Το κινηματογραφικό πρόσωπο της σημερινής Τουρκίας

Το κινηματογραφικό πρόσωπο της σημερινής Τουρκίας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σύγχρονος κινηματογράφος της Τουρκίας θα έχει την τιμητική του στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»· ένα αφιέρωμα με τίτλο «Turkish Film Days» θα λάβει χώρα εκεί στις 13-15/10. Τη διοργάνωση έχει επιμεληθεί το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Αύριο βράδυ θα γίνει η επίσημη έναρξη της εκδήλωσης (με προσκλήσεις) παρουσία του ηθοποιού Μπουράκ Οζτσιβίτ, γνωστού στο ελληνικό κοινό από δημοφιλείς σαπουνόπερες. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Ο αδελφός μου» του Μερτ Μπαϊκάλ, στην οποία πρωταγωνιστεί.

Η σημερινή εικόνα της Τουρκίας στην οθόνη δεν είναι μόνον η τουρκική σαπουνόπερα. Υπάρχει και το σινεμά της, που μας έχει δώσει μικρά και μεγάλα διαμάντια, ο νέος τουρκικός κινηματογράφος, που έχει δοκιμαστεί σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ αποκτώντας διεθνή εκτίμηση και αναγνώριση. Οι δύο τελευταίες δεκαετίες ήταν αποκαλυπτικές γι’ αυτή την πρωτόγνωρη ζωντάνια. Από τα χρόνια του Γιλμάζ Γκιουνέι είχε να εμφανιστεί τόσο δυναμικά η Τουρκία στα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης. Για παράδειγμα, αναφέρουμε μόνον την περίπτωση του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, ενός εκ των μεγάλων σύγχρονων κινηματογραφικών δημιουργών σήμερα.

Την Παρασκευή θα προβληθούν οι ταινίες «Ψιθύρισέ μου εάν ξεχάσω» του Τσαγιάν Ιρμάκ, «Πέρα από τον λόφο» του Ερμίν Αλπέρ και το «Σίβας» του Καάν Μιζντεκί (απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής στη βενετσιάνικη Μόστρα το 2014). Το Σάββατο θα ακολουθήσουν το «Ψάρι» του Ντερβίς Ζαΐμ, ο «Κισσός» του Τολγκά Καρατσελίκ (από τους πλέον υποσχόμενους νέους Τούρκους σκηνοθέτες) και το εξαιρετικό «Κάποτε στην Ανατολία» του Τζεϊλάν, το οποίο έχει προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

​​Η είσοδος για τις προβολές στις 14 και 15/10 είναι ελεύθερη, κρατήσεις στα τηλ. 210-34.18.550-579.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή