Ερχονται οι Ελληνες!

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ερχονται οι Ελληνες!» (Die Griechen kommen), με αυτό το επιφώνημα υποδέχεται το Βερολίνο τον σύγχρονο κινηματογράφο μας, που ταξιδεύει στη γερμανική μητρόπολη. Στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon θα λάβουν χώρα και φέτος οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ Hellas Filmbox Berlin.

Στην επίσημη έναρξη, το βράδυ της Τετάρτης, 18/1, αναμένεται η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, προσκεκλημένη του φεστιβάλ. Θα παραβρεθούν επίσης ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος θα βραβευτεί για το σύνολο της προσφοράς του, αλλά και ο Ούριλχ Τούκουρ, πρωταγωνιστής του στο «Αμήν». Ο Γερμανός ηθοποιός θα προλογίσει την ταινία, με την οποία ανοίγει η βεντάλια των προβολών. Λίγες ώρες πριν από την τελετή, ο Γαβράς θα πάρει μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Πολιτικός κινηματογράφος, ξεπερασμένος σήμερα, ή πιο σημαντικός από ποτέ;». Εξήντα ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους θα προβληθούν φέτος. Το πρόγραμμα θα κλείσει στις 22/1 με την προβολή της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ενας άλλος κόσμος».

Οι ταινίες

To Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μυθοπλασίας περιλαμβάνει 6 ταινίες που ανιχνεύουν, η καθεμιά από την δική της, μοναδική ματιά το κοινωνικό και ατομικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας: Την τελευταία, νοσταλγική δημιουργία του Τάσου Μπουλμέτη «Νοτιάς». Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.  Το  «Silent» του Γιώργου Γκικαπέπα και το  «Blind Sun» της Τζόις Νασαουάτι. Το «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη. Το  «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου», εικονοκλαστική προσέγγιση της ζωής και του έργου του Κώστα Καρυωτάκη.

Εξι ταινίες συμμετέχουν και στο τμήμα του ντοκιμαντέρ: Το «Αυτοί που Νιώθουν τη Φωτιά να Καίει» του Ολλανδού Μόρχαν Κνίμπε, ματιά «ξένη» πάνω σε ένα θέμα τόσο ελληνικό και τόσο διεθνές, που σκιαγραφεί λυρικά την προσπάθεια των προσφύγων να μπουν στην Ευρώπη. Το «Ο πιο μακρύς δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου, που φωτίζει μια άλλη πλευρά του μεταναστευτικού προβλήματος. Το «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» της Ανζελίκ Κουρούνη. Η «Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου, Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, που συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών 2016. Tα «Σημάδια του Ουρανού» της Μάρως Αναστασοπούλου, και το «Εξωτικά, ερωτικά κτλ» της Ευαγγελίας Κρανιώτη.

Στo τμήμα  New Vision, η επιλογή απαρτίζεται από φιλμ που ταξίδεψαν σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ: το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη , το «Interruption» του Γιώργου Ζώη, «Το Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή, «Ο φίλος μου ο Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη. Υπάρχουν όμως και ταινίες λιγότερο γνωστές: Το «Drive Through», το «Aurelia», το «Έκδυσις».

Στο φετινό Hellas Film Box Berlin θα προβληθούν επίσης 22 ταινίες μικρού μήκους, ταινίες queer που συστήνουν στους Βερολινέζους σινεφίλ την ελληνική LGBTQ σκηνή, αλλά ταινίες γύρω από την εβραϊκή ιστορία και κουλτούρα της Ελλάδας. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή