Το άγνωστο δράμα της Σέλεϊ Ντιβάλ

Το άγνωστο δράμα της Σέλεϊ Ντιβάλ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​οιος θυμάται τη Σέλεϊ Ντιβάλ; Την πρωταγωνίστρια του «Ποπάι», πλάι στον Ρόμπιν Ουίλιαμς, και της «Λάμψης» του Κιούμπρικ, πλάι στον Τζακ Νίκολσον; Ηθοποιός με νευρώδες παίξιμο και εύθραυστο παρουσιαστικό, μια ομορφάσχημη (ανάλογα με τον φωτογράφο), λεπτή και στεγνή, η Σέλεϊ εμφανίζεται για λίγο και στον «Νευρικό εραστή», στο κρεβάτι με τον Γούντι Αλεν. «Το σεξ μαζί σου είναι καφκική εμπειρία», λέει στον εξουθενωμένο Αλβι Σίνγκερ. Υποτίθεται ότι του κάνει κοπλιμέντο…

Νομίζω πως ο ρόλος με τον οποίο έγραψε τη δική της ιστορία η Ντιβάλ είναι στη «Λάμψη»: αποκλεισμένη λόγω παγετού σε ένα απομονωμένο λαβυρινθώδες ξενοδοχείο, η Ντιβάλ υποδύεται τη Γουέντι, μια πανικόβλητη μάνα που καλείται να υπερασπιστεί τον γιο της και τον εαυτό της από τον παράφρονα άνδρα της και, βέβαια, τα στοιχειά του ξενοδοχείου, υπό τα εφιαλτικά έγχορδα έργων του Μπάρτοκ και του Πεντερέκι (κλασικός Κιούμπρικ στη μουσική υπόκρουση των ταινιών του).

Η «Λάμψη» γυρίστηκε το 1980, τριάντα έξι χρόνια πριν δηλαδή. Σήμερα, η Ντιβάλ είναι αγνώριστη: αλλόκοτα πρησμένη, πρόωρα γερασμένη (γεννημένη το 1949, σήμερα είναι 67), με ένα θλιμμένο βλέμμα, δείχνει να έχει παραμορφωθεί. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο· το χειρότερο είναι πως, όπως φάνηκε σε πρόσφατη συνέντευξή της, το έχει… χάσει. Πιστεύει πως ο Ρόμπιν Ουίλιαμς δεν έχει πεθάνει αλλά κρύβεται… αλλάζοντας μορφές και σχήματα, η ίδια ωστόσο τον συναντά συχνά και τον έχει συγχωρέσει για την αυτοκτονία του. Ακόμα, φοβάται για τη ζωή της εξαιτίας του… σερίφη του Νότιγχαμ, του μεγάλου εχθρού του Ρομπέν των Δασών δηλαδή, ενώ πιστεύει ακράδαντα πως κάποιοι της έχουν εμφυτεύσει κάποιο τσιπάκι στο πόδι της.

«Θεωρώ πως της αξίζει πολύ περισσότερος σεβασμός», δήλωσε πρόσφατα η κόρη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Βίβιαν, η οποία οργανώνει έρανο υπέρ της Ντιβάλ, έχοντας συγκεντρώσει έως τώρα περί τις 5.000 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να της εξασφαλίσει μια στοιχειώδη ασφάλεια υγείας μέσω του συνδικαλιστικού οργάνου των Αμερικανών ηθοποιών του σινεμά και να την προστατέψει από το απάνθρωπο σύστημα του Χόλιγουντ, όπως το χαρακτηρίζει. «Τα στούντιο αποκομίζουν κέρδη από ταλαντούχους ανθρώπους», λέει η Βίβιαν Κιούμπρικ, «όμως δεν τους βοηθάνε ποτέ όταν βρίσκονται σε ανάγκη».

Σημειωτέον, η Βίβιαν Κιούμπρικ έχει να δει την Ντιβάλ από την ημέρα που έγιναν τα τελευταία γυρίσματα της «Λάμψης», θυμάται όμως πολύ καλά πόσο ενθουσιασμένος ήταν ο μέγας Στάνλεϊ με την ερμηνεία της.

Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια η Ντιβάλ έχει εξαφανιστεί από τη δημοσιότητα. Η «Λάμψη» είναι η μεγάλη της στιγμή, τι ειρωνεία όμως, σήμερα, αυτή η μεγάλη στιγμή της, πλάι σε έναν σπουδαίο σκηνοθέτη και έναν χαρισματικό ηθοποιό, μάλλον δεν της λέει τίποτα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή