Από τον ΠΑΟΚ στην Barbarella και την Documenta

Από τον ΠΑΟΚ στην Barbarella και την Documenta

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι αίθουσες είναι γεμάτες. Οι ουρές στα εκδοτήρια, ατελείωτες. Οι βιτρίνες στολίστηκαν κινηματογραφικά. Το Ολύμπιον σείστηκε από τα συνθήματα του ΠΑΟΚ με το κύκνειο άσμα του Νίκου Τριανταφυλλίδη «90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον» στην πανελλήνια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ που ολοκλήρωσε η σύντροφός του Μαρίνα Δανέζη. Χοροί από το Αλγέρι και φωτογραφίες «ζωντάνεψαν» τα γυρίσματα της ταινίας «Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω» στο Μπέη Χαμάμ σε εκδήλωση για την παγκόσμια πρεμιέρα της γαλλο – ελληνο – αλγερινής παραγωγής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – παρουσία του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, της συζύγου του, παραγωγού της ταινίας, Μισέλ Ρέι-Γαβράς. Εκεί ήταν και η Γαλλοαλγερινή Ραιάνα Ομπερμάγιερ (σκηνοθέτις και σεναριογράφος) που μίλησε για το Ισλάμ, τη θέση της γυναίκας, το φιλμ που μας μεταφέρει στην καρδιά ενός χαμάμ μακριά από τα βλέμματα ανδρών, μητέρων, εραστών, παρθένων και φανατικών ισλαμιστών.

Δύσκολα περιγράφεται ο παλμός της 57η γιορτής του σινεμά στη Θεσσαλονίκη, που τρέχει με τους γνώριμους ρυθμούς του. Πέμπτη ημέρα σήμερα, οι σινεφίλ, οι συζητήσεις και οι εκδηλώσεις πληθαίνουν, με τη νέα διοίκηση να «καταγράφει» στην πράξη πλέον τα πρώτα βήματα του σχεδιασμού της για τη μελλοντική ταυτότητα του φεστιβάλ. Την προσδιόρισαν το βράδυ των εγκαινίων η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό και ο διευθυντής του Ορέστης Ανδρεαδάκης, με τους οποίους το φεστιβάλ μπαίνει σε μιαν άλλη εποχή. Στην πραγματικότητα, οι δομές του δεν άλλαξαν. Ούτε «ξαναβρίσκει μια δυναμική», όπως ανέφερε στην τελετή έναρξης ο απελθών υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Γιατί, απλούστατα, ποτέ δεν την είχε χάσει. Αυτό που διακρίνει τη νέα διοίκηση είναι ότι επαναπροσδιορίζει τη δυναμική ενός αγαπημένου και ίσως του πιο επιτυχημένου θεσμού της χώρας. Με τρεις λέξεις την φωτογράφισε η Ελίζ Ζαλαντό: εκπαίδευση, προσβασιμότητα, ανεκτικότητα. Πιο αναλυτικά, ο διευθυντής του ΦΚΘ. «Βλέπουμε το φεστιβάλ ως ένα ζωντανό οργανισμό, με πολλές μορφές και ετήσια δραστηριότητα. Ισχυροποιούμε τον διεθνή του χαρακτήρα, υποστηρίζουμε τον ελληνικό κινηματογράφο, συνεργαζόμαστε με όλους τους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης».

Πρώτο δείγμα αυτής της συνεργασίας ήταν η τελετή έναρξης, η οποία, μέσα στη λιτότητα της, τα είχε όλα: θέατρο, σινεμά, νέες ιδέες ακόμη και μεταφράστρια στη νοηματική γλώσσα. Σήμερα, η Documenta 14 δίνει την πρώτη γεύση του κινηματογραφικού της προγράμματος «Κείμενα», ενώ το αφιέρωμα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο μεταφέρεται στο νυχτερινό κέντρο Barbarella με προβολή της ταινίας «Αυτή η νύχτα μένει» και συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή