Κινούμενα σχέδια για… βραβεία

Κινούμενα σχέδια για… βραβεία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρωταγωνιστές τους δεν κοσμούν τα εξώφυλλα lifestyle περιοδικών και οι σκηνοθέτες τους δεν δίνουν συνεντεύξεις στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όμως οι μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων, που διακρίνονται σε αυτήν τη μάλλον «παραμελημένη» οσκαρική κατηγορία, πολύ συχνά έχουν πίσω τους ορισμένους από τους κολοσσούς του χώρου, όπως η Disney και η Pixar. Κατά καιρούς, μάλιστα, η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου έχει κατηγορηθεί ότι αγνοεί τα ανεξάρτητα στούντιο και τα φιλμ, που κερδίζουν τις εντυπώσεις στα «ειδικά» φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Κατά συνέπεια, οι επιλογές της κριτικής επιτροπής των Οσκαρ δεν έχουν τεράστια βαρύτητα για τους πιο «ψαγμένους» φίλους του animation, που πιθανότατα θα περιμένουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δουν ποιες ταινίες θα ξεχωρίσουν στην πρώτη απονομή των νεοσύστατων Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation. Καρπός μιας πρωτοβουλίας του Γάλλου παραγωγού Νταβίντ Μπρουνέρ («Το τρίο της Μπελβίλ»), τα βραβεία θα απονεμηθούν για πρώτη φορά τον ερχόμενο Δεκέμβριο στη Λιλ.

Για το ευρύτερο κοινό, πάντως, οι υποψηφιότητες των Οσκαρ στην κατηγορία του μικρού μήκους animation συνθέτουν ένα πολύχρωμο και αρκετά πολυσυλλεκτικό «κολάζ», επιτρέποντάς μας να πάρουμε μια γεύση του τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στα μεγαλύτερα στούντιο του κόσμου. Τους κριτικούς έχει ήδη ενθουσιάσει το καναδικής παραγωγής «Βlind Vaysha» του Τheodore Ushev, βασισμένο σε ένα διήγημα του Βούλγαρου συγγραφέα Georgi Gospodinov. Ηρωίδα του ιδιαίτερης αισθητικής φιλμ είναι ένα κορίτσι που βλέπει το παρελθόν από το αριστερό μάτι και το μέλλον από το δεξί, αλλά είναι αδύνατον να διακρίνει το παρόν.

Με το «Piper», την ιστορία ενός μικρού πουλιού που ανακαλύπτει τον κόσμο, και το «Βorrowed time», με ήρωα έναν μελαγχολικό σερίφη σε αναζήτηση της εξιλέωσης, συμμετέχει στον φετινό διαγωνισμό η Pixar. Ακόμα, το «Pearl» του Πάτρικ Οσμπορν είναι ένα σύντομο, τρυφερό road movie με πρωταγωνιστές έναν πατέρα και την κόρη του, ενώ το «Pear Cider and Cigarettes» του Ρόμπερτ Βάλεϊ, ένα ημίωρο φιλμ βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός αυτοκαταστροφικού φίλου του σκηνοθέτη, έγινε πραγματικότητα χάρη στις γενναιόδωρες προσφορές των χρηστών του Διαδικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή