Ο Αρθούρος σαν video game και το θαύμα της ζωής

Ο Αρθούρος σαν video game και το θαύμα της ζωής

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ταινίες με ιστορική βάση αλλά και μπόλικα φανταστικά στοιχεία βρίσκονται στο επίκεντρο της κινηματογραφικής εβδομάδας που αρχίζει σήμερα. Ξεκινώντας από την πλέον πολυαναμενόμενη, έχουμε την εκδοχή του Γκάι Ρίτσι πάνω στον χιλιοτραγουδισμένο μύθο του βασιλιά Αρθούρου. O Βρετανός σκηνοθέτης επιχειρεί να προσαρμόσει την ιδιαίτερη ποπ ματιά του στο φιλμ εποχής, περίπου όπως έκανε και με τον «Σέρλοκ Χολμς». Κάπου, ωστόσο, η «συνταγή» χαλάει…

Ο μικρός Αρθούρος βλέπει τον πατέρα του, βασιλιά Ούθερ (Ερικ Μπάνα), να προδίδεται και να δολοφονείται από τον θείο του, Βόρτιγκερν (Τζουντ Λο), με τον ίδιο να καταλήγει να μεγαλώσει σε έναν οίκο ανοχής, αλωνίζοντας στους δρόμους του Λοντίνιουμ. Ανδρας πια, οι περιστάσεις θα φέρουν στον δρόμο του το Εξκάλιμπερ, το θρυλικό σπαθί του πατέρα του, σπρώχνοντάς τον να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν και να διεκδικήσει το πεπρωμένο του. Ο Γκάι Ρίτσι σκηνοθετεί πυρετωδώς· σεκάνς μάχης, ειρηνικές σκηνές και όλα τα υπόλοιπα γίνονται μια δίνη που θυμίζει πίστες σε βιντεοπαιχνίδι. Στο κέντρο όλων, ο πρωταγωνιστής Τσάρλι Χάναμ, ο οποίος υιοθετεί –κατά παραγγελία ή ακούσια– το στυλ του χαρακτήρα του στο τηλεοπτικό «Sons of Anarchy» που τον καθιέρωσε: εκείνο του αρχηγού συμμορίας. Κατά τα λοιπά, η δράση είναι καλοστημένη και με το σωστό timing, ενώ το χιούμορ που διακρίνει συνήθως τις ταινίες του Ρίτσι βοηθάει κι εδώ το σενάριο.

Η δεύτερη ταινία της εβδομάδας είναι «Η ενοχή των αθώων» (**½), ένα δράμα σε συμπαραγωγή Γαλλίας και Πολωνίας, τοποθετημένο στην επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η νεαρή γιατρός Ματίλντ, μέλος του Γαλλικού Ερυθρού Σταυρού στην Πολωνία, θα κληθεί να βοηθήσει σε ένα γυναικείο μοναστήρι στην εξοχή. Εκεί, ωστόσο, θα ανακαλύψει ότι πολλές από τις μοναχές βρίσκονται σε διάφορα στάδια εγκυμοσύνης. Η Αν Φοντέιν («Η άλλη Μποβαρί») δημιουργεί ένα καλοκουρδισμένο δράμα, βασισμένο στις αντιθέσεις: η ελευθεριακών ιδεών Ματίλντ καλείται να κατανοήσει τον συντηρητικό, γεμάτο απαγορεύσεις κόσμο του μοναστηριού· την ίδια στιγμή έχει μπροστά της μια καθημερινότητα, στην οποία η χαρά πηγαίνει χέρι χέρι με την απελπισία και τον θάνατο. Ολα τα παραπάνω ωστόσο μένουν περισσότερο σε επίπεδο ατμόσφαιρας, χωρίς να οπλίζονται με το ψυχολογικό βάθος και το τραγικό φορτίο που τους αναλογεί. Στο τέλος, εκείνο που μένει, ως μήνυμα αισιοδοξίας, είναι πως ακόμα και μέσα από την καταστροφή και τις θηριωδίες, μπορεί να γεννηθεί το θαύμα της ζωής.

Οι «Μικροί κύριοι» (**) είναι ένα indie δράμα του Αϊρα Σακς, με επίκεντρο την οικογένεια και την αληθινή φιλία. Δύο έφηβοι, ο Τζέικ και ο Τόνι, γνωρίζονται μετά την κηδεία του παππού του πρώτου και γίνονται αχώριστοι φίλοι. Οι γονείς τους, ωστόσο, θα εμπλακούν σε μιαν ατέρμονη έριδα οικονομικής φύσης, με αποτέλεσμα η φιλία τους να τεθεί σε δοκιμασία.

Κυκλοφορεί ακόμα το «Personal Shopper: Η βοηθός» (**), ένα μεταφυσικών απολήξεων δράμα του Ολιβιέ Ασαγιάς. Η Μορίν (Κρίστεν Στιούαρτ) εργάζεται στο Παρίσι ως βοηθός μιας πλούσιας εργοδότριας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επικοινωνήσει με το πνεύμα του νεκρού αδελφού της. Η υπόθεση θα «γείρει» προς το θρίλερ όταν κάποιος άγνωστος αρχίζει να στέλνει παράξενα μηνύματα στο κινητό της.

Μετά την «Οψη της σιωπής», αυτή την εβδομάδα βλέπουμε και το δεύτερο μέρος –πρώτο χρονικά– του διπλού, εξαιρετικού, ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάιμερ πάνω στα εγκλήματα της ινδονησιακής χούντας εις βάρος των κομμουνιστών τη δεκαετία του 1960. «Η πράξη του φόνου» (****), που ήταν υποψήφια για Οσκαρ το 2013, αφηγείται την ιστορία από την πλευρά των εκτελεστών, οι οποίοι μάλιστα αναπαριστούν τις πράξεις τους μιμούμενοι χολιγουντιανές ταινίες.

CINEMA ALERT

Σημάδι της ποπ εκδοχής του μύθου του Αρθούρου, διά χειρός Γκάι Ρίτσι, είναι και η συμμετοχή του Ντέιβιντ Μπέκαμ στην ταινία. Ο Αγγλος σούπερ σταρ υποδύεται τον ρόλο ενός κατώτερου αξιωματικού του στρατού, ο οποίος περιπαίζει τον Αρθούρο την πρώτη φορά που εκείνος έρχεται σε επαφή με το Εξκάλιμπερ. Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη συμμετοχή του Μπέκαμ σε ταινία μεγάλου μήκους με την ιδιότητα του ηθοποιού –ως Μπέκαμ έχει εμφανιστεί σε πάνω από 100 φιλμ–, αφού έχει πάρει μέρος και στο «Κωδικό όνομα U.N.C.L.E.», επίσης υπό τις οδηγίες του Γκάι Ρίτσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή