Ενα νέο φεστιβάλ κινηματογράφου… εξαπλώνεται στην Αθήνα

Ενα νέο φεστιβάλ κινηματογράφου… εξαπλώνεται στην Αθήνα

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που κάτι καινούργιο συμβαίνει στην πολιτιστική Αθήνα –και αξίζει την προσοχή μας–, εμφανίζεται το ερώτημα: η ίδια η πόλη γεννάει στους δημιουργικούς κατοίκους της νέες ιδέες ή οι τελευταίοι αποφασίζουν να παρέμβουν στην πόλη; Σε αυτόν τον προβληματισμό φιλοδοξεί να συμβάλει το 1ο En Lefko Film Festival. «Το στοίχημα για εμάς, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να συνδέσουμε την καλλιτεχνική μας πρόταση με την πόλη, με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται καθημερινά σε αυτήν και με όλους εκείνους που παθιάζονται με την ενέργεια, αλλά και με τα ψεγάδια της», αναφέρει στην «Κ» ο Ορέστης Πλακιάς, υπεύθυνος επικοινωνίας του φεστιβάλ. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, το φεστιβάλ απλώνεται στην πόλη και τη χρησιμοποιεί ως έμπνευση, δράση και στόχο. Ο κύριος κορμός των ταινιών θα προβληθεί στον «Δαναό» και το «Ιντεάλ».

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 26/4, στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών, με το φιλμ «Η Χαμένη Πόλη του Ζ» του Τζέιμς Γκρέι («The Immigrant»), βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Ντέιβιντ Φόσετ, το ταξίδι του οποίου στον Αμαζόνιο αποκάλυψε εντυπωσιακά ευρήματα από τη ζωή ενός ανεξερεύνητου, πολύ εξελιγμένου πολιτισμού που κατοικούσε ενδεχομένως στην περιοχή. Η είσοδος θα γίνει με προσκλήσεις, ενώ θα ακολουθήσει πάρτι.

Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν, θετική εντύπωση προκαλεί το «Αφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου. Βραβευμένο σε Λοκάρνο, Μονς και Θεσσαλονίκη, το φιλμ ακολουθεί έναν άντρα και μία γυναίκα, σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια, στην καυτή καλοκαιρινή Αθήνα, να καταλάβουν γιατί χώρισαν. Αποτελεί τη μόνη ελληνική ταινία που διαγωνίζεται για το βραβείο καλύτερης ταινίας, ενώ δημιουργήθηκε με ελάχιστο προϋπολογισμό, απλώς με την… καλή θέληση των συντελεστών της.

Ταυτόχρονα, στα πολύ ενδιαφέροντα του φεστιβάλ εντάσσονται το «Ζητείται διέξοδος» του Στέργιου Βαφειάδη (σε παγκόσμια πρεμιέρα), οι πρώτες ταινίες του Ντενί Βιλνέβ, η επετειακή προβολή του «Suspiria» του Ντάριο Αρτζέντο και του «Le Samurai!» του «παππού της Νουβέλ Βαγκ», Ζαν-Πιερ Μελβίλ, το «Dinner» με τον Ρίτσαρντ Γκιρ, το υπέροχο «Félicité» του Αλέν Γκομί, αλλά και το «Loving» του Τζεφ Νίκολς.

Στο «Ελληνίς», στις 1/5, εορτάζεται ο «Πυρετός το Σαββατόβραδο», με τον κλασικό πλέον προτεταμένο δείκτη του Τζον Τραβόλτα, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλήθηκε στο θερινό σινεμά της Κηφισίας. Φυσικά, οι παραγωγοί του En Lefko, μετά την προβολή, θα στήσουν ένα μεγάλο ντίσκο πάρτι, με ελεύθερη είσοδο, στον χώρο του κινηματογράφου.

Οι «Μπόνι και Κλάιντ» θα συναγωνιστούν τη… θέα της Αθήνας από τον Λυκαβηττό, αφού στον αύλειο χώρο του θεάτρου θα στηθεί drive-in. Οι Αθηναίοι, μέσα στ’ αυτοκίνητά τους, θα μπορούν να παρακολουθήσουν την all time classic road movie για την παραβατικότητα, πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της. Η ταινία θα ξεκινήσει στις 21.00 και η είσοδος θα είναι μόνον με προσκλήσεις.

Ενα τέτοιο φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να μη διοργανώνει θεματικά πάρτι ανά την Αθήνα. Στον πολυχώρο Dudu Loft, στο Μεταξουργείο, στις 27/4, το φεστιβάλ αποχαιρετά τον τελευταίο underground χώρο που φιλοξένησε, στα πρώτα τους βήματα, ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές μπάντες της indie σκηνής. Το «Μπρούκλιν, άντε γεια!» του Μάθιου Κόνμποï αναβιώνει την ιστορία του νεοϋορκέζικου «Death by Audio». Αργότερα, στα decks θα είναι οι Laternative και ο Θωμάς Μαχαίρας (Release Athens Festival), ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Παράλληλα, στις 30/4, στο «Ιντεάλ», στις 20.00, προβάλλεται το «Northern Disco Lights», που αναφέρεται στους «παράξενους» κατοίκους του παγωμένου Τρόμσο, στον νορβηγικό Αρκτικό Κύκλο. Επειδή η πλήξη παραμονεύει σε τέτοιους τόπους, οι κάτοικοι της πόλης δημιουργούν τη δική τους μουσική σκηνή, η οποία έμελλε να τροφοδοτήσει το παγκόσμιο ηλεκτρονικό μουσικό στερέωμα. Το πάρτι που ακολουθεί, στο «Ρομάντσο» της Αναξαγόρα, θα έχει κομμάτια επιλεγμένα από τον Bjorn Torske και τους παραγωγούς του En Lefko. Η είσοδος θα είναι, και πάλι, ελεύθερη.

Αξίζει να αναφερθεί η δομή του φεστιβάλ: Under the Radar – διαγωνιστικό τμήμα, με έπαθλο 5.000 ευρώ, με ταινίες των μεγάλων δημιουργών του αύριο (κριτική επιτροπή, το κοινό)· Red Carpet – ταινίες σημαντικών σκηνοθετών αποκλειστικά για τους θεατές του φεστιβάλ· On Air – διαγωνιστικό τμήμα, με έπαθλο 2.000 ευρώ, με μουσικά ντοκιμαντέρ (κριτική επιτροπή, οι παραγωγοί του En Lefko)· Small Screen on Big Screen (προβολές τηλεοπτικών σειρών). Στις προβολές θα είναι παρόντες συντελεστές των ταινιών, ενώ, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα διοργανώνονται δράσεις-έκπληξη που θα ανακοινώνονται σχεδόν την τελευταία στιγμή.

​​1ο En Lefko Film Festival. 23/4 – 3/5. Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών και δράσεων στο www.elff.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή