Σπουδαίες ταινίες, μεγάλοι δημιουργοί

Σπουδαίες ταινίες, μεγάλοι δημιουργοί

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν δύσκολο να μετρήσει κάποιος τις φορές που ο Λουκάς Κατσίκας δήλωσε «πολύ χαρούμενος» το πρωί της Τετάρτης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 23ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» ήταν εμφανώς ευχαριστημένος –και κουρασμένος– με τη δουλειά που έχει γίνει, ώστε να φτιαχτεί το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα για τη φετινή διοργάνωση. Και από όσα ακούσαμε στη συνέντευξη Tύπου χθες, στο Μέγαρο Μουσικής, έχει μάλλον σοβαρούς λόγους για να αισθάνεται έτσι…

To «μενού», που ανοίγει στις 21/9 και κλείνει την 1/10, περιλαμβάνει 108 μεγάλου και 57 μικρού μήκους ταινίες, τρία διαγωνιστικά τμήματα και άλλα τόσα ειδικά αφιερώματα, συν τις υπόλοιπες ενότητες που έχουν πια καθιερωθεί στο φεστιβάλ.

Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά: Οπως τόνισε ο κ. Κατσίκας, έχοντας στόχο τη διεθνοποίηση όχι μόνο σε επίπεδο συμμετοχών, αλλά και της κριτικής επιτροπής, το φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό θα κριθεί από σημαντικούς ανθρώπους του σινεμά από ολόκληρο τον κόσμο. Η δε Χρυσή Αθηνά θα απονεμηθεί σε μία από τις 11 ταινίες που συναγωνίζονται, με το πρόσφατα βραβευμένο στη Μόστρα «Foxtrot» του Ισραηλινού Σάμουελ Μαόζ να ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Στα διαγωνιστικά υπάρχει ακόμα η ενότητα της μουσικής, με 8 ταινίες και βέβαια τα 44 μικρού μήκους φιλμ των Ελλήνων δημιουργών, τους οποίους θα κρίνει ξεχωριστή επιτροπή, υπό την προεδρία του σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη.

Οι πιο «θορυβώδεις» στιγμές των «Νυχτών», βέβαια, έρχονται παραδοσιακά με τα Festival Darlings, τα οποία φέτος περιλαμβάνουν πολλές σπουδαίες ταινίες όπως το «Happy End» του Μίκαελ Χάνεκε, το «You were never really here» της Λιν Ράμσεϊ και το «Thelma» του Γιοακίμ Τρίερ. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές από αυτές, το αθηναϊκό κοινό θα τις απολαύσει λίγες μόνον εβδομάδες μετά την πρώτη τους προβολή στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού.

Aφιερώματα

Περνώντας και στα αφιερώματα, εκεί ξεχωρίζουμε τις ιδιαίτερες προβολές με θέμα τα άτομα με αναπηρία, που θα γίνουν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με ελεύθερη είσοδο. Τα άλλα δύο αφιερώματα αφορούν τη σπουδαία Γαλλίδα δημιουργό Κλερ Ντενί και τον θρύλο του κλασικού αμερικανικού σινεμά Τζον Χιούστον. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι φετινές «Νύχτες» προσφέρουν βήμα σε δύο ακόμη πολύ ξεχωριστές διοργανώσεις: το Φεστιβάλ Εθνογραφικού και Κινηματογράφου και το διαρκώς ανερχόμενο Animasyros.

​​Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορεί να αναζητηθεί στο aiff.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή