Μιούζικαλ στο φως του φεγγαριού

Μιούζικαλ στο φως του φεγγαριού

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπάστερ Μουν, ένα κοάλα θεατρικός επιχειρηματίας, είναι ο βασικός ήρωας στο «Τραγούδα!» (Sing), το μιούζικαλ των φετινών Χριστουγέννων. Η ιστορία του, διασκεδαστική για μικρούς και μεγάλους, επιβεβαιώνει περίτρανα τη σταθερή υπεροχή του animation και στον τομέα του σεναρίου. Φανταστείτε ένα χάρτινο «καπέλο» γεμάτο τραγούδια, όνειρα, διαψεύσεις και αλήθειες για τη ζωή στα χέρια ενός εξαίρετου ταχυδακτυλουργού. Ο σεναριογράφος Γκαρθ Τζένιγκς, ο οποίος συνυπογράφει με τον Κριστόφ Λουρντελέ τη σκηνοθεσία, ανέπτυξε θαυμάσια την ιδέα του, την οποία κατόπιν υλοποίησε το στούντιο Illumination Entertainment.

Το «Τραγούδα!» είναι ένα groovy παραμύθι γύρω από τον μεγάλο έρωτα του Μπάστερ Μουν για το θέατρο, που έγινε αιτία να ναυαγήσει το παιδικό του όνειρο να γίνει αστροναύτης. Είναι και κωμωδία… καταστροφής για τον Τιτανικό του: το ιστορικό θέατρο, στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του, θα σωριαστεί σαν χάρτινος πύργος τη νύχτα της μεγάλης πρεμιέρας. Είναι επίσης και αλληγορία για την αλήθεια και το ψέμα, για το ψεύτικο μισοφέγγαρο, που σαν ασανσέρ ανέβαζε κάθε βράδυ τον Μπάστερ Μουν στα ουράνια, και για το ολόγιομο φεγγάρι που θα φανεί στον αληθινό ουρανό πάνω από τα ερείπια. Στα παραμύθια που περνάς καλά υπάρχει πίκρα αλλά και χάπι εντ.

Ο Φράνκι Μάους!

Οταν πιάνεις πάτο, δεν σου απομένει παρά να σκαρφαλώσεις προς την κορυφή. Αυτή η αλήθεια (που μπορεί να λυτρώσει και από αργά μαρτύρια) ηχεί σαν ευαγγέλιο στα τεντωμένα αυτιά του Μπάστερ Μουν. Το θέατρό του, ιστορική σκηνή στην οποία κάποτε μεσουρανούσε η ντίβα Νάνα Ντούντλμαν, ζει μεγάλη παρακμή. Αυτός όμως είναι σκληρό καρύδι. Συντονίζεται με μια μόδα της εποχής μας και ψάχνει χορηγό για να ανεβάσει μια μουσική παράσταση, σαν τον διαγωνισμό «The Voice». Είναι ο μόνος τρόπος για να σώσει το παλιό θέατρο από τις τράπεζες.

Ο Μπάστερ Μουν έχει καλό «αυτί», είναι και τύπος της πιάτσας. Εφευρίσκει διαρκώς πατέντες για να κρατηθεί στον αφρό, ενίοτε κάνει και κάνα παραστράτημα. Τώρα θα υποσχεθεί 100 χιλιάδες δολάρια (που δεν τα ’χει δει ούτε στον ύπνο του) στον πρώτο νικητή του σόου.

Πλήθη ζώων μαζεύονται στην οντισιόν. Μόνον ζώα έχουν θέση σε αυτό το μιούζικαλ: Η ελεφαντίνα Μίνα, που δεν μπορεί να διώξει την αγοραφοβία της. Ο ευαίσθητος γορίλας Τζόνι, που δεν βλέπει μέλλον στον υπόκοσμο όπου βαλτώνει η οικογένειά του. Η σκαντζοχοιρίνα

Ας, που έχει πάθει ηλεκτροσόκ από το χέβι μέταλ. O ποντικός Μάικ, ζόρικος τύπος που θα βάλει σε περιπέτειες την παρέα. Ο μικροσκοπικός Μάικ, που είναι λάτρης του ποδόγυρου και έχει μπλεξίματα με τη μαφία, όταν αφήνει το σαξόφωνο και πιάνει το τραγούδι ξεπερνάει σε μπόι τον Φρανκ Σινάτρα.

Το «Τραγούδα!», μείξη απίθανων δανείων, απευθύνεται σε ευρύ κοινό, από τους φαν των σημερινών talent show της τηλεόρασης μέχρι τους νοσταλγούς του Μάπετ Σόου. Θα το απολαύσουν και όσοι δάκρυσαν με τον Μπίλι Ελιοτ. Ολα ανακυκλώνονται, ευφάνταστα και δημιουργικά.

Το βαρομετρο της εβδομαδας

Το «Οταν ξέσπασε η βία» (φωτ.) του Μπόγκταν Μίριτσα είναι η μικρή έκπληξη της εβδομάδας. Η άριστη διαχείριση χώρων και ρυθμών, το φωτογραφικό στυλιζάρισμα και κυρίως η αίσθηση οικονομίας κάνουν το φιλμ συμπαγές. Ο Μίριτσα, που αποσπάστηκε από τον κύριο κορμό του ρουμανικού σινεμά για να ’ρθει κοντά στο γουέστερν και το θρίλερ, αφηγείται λιτά μια ιστορία στη μεθόριο Ρουμανίας και Ουκρανίας. Ο Ρομάν, νεαρός άνδρας που ζει στο Βουκουρέστι, κληρονομεί το αγρόκτημα του παππού του· πρόκειται για τεράστια άγονη έκταση. Ο σκοπός του είναι να το πουλήσει σε έναν άγνωστο αγοραστή, που θέλει να ελέγξει τα πέρασμα της περιοχής. Ο ηλικιωμένος αστυνόμος όπως και ένας ντόπιος μαφιόζος τον προειδοποιούν να αφήσει τα πράγματα όπως έχουν και να επιστρέψει στην πρωτεύουσα. Ο μακάβριος πρόλογος του Μίριτσα προοιωνίζεται το κακό, που θα απλωθεί σαν λεπτό στρώμα ομίχλης πάνω από την άγονη γη.

Ο «Αϊ Βασίλης είναι πολλή λέρα» του Μαρκ Γουότερς ξανάρχεται χρονιάρες μέρες στις αίθουσες, με πρωταγωνιστή και πάλι τον Μπίλι Μπομπ Θόρτον. Ο Γουίλι, μεθύστακας και μισάνθρωπος, συνεργάζεται με τον Μάρκους, σατανικό έγχρωμο νάνο, καταστρώνοντας ένα μεγάλο κόλπο: τη ληστεία μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης την παραμονή των Χριστουγέννων. Μαζί τους θα έχουν και έναν παχουλό πιτσιρικά, τον Σάνι, που δεν μπορεί να πιστέψει πως ο Αϊ Βασίλης θα μπορούσε να γίνει κακός. Η μητέρα του μικρού θα τους γίνει μπελάς. Το 2003, η προηγούμενη ταινία, ήταν μια ανατρεπτική μαύρη κωμωδία. Η σημερινή γέρνει προς τη φάρσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή