Νέες ταινίες: Ενα κολεγιακό τριήμερο στα ’80s και οι εξερευνήσεις της Γερτρούδης Μπελ

Νέες ταινίες: Ενα κολεγιακό τριήμερο στα ’80s και οι εξερευνήσεις της Γερτρούδης Μπελ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν περάσει 23 χρόνια από τότε που ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ μας έδωσε το «Dazed and Confused», την καλύτερη πιθανότατα ταινία του ιδιότυπου –και καθαρά αμερικανικού– είδους της high school/college κωμωδίας. Αυτή την εβδομάδα έρχεται στις αίθουσες το άτυπο σίκουελ εκείνου του φιλμ, με το «Ολοι θέλουν από λίγο!» (***) να είναι ο ορισμός της δροσερής (κινηματογραφικής) ανάσας μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού.

Μετά το αριστουργηματικό «Μεγαλώνοντας», ο Αμερικανός σκηνοθέτης συνεχίζει το νοσταλγικό ταξίδι του στο κολέγιο της δεκαετίας του ’80. Εκεί ο freshman Τζέικ καταφθάνει με σκοπό να ενσωματωθεί στην τοπική ομάδα μπέιζμπολ και βέβαια να αρχίσει την περίφημη φοιτητική ζωή. Και αυτό ακριβώς κάνει. Η ταινία, που παρακολουθεί το τελευταίο τριήμερο των νεαρών πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, είναι ένας ύμνος στα ατελείωτα πάρτι, στην ξεγνοιασιά, στις φιλίες και στους ενθουσιώδεις έρωτες που γεννιούνται μέσα σε αυτά τα υπέροχα χρόνια.

Επειδή βέβαια εδώ έχουμε να κάνουμε με Λινκλέιτερ και όχι «American Pie», η ταινία δεν παρουσιάζει μόνο αλκοόλ, σεξ και χοντροκομμένα αστεία. Το κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο της Αμερικής –και του κόσμου– που αλλάζει καθώς και μία ακόμη στροφή του αμερικανικού ονείρου είναι επίσης ορατά, αν και στο φόντο της νεανικής ευτυχίας. Τελευταία αλλά ίσως και μεγαλύτερη πρωτοτυπία της ταινίας είναι η επιλογή των πρωταγωνιστών της. Τη σημερινή εποχή, που η μόδα επιβάλλει σχεδόν την κινηματογραφική κυριαρχία των geeks (αντικοινωνικοί τύποι, κομπιουτεράδες κ.ο.κ.), ο παλιομοδίτης Λινκλέιτερ υιοθετεί τους παραμελημένους αθλητές, τους «ωραίους» δηλαδή, οι οποίοι στις παρόμοιου ύφους ταινίες πλέον αγνοούνται, αν δεν είναι και οι κακοί της υπόθεσης.

Η άλλη αξιοσημείωτη ταινία της εβδομάδας είναι η επιστροφή του Βέρνερ Χέρτσογκ στη μυθοπλασία, έπειτα από 7 χρόνια, με τη βιογραφική «Βασίλισσα της ερήμου» (**). Αυτή ακολουθεί τα χνάρια της Γερτρούδης Μπελ, περίφημης Βρετανής εξερευνήτριας, αρχαιολόγου και συγγραφέως, που έκανε πολλά ταξίδια και απέκτησε ισχυρούς δεσμούς με τις φυλές και τους άρχοντες της Αραβικής Χερσονήσου, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Ο Χέρτσογκ κινηματογραφεί άψογα με μακρινά πλάνα των υπέροχων τοπίων της ερήμου και καλοστημένες εσωτερικές σκηνές, ωστόσο το σενάριό του τον προδίδει. Αυτό που θα μπορούσε να είναι μια εμπνευσμένη περιπέτεια γεμάτη ερωτισμό και αμφίσημα πολιτικά-ιστορικά σχόλια, κινδυνεύει σοβαρά να γίνει ένα βαρετό πέρα-δώθε μιας, κατά τα άλλα επιβλητικής, Νικόλ Κίντμαν. Δίπλα της βρίσκονται οι Τζέιμς Φράνκο και Ντέμιαν Λιούις. Δεν θα πείραζε να έλειπε, ως Λόρενς της Αραβίας (!), ο Ρόμπερτ Πάτισον.

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφορούν ακόμη: το μαφιόζικο ιταλικό δράμα «Σκοτεινές Ψυχές» (**), με πρωταγωνιστή έναν απερίσκεπτο νεαρό, οποίος θα πυροδοτήσει μια παλιά βεντέτα. Και ακόμη, το «Μπάτε σκύλοι αλέστε» (**), διασκεδαστικό animation που κρυφοκοιτάζει τα όσα κάνουν τα συμπαθή τετράποδα όταν λείπουν τα αφεντικά από το σπίτι, καθώς και δύο άξιες λόγου επανεκδόσεις: το αριστουργηματικό «Ξημερώνει» του Μαρσέλ Καρνέ, σε αποκατεστημένη κόπια, και το «Κάτω από το ηφαίστειο», φιλμ του Τζον Χιούστον, βασισμένο στο ομώνυμο εμβληματικό μυθιστόρημα του Μάλκολμ Λόουρι.

Τέλος, δείτε σε dvd το «Dazed and Confused». Τιτλοφορημένο από τον ομώνυμο «ύμνο» των Led Zeppelin, εκείνο το φιλμ παρουσιάζει την τελευταία σχολική ημέρα των λυκειόπαιδων μιας μικρής αμερικανικής πόλης το 1976. Μεταξύ άλλων εμφανίζονται οι νεαροί τότε Μάθιου Μακόναχι (και το μουστάκι του), Μπεν Αφλεκ και Μίλα Γιόβοβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή