Ερωτας υπό αντίξοες συνθήκες

Ερωτας υπό αντίξοες συνθήκες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μυστικό πως τα τελευταία χρόνια, στο παγκόσμιο σινεμά, οι αληθινές ιστορίες έχουν την τιμητική τους. Σεναριακή ένδεια, ανασφάλεια των παραγωγών και διάφοροι άλλοι παράγοντες συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, συνήθως με αρκετά μέτρια αποτελέσματα. Ο «Απροσδόκητος έρωτας» (**½), που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες, δεν απέχει πολύ από τον κανόνα, μας γνωστοποιεί ωστόσο την πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία του Χάρι Χάλοους, ενός ανθρώπου που πάλεψε –και νίκησε– για το δικαίωμα να κρατήσει το σπίτι και τον τρόπο ζωής του, αν και θεωρητικά «αταίριαστος» με το γύρω περιβάλλον.

Στην ταινία, η Εμιλι (Νταϊάν Κίτον), μια Αμερικανίδα χήρα, ζει στο διαμέρισμά της στο ακριβό προάστιο Χάμπστεντ του Λονδίνου· τα χρέη ωστόσο την πνίγουν, ενώ η υποκρισία στις σχέσεις με τους γείτονες-«φίλους» της γίνεται όλο και πιο ενοχλητική. Η ζωή της θα αλλάξει όταν θα γνωρίσει τον Ντόναλντ (Μπρένταν Γκλίσον), έναν παράξενο άνδρα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε μια καλύβα στις παρυφές του δάσους. Οι δυο τους θα ερωτευθούν και μαζί θα προσπαθήσουν να σώσουν το αυτοσχέδιο σπιτάκι από την κατασκευαστική που θέλει να ανεγείρει στην περιοχή συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. «Είναι μια σύγχρονη ιστορία, στην οποία δύο επιφανειακά διαφορετικοί άνθρωποι θα αγαπηθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το κοινωνικό στάτους της Εμιλι έχει να κάνει με τη μεγαλοαστική κοινωνία του Λονδίνου, ενώ ο Ντόναλντ ζει εναλλακτικά δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια στις παρυφές του Χάμπστεντ», εξηγεί για την ταινία ο παραγωγός Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν. Ο Μπρένταν Γκλίσον υποδύεται με πάθος και χιούμορ τον ιδιαίτερο αυτό χαρακτήρα, σε μια κλασική κομεντί του καλοκαιριού. Αυτή δεν παραλείπει να αναδείξει και μια-δυο αλήθειες σχετικά με τις τεράστιες ανισότητες που μπορούν να γίνουν αισθητές σε μια περιοχή όπως το πολυτελές βόρειο Λονδίνο.

Ο Χάρι Χάλοους

Σενάριο ωστόσο δεν θα υπήρχε χωρίς την αληθινή ιστορία: το 1986, ο Χάρι Χάλοους εκδιώκεται από τον σπιτονοικοκύρη του και μην έχοντας πού να μείνει, αποφασίζει να κάνει σπίτι του την εξοχή του Χάμπστεντ. Με τον καιρό χτίζει την καλύβα, καλλιεργεί τα λαχανικά του και ψαρεύει στο ποτάμι για το φαγητό του. Για τα υπόλοιπα προς το ζην, κάνει μικροδουλειές για τους πλούσιους γείτονές του, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο σπουδαίος Τέρι Γκίλιαμ. Ωστόσο, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες ήσυχης παραμονής, μια εταιρεία real estate διεκδίκησε τη γη στην οποία περιλαμβανόταν και η καλύβα του Χάλοους, προκειμένου να χτίσει εκεί νέες κατοικίες. Η υπόθεση τελικώς έφτασε στο δικαστήριο, το οποίο και αναγνώρισε τα δικαιώματα του «άστεγου» ανθρώπου πάνω στη συγκεκριμένη έκταση, λόγω της μακροχρόνιας και ειρηνικής παραμονής του. Η απόφαση αυτή σήμαινε αυτομάτως πως ο Χάλοους απέκτησε εν μια νυκτί περιουσία αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων λιρών. Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε πως στα 71 του πια δεν εντυπωσιαζόταν πολύ από τους αριθμούς. «Απλά ήθελα ένα μέρος για να μείνω», ήταν τα ακριβή λόγια του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή