Στο σουηδικό «The Square» o Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών

Στο σουηδικό «The Square» o Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταινία «The Square» του Σουηδού σκηνοθέτη Ρούμπεν Όστλουντ κέρδισε το επετειακό βραβείο του Χρυσού Φοίνικα στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο φέτος γιόρτασε την 70η επέτειο του. Η σατιρική ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη περιστρέφεται γύρω από την ευρύτερη δημοσιότητα που απορρέει από μία καλλιτεχνική εγκατάσταση σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Η κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδοβάρ, χαρακτήρισε την ταινία «έξυπνη, ευφυή και αστεία», τονίζοντας ότι καταπιάνεται με «σημαντικά ερωτήματα».

Στο μεταξύ, το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας πήγε στον Αμερικανό ηθοποιό Χοακίν Φίνιξ για τον ρόλο του στο θρίλερ «You Were Never Really Here» της Λιν Ράμσεϊ, ενώ το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στη Γερμανίδα ηθοποιό Νταϊάν Κρούγκερ για τον ρόλο της στην ταινία «In the Fade» του Γερμανού σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν.

H Αμερικανίδα σκηνοθέτης Σοφία Κόπολα έλαβε το βραβείο σκηνοθεσίας του φεστιβάλ για την ταινία της «The Beguiled», όντας πλέον η δεύτερη μόλις γυναίκα που έχει κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο στα 70 χρόνια της ιστορίας του φεστιβάλ.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος κέρδισε το βραβείο σεναρίου για την ταινία του «The Killing of a Sacred Deer», το οποίο μοιράστηκε με τη Σκωτσέζα σκηνοθέτη Λιν Ράμσεϊ.

Στα άλλα βραβεία περιλαμβάνονται το ειδικό βραβείο του φεστιβάλ, το οποίο έλαβε ο Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ για την ταινία του «Lovelles», το μεγάλο βραβείο της επιτροπής, το οποίο έλαβε η γαλλική ταινία «120 Βeats per Minute», και το τιμητικό βραβείο για τα εβδομήντα χρόνια του φεστιβάλ, το οποίο πήγε στην Αυστραλέζα ηθοποιό Νικόλ Κίντμαν.   
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή