ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη στον δρόμο για τα Οσκαρ

to-amerika-square-toy-gianni-sakaridi-ston-dromo-gia-ta-oskar-2208100

Η αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης αποφάσισε: το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη θα είναι το φιλμ που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις συνολικές προτάσεις για την επετειακή 90ή απονομή των βραβείων Οσκαρ.

Η ταινία, σε σενάριο του Γιάννη Σακαρίδη σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Μουρίκη και τον Γιάννη Τσίρμπα (βασίζεται σε βιβλίο του), κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο και είναι ένα θρίλερ, με νουάρ στοιχεία, τοποθετημένο στη σύγχρονη Αθήνα της ανέχειας, των προσφύγων και του όψιμου ρατσιστικού ρεύματος.

Εκεί τρεις είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές διαφορετικών ιστοριών, οι οποίες με τον τρόπο τους συναντιούνται: από τη μία ο Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου), γέννημα θρέμμα της πλατείας, ιδιοκτήτης μπαρ και tattoo artist, ο οποίος γνωρίζει την Τερέζα, μια όμορφη τραγουδίστρια από την Αφρική που έχει μπλεξίματα με τη μαφία. Από την άλλη, ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου), κοντά στα 40, άνεργος και περιθωριοποιημένος, ζει ακόμα με τους γονείς του και μισεί τους ξένους, που έχουν κατακλύσει τη γειτονιά του, στερώντας του το μοναδικό πράγμα που του δίνει ταυτότητα. Τέλος, υπάρχει ο Τάρεκ, Σύρος πρόσφυγας που ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να φύγει μαζί με τη 10χρονη κόρη του για τη Γερμανία, πέφτοντας και αυτός στα δίχτυα επιτήδειων.

Ο Βασίλης Κουκαλάνι, ο οποίος υποδύεται τον τελευταίο χαρακτήρα, μας είχε πει σε συνέντευξη πριν από την πρώτη προβολή της ταινίας στην Ελλάδα: «Η “Πλατεία Αμερικής” κινείται γύρω από μια λαϊκή γειτονιά, με τη δική της πολιτισμική ιστορία και τον μεταβλητό χαρακτήρα της. Οσο για το στοιχείο του ρατσισμού, εδώ γίνεται κατανοητό πως αυτός δεν είναι κάτι που ενυπάρχει στην ανθρώπινη φύση. Ο Νάκος δεν είναι προφανώς γεννημένος φασίστας. Μπαίνει στο περιθώριο και συντηρεί μια επιθετικότητα, η οποία διοχετεύεται με τραγικά λάθος τρόπο».

Για το «Amerika Square» αξίζει επίσης να σημειωθεί πως έχει αποσπάσει ήδη τρεις διακρίσεις στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (βραβείο Fipresci, ειδικό βραβείο της Επιτροπής Νεότητας και Ειδική Μνεία στον Βασίλη Κουκαλάνι), ενώ και στα τελευταία βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το βραβείο μοντάζ κέρδισε ο Γιάννης Σακαρίδης. Εκτός αυτών, προβλήθηκε ακόμα σε αρκετά φεστιβάλ του εξωτερικού και βρήκε διανομή και στις αίθουσες της Νέας Υόρκης και του Λος Αντζελες.