Βιβλιόφιλοι και σινεφίλ γίνονται… ένα

Βιβλιόφιλοι και σινεφίλ γίνονται… ένα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο επιτυχημένη κι αν είναι η κινηματογραφική μεταφορά ενός λογοτεχνικού κειμένου, πάντοτε θα υπάρχει τουλάχιστον ένας ενοχλημένος αναγνώστης που διαμαρτύρεται ότι οι αγαπημένες του ιστορίες «κακοποιούνται» στα χέρια ενός «ασεβούς» σκηνοθέτη. Η πραγματικότητα σπάνια συναγωνίζεται τη φαντασία· είναι, λοιπόν, αναπόφευκτο να απογοητευόμαστε όταν οι ήρωες οι οποίοι μας είχαν κρατήσει συντροφιά τόσες μοναχικές νύχτες, ώστε να τους θεωρούμε πλέον «δικούς μας», ξαφνικά όχι μόνον αποκτούν σάρκα και οστά, αλλά γίνονται και «κτήμα» του πλήθους.

Ομως αν βάλουμε τους συναισθηματισμούς στην άκρη, θα πρέπει να παραδεχθούμε πως η σχέση λογοτεχνίας και σινεμά ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα καρποφόρα, κάτι που θα έχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει το αθηναϊκό κοινό από αύριο και μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου. Συνολικά 20 φιλμ βασισμένα σε βιβλία, θεατρικά έργα και graphic novels περιλαμβάνει το πρόγραμμα του νέου Adaptation Film Festival, που διοργανώνει στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» η MoovieReel σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018. Φιλοδοξία του φεστιβάλ είναι «να φέρει τους σινεφίλ πιο κοντά στο πρωτογενές υλικό των ταινιών και τους βιβλιόφιλους στη σκοτεινή αίθουσα», υπογραμμίζει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου.

Αρχίζοντας με την υποψήφια για τρία βραβεία Goya ταινία «Ο βασιλιάς της Αβάνας» του Augusti Villaronga, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Koυβανού Pedro Juan Gutierrez, το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει αρκετές ελληνικές πρεμιέρες, καθώς και μία σημαντική avant premiere: Τη νέα δουλειά του τουρκικής καταγωγής Γερμανού σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, ο οποίος καταπιάνεται με το βιβλίο του Wolfgang Herrndorf «Βερολίνο, γεια». Η ταινία, που τιτλοφορείται «Bερολίνο, αντίο», θα προβληθεί την Κυριακή, αμέσως μετά μια νέα εκδοχή του διηγήματος της Μαργκερίτ Ντιράς «Δέκα και μισή καλοκαίρι βράδυ», με τίτλο «Η καταιγίδα μέσα της», σε σκηνοθεσία Fabrice Camoin (2015). Ακόμη, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την «Κόρη» του Simon Stone, μεταφορά της «Αγριόπαπιας» του Ιψεν και υποψήφια για εννέα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αυστραλίας, και την ιαπωνική ταινία «Γλυκό φασόλι» της Naomi Kawase, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών.

Ο κατάλογος συμπληρώνεται με μια επιλογή κλασικών φιλμ, όπως η «Πρωινή περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών δεκαετιών από την κυκλοφορία της, και το «Χιροσίμα αγάπη μου» του Αλέν Ρενέ με πρωταγωνίστρια την Εμανουέλ Ριβά, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα. Η MovieReel, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του κοινωνικού σινεμά, είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνη για το πρόγραμμα «Petit Plan» με στόχο την επιμόρφωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών λυκείου μέσω του κινηματογράφου, ενώ το περασμένο καλοκαίρι παρουσίασε το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

​​Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στο www.adaptationfestival.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή