ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Στην ταράτσα, με ποπ κορν και dj

28s10slm

Mε μια λυρική ταινία για τον έρωτα, τον θάνατο και την απώλεια της επικοινωνίας αρχίζει ο καθιερωμένος, πλέον, κύκλος «Sssh! Silent Movies» του Βios. Πριν ακόμα τα φεστιβάλ κινηματογράφου μετά μουσικής εξελιχθούν σε κάτι σαν «κίνημα», οι Αθηναίοι σινεφίλ είχαν αγαπήσει τα «Silent Movies», και όχι μόνο γιατί τους προσέφεραν την ευκαιρία να απολαύσουν «ψαγμένα», καλτ αλλά και πιο εμπορικά φιλμ με ελάχιστο αντίτιμο στη δροσιά μιας ταράτσας με θέα την Ακρόπολη (και μάλιστα καθισμένοι σε αναπαυτικές σεζλόνγκ). Η βασική ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων προβολών είναι πως τα ασύρματα ακουστικά, που υποχρεωτικά φορούν στα αυτιά τους οι θεατές, συνδέονται με δύο «κανάλια»: Στο πρώτο ακούγεται κανονικά ο ήχος της ταινίας, ενώ στο δεύτερο «παίζει» το dj set που επιλέγει ζωντανά ο Γιώργος Δημητρακόπουλος.

Το βραβευμένο «My nights are more beautiful than your days» (1989) του Πολωνού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αντρέι Ζουλάφσκι, με το οποίο ανοίγει απόψε το φετινό πρόγραμμα «εγκαινιάζοντας» παράλληλα το καινούργιο προβολικό σύστημα του Bios, αφηγείται την ιστορία της συνάντησης του Lucas και της Blanche. Εκείνος είναι ένας ιδιοφυής προγραμματιστής υπολογιστών, ο οποίος έχει μόλις εφεύρει μια νέα γλώσσα προγραμματισμού, όμως σταδιακά χάνει τη μνήμη του εξαιτίας μιας ανίατης εγκεφαλικής πάθησης. Εκείνη είναι μέντιουμ και «προφητεύει» το μέλλον στη διάρκεια ενός σουρεαλιστικού, φωτισμένου με νέον σόου. Οι δυο τους θα ζήσουν έναν παθιασμένο έρωτα στη σκιά του επικείμενου τέλους, θα μοιραστούν τα παιδικά τους τραύματα και θα ανακαλύψουν πόσο ανακουφιστική και καταστροφική μπορεί να είναι η ανθρώπινη επαφή. Πρωταγωνιστεί ο Γάλλος ποπ σταρ Jacques Dutronc μαζί με την για αρκετά χρόνια σύντροφό του στη ζωή Sophie Marceau.

Ακολουθεί, την επόμενη εβδομάδα, η ταινία «Success is the best revenge» (1984) του επίσης Πολωνού Γέρζι Σκολιμόφσκι. Από την ασφάλεια της εξορίας, ένας θεατρικός σκηνοθέτης σχεδιάζει μία αφαιρετική παράσταση που ασκεί κριτική στο απολυταρχικό καθεστώς της πατρίδας του, όταν ο έφηβος γιος του αποφασίζει να έρθει σε ρήξη μαζί του και επιστρέφει στη Βαρσοβία. Το φιλμ περιέχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, ενώ είναι γυρισμένο στο σπίτι του Σκολιμόφσκι με μέλη της οικογένειας του ως πρωταγωνιστές.

​​Από σήμερα και κάθε Τετάρτη στις 9.15 μ.μ. στο Bios (Πειραιώς 84).