγράμματος, συνολικού ύψους 840.000 ευρώ (πρόκειται για τις ταινίες των Σ. Πάμπαλλη, Αγγελικής Αντωνίου, Ρηνιώς Δραγασάκη, Χ. Νίκου, Σύλλα Τζουμέρκα, Σιαμάκ Ετεμάντη και Μπάμπη Μακρίδη). Εγκρίθηκαν επίσης 3 σχέδια από το πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων παραγωγών συνολικού ύψους 67.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή